Radi skúšame nové recepty a jedlá, ktoré oživia náš stôl a jedálniček 😊 Možno si robievate občas mäsové guľky v paradajkovej omáčke, alebo v inej verzii. A určite si občas robievate cestoviny…no my sme chceli spojiť tieto dve veci a nechali sme sa inšpirovať dievčatami z Fitshakeru. Aby to bolo aj trošku zdravé, sýte, chutné a pomerne rýchlo pripravené. Veď načo stáť pri sporáku hodiny?
Mäsové guľky v špenátovo-smotanovej omáčke
Základom mäsových guliek je mleté mäso, prirodzene. Môže byť hovädzie, bravčové alebo morčacie. Je to na vás, ale radšej si ho pomeľte vy doma, nekupujte už pomleté. Je to istejšie.
Pokiaľ ide o cestoviny, vyberte si podľa svojho gusta – my sme zvolili vrtuľky, tie milujeme. Navyše sa dobre obalia krémovou omáčkou, ktorá sa dostane aj do zárezov.
SUROVINY
- 500 gramov mletého mäsa
- 500 ml smotany na varenie
- 150 g čerstvého špenátu
- 50 g slaniny
- cestoviny
- ½ hrnčeka strúhanky
- ½ hrnčeka mlieka
- ½ hrnčeka sušených paradajok v oleji
- ¾ hrnčeka ricotty
- 2 hrnčeky nastrúhaného parmezánu
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ a čierne mleté korenie
POSTUP
V miske zmiešame strúhanku a mlieko, necháme pár minút odstáť.
V mixéri nasekáme cibuľu, petržlenovú vňať a sušené paradajky. Musí to byť na jemnúčko nasekané. Popri tom si zapnite rúru na 220 stupňov Celzia.
Vo veľkej miske zmiešajte mleté mäso s vymixovanou zmesou, namočenou strúhankou, pridajte vajíčko, ricottu, talianske korenie, 1 lyžičku sušeného cesnaku a soľ. Pekne premiešajte, pokojne aj rukou, aby sa to všetko dobre prepojilo.
Zo zmesi vytvarujeme guľky, môže ich byť 15 až 20, a poukladáme ich na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Natrite ich olivovým olejom a šupnite do rúry. Pečte 15 až 20 minút, aby boli chrumkavé a chytili farbu.
Zatiaľ si pripravíme omáčku: na panvici opečieme na kúsky nakrájanú slaninu, pridáme smotanu a necháme zovrieť. Následne dáme nastrúhaný syr, čierne korenie, lyžičku sušeného cesnaku a varíme, aby sa nám syr dobre roztopil a prepojil s ostatnými surovinami.
Napokon do omáčky pridáme špenát a trošku podusíme. Špenát sa zredukujem stratí svoj objem a hustotu omáčky upravíme podľa chuti.
Uvaríme obľúbené cestoviny a podávame. Cestovina, guľky a prelejeme smotanovo-špenátovou omáčkou.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk
Zdroj: za inšpiráciu ďakujeme Fitshaker.sk