Ovocie a zelenina majú na náš organizmus výnimočné účinky. Tak napríklad ananás podporuje trávenie bielkovín. Banány odvodňujú vďaka vysokému obsahu kália. Špenát dodáva množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré ochraňujú bunky, ako aj železo, vápnik a rastlinné bielkoviny… Takto by sme mohli pokračovať ešte dlho, ale skráťme to: najviac prospešných živín využijete zo smoothie. Máme pre vás tri recepty na smoothie pre LEPŠÍ DEŇ 🙂
3 recepty na smoothie pre LEPŠÍ DEŇ
Smoothie plné antioxidantov
Toto smoothie by sme mohli nazvať aj smoothie šťastia. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré na nás vplývajú priam zázračne. Jeho príprava vám zaberie asi 10 minút.
Suroviny: 1 granátové jablko | 1 mrkva | 1 jablko | za hrsť špenátu | 2 PL hrozienok alebo iného sladidla podľa chuti
POSTUP:
1. Granátové jablko prekrojíme nožom, rozlomíme na kúsky a vylúpneme z nich jadierka. Mrkvu umyjeme a nakrájame nadrobno. Jablko umyjeme, rozdelíme na štvrtiny a pokrájame nadrobno. Špenát tiež umyjeme, odstredíme a nakrájame nadrobno.
2. Všetky prísady spolu s 200 ml vody rozmixujeme na kašu. Začneme na najnižších obrátkach a postupne zvyšujeme až na najvyšší stupeň.
Smoothie so silou spaľovača tukov
Smoothie, ktoré nielen spaľuje tuky, ale obsahuje aj veľa železa a vitamínu C. Pripravíte za 10 minút.
Suroviny: 2 červené pomaranče bio | 1 jablko | 1 stredne veľká cvikla | kúsok zázvoru (asi 1 cm) | 2 datle bez kôstok | štipka kajenského korenia
POSTUP:
1. Červené pomaranče umyjeme, ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Kôru polovice pomaranča nastrúhame. Jablká umyjeme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kúsky. Cviklu ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny (do menej výkonného mixéra postrúhame). Zázvor ošúpeme (bio kvalitu nemusíme šúpať) a rozpolíme alebo nastrúhame.
2. Všetky prísady spolu s 200 ml vody vložíme do mixéra a rozmixujeme na kašu.
Smoothie proti horúčavám
Alebo tiež raňajkové smoothie, keď vás čaká dusný a horúci deň. Čas prípravy je 10 minút.
Suroviny: ¼ červeného melóna (asi 600 g aj s kôrou) | 1 broskyňa | 1 limetka | 2 listy červenej kapusty | 100 ml brusnicovej šťavy (najlepšie nesladenej) | 1 PL hrozienok alebo iného sladidla podľa chuti | pre diétny typ light: 2 PL zlatých alebo mletých ľanových semienok
POSTUP:
1. Červený melón zbavíme kôry a nakrájame na malé kúsky. Broskyňu umyjeme, rozpolíme, odstránime kôstku a nakrájame nadrobno. Z limetky vytlačíme šťavu. Listy červenej kapusty umyjeme a nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.
2. Všetky prísady rozmixujeme na kašu. V prípade potreby pridáme ešte trochu brusnicovej šťavy.
Tieto recepty nájdete v knihe Chudneme so smoothie, ktorá je plná nových poznatkov, zaujímavostí a chutných, rýchlych receptov. Tie vás nielen zasýtia, ale aj pomôžu vášmu zdraviu a tiež vašej štíhlosti.