Poznáte fúkané orechové rožky? Klasika, ktorú bežne robievali naše staré mamy, no dnes akoby trošku vymizli. Tradičný koláčik, ktoré nechýbal na vianočnom stole, ale ani na svadbách, oslavách, či počas Veľkej noci. Krehké drobné pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Spomínate si?
Máme pre vás recept od Lucie Súkeníkovej, ktorá zozbierala to najlepšie zo slovenskej klasiky, ktorú kedysi varili takmer v každej domácnosti. „Ku klasike sa vraciam najradšej, pretože pre mňa znamená nielen nevyčerpateľnú studnicu chutí, ale hlavne spomienky na detstvo. Odmalička som žila v domácnosti, kde sa dobre varilo a pieklo. Moja babka a jej sestra boli vychýrené kuchárky a cukrárky,“ spomína Lucia. Takýchto jej 90 receptov nájdete v knihe Ako od babičky.
Recept na fúkané orechové rožky
Naše mamy a staré mamy varievali zo základných surovín, ktoré sa im podarilo vypestovať, prípadne dochovať. Vedeli z nich vyčariť množstvo rôznorodých chutných jedál.
A aj pri koláčoch si neraz vystačili s pár surovinami a pritom vedeli vykúzliť úžasné dobroty. Aj pri tomto recepte potrebujete len pár surovín, ktoré určite máte doma.
SUROVINY
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 140 g masla
- 80 g práškového cukru
- 130 g mletých orechov
- ½ lyžičky prášku do pečiva (s vínnym kameňom)
- čokoláda a oriešky na ozdobu
POSTUP
Zo všetkých surovín vypracujeme guľôčku cesta a dáme ju na chvíľu do chladničky, aby maslo trošku stuhlo.
Potom si z cesta po troške odoberáme a plníme formičky rožkov. „Formičky som predtým nevymastila, pretože už boli zopárkrát použité. Ak máte nové formičky, pre istotu ich vymastite,“ radí Lucia.
Naplnené rožky neukladajte na plechu veľmi tesne k sebe, pretože by sa mohli pospájať.
Pečieme na 170 stupňoch asi 7-10 minút, rožky sledujte cez okienko (rúru neotvárajte!!) a keď sa začnú vydúvať, nechajte ich ešte chvíľu (2 – 3 minútky) piecť, aby sa ten tvar zastabilizoval a nesplasli.
Potom rožky vyberte a nechajte mierne vychladnúť. Formičkou jemne pobúchajte o podložku a počkajte, kým sa koláčik uvoľní. Nechajte ich bez formičiek vychladnúť, potom rožky namáčajte v čokoláde a posypte napr. pistáciami alebo orechmi.
Ako od babičky
Takéto tradičné koláčiky naozaj milujeme. Napríklad aj Nanukové rezy, Tvarohový krémeš, Štedrák, Pudingoš, Medový krémeš, či Opitý Izidor.
Luciina knižka Ako od babičky ponúka výber obľúbených a osvedčených receptov, aké robili naše staré mamy. Obsahuje recepty na tradičné polievky, hlavné jedlá, prílohy, lahodné koláče aj slané drobnosti. Návody s jednoduchými a zrozumiteľnými inštrukciami, ktoré dopĺňajú užitočné tipy a rady. Jedlá, ktoré si budete s radosťou variť a piecť, pretože vám budú pripomínať detstvo u starých rodičov, keď celý dom nádherne rozvoniaval.
Foto: Lucia Súkeníková/Ako od babičky