Patríte medzi milovníkov halušiek s bryndzou a chrumkavou slaninkou? Ak by ste si radi túto dobrotu dopriali v zdravšej verzii, máme skvelý recept. Výborne spestrí váš jedálniček a sme si istí, že tento recept sa vo vašej kuchyni rýchlo udomácni. Jeho príprava je rýchla a nenáročná. Takže vyskúšajte naše špenátové halušky zo špaldovej múky a dajte nám prípadne vedieť.
RECEPT na špenátové halušky
Zmena pôvodnej receptúry oproti klasickým bryndzovým haluškám zo zemiakov a bielej múky spočíva v nahradení týchto dvoch základných surovín špenátovým pretlakom a špaldovou múkou. Špenátové halušky sa dajú pripraviť aj s bielou pšeničnou múkou, no v tomto recepte si vyskúšame špaldovú múku. Chuťový rozdiel je minimálny, no na rozdiel od bielej pšeničnej múky je tá špaldová o trochu zdravšia. Má vyšší podiel vlákniny, nižší glykemický index, je ľahšie stráviteľná a je cenným zdrojom sacharidov, bielkovín, železa a zinku.
Špenát je veľmi zdravá listová zelenina, ktorej pozitívne účinky sa prejavujú vo viacerých oblastiach: podpora imunitného systému, zníženie cholesterolu v krvi, prevencia pred vznikom rakoviny, podpora trávenia, udržiavanie vápnika v kostiach a prevencia pred chudokrvnosťou.
Obsahuje vitamín A, vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K. Ďalej tiež kyselinu šťaveľovú, z minerálnych látok draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén a meď, omega 3 a omega 6 kyseliny.
SUROVINY
- mrazený špenátový pretlak 400 g
- špaldová múka hladká 500 g
- vajce 2 ks
- soľ na dochutenie halušiek a osolenie vriacej vody
- bryndza
- acidofilné mlieko
- slaninka (možno nahradiť opečenou cibuľkou alebo vynechať)
POSTUP
Mrazený špenát nechajte v chladničke rozmraziť a po rozmrazení z neho vylejte prebytočnú vodu. Zmiešajte s vajíčkami, múkou a pridajte malú čajovú lyžičku soli. Cesto musí byť hladké a veľmi husté. Ak by ste mali cesto podobnej konzistencie ako pri zemiakových haluškách, halušky by sa vám v hrnci rozvarili.
Vodu v hrnci mierne osoľte a priveďte k varu. Pomocou sitka na halušky preceďte do vody prvé skúšobné halušky a počkajte, kým vyplávajú na povrch. Ak sa halušky nerozvarili, cesto máte správnej konzistencie a môžete pokračovať v hádzaní ďalších halušiek.
Keď halušky vyplávajú na povrch, počkajte pár minút a následne ich sceďte. Podávajte s bryndzou, do ktorej ste predtým na rozriedenie vmiešali trochu acidofilného mlieka. Halušky ozdobte podľa chuti opečenou slaninkou alebo opraženou cibuľkou. K haluškám môžete servírovať pohár acidofilného mlieka.
Dobrú chuť!