Špenátové halušky zo špaldovej múky. Zdravšia verzia obľúbenej klasiky | RECEPT

LinkedIn

Patríte medzi milovníkov halušiek s bryndzou a chrumkavou slaninkou? Ak by ste si radi túto dobrotu dopriali v zdravšej verzii, máme skvelý recept. Výborne spestrí váš jedálniček a sme si istí, že tento recept sa vo vašej kuchyni rýchlo udomácni. Jeho príprava je rýchla a nenáročná. Takže vyskúšajte naše špenátové halušky zo špaldovej múky a dajte nám prípadne vedieť.

 

RECEPT na špenátové halušky

Zmena pôvodnej receptúry oproti klasickým bryndzovým haluškám zo zemiakov a bielej múky spočíva v nahradení týchto dvoch základných surovín špenátovým pretlakom a špaldovou múkou. Špenátové halušky sa dajú pripraviť aj s bielou pšeničnou múkou, no v tomto recepte si vyskúšame špaldovú múku. Chuťový rozdiel je minimálny, no na rozdiel od bielej pšeničnej múky je tá špaldová o trochu zdravšia. Má vyšší podiel vlákniny, nižší glykemický index, je ľahšie stráviteľná a je cenným zdrojom sacharidov, bielkovín, železa a zinku.

Špenát je veľmi zdravá listová zelenina, ktorej pozitívne účinky sa prejavujú vo viacerých oblastiach: podpora imunitného systému, zníženie cholesterolu v krvi, prevencia pred vznikom rakoviny, podpora trávenia, udržiavanie vápnika v kostiach a prevencia pred chudokrvnosťou.
Obsahuje vitamín A,  vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K. Ďalej tiež  kyselinu šťaveľovú, z minerálnych látok draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén a meď, omega 3 a omega 6 kyseliny.špenátové halušky zo špaldovej múky RECEPT

SUROVINY

  • mrazený špenátový pretlak 400 g
  • špaldová múka hladká 500 g
  • vajce 2 ks
  • soľ na dochutenie halušiek a osolenie vriacej vody
  • bryndza
  • acidofilné mlieko
  • slaninka (možno nahradiť opečenou cibuľkou alebo vynechať)

POSTUP

Mrazený špenát nechajte v chladničke rozmraziť a po rozmrazení z neho vylejte prebytočnú vodu. Zmiešajte s vajíčkami, múkou a pridajte malú čajovú lyžičku soli. Cesto musí byť  hladké a  veľmi husté. Ak by ste mali cesto podobnej konzistencie ako pri zemiakových haluškách, halušky by sa vám v hrnci rozvarili.

Vodu v hrnci mierne osoľte a priveďte k varu. Pomocou sitka na halušky preceďte do vody prvé skúšobné halušky a počkajte, kým vyplávajú na povrch. Ak sa halušky nerozvarili, cesto máte správnej konzistencie a môžete pokračovať v hádzaní ďalších halušiek.

špenátové halušky zo špaldovej múky RECEPT postup

Keď halušky vyplávajú na povrch, počkajte pár minút a následne ich sceďte. Podávajte s bryndzou, do ktorej ste predtým na rozriedenie vmiešali trochu acidofilného mlieka. Halušky ozdobte podľa chuti opečenou slaninkou alebo opraženou cibuľkou. K haluškám môžete servírovať pohár acidofilného mlieka.
Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.recept na jahodové gule, gombolce

Náš tip
Výborné sú tiež s nivovou omáčkou, ktorú si pripravíme rozpustením nivy v mlieku na miernom plameni. Alternatívou je rozmiešanie bryndze s jemným tvarohom v pomere 1:1 a pridanie trochy acidofilného mlieka pre zriedenie. Takto získate menej tučný variant hustej omáčky, doplnený o bielkoviny.

                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Zuzana Holubcová

Autorka si razí svoju cestu životom, na ktorej najviac odtlačkov zanechala v e-commerce segmente. Nepohrdne dobrou kávou a inšpiratívnym rozhovorom. Príležitostne blogerka, matka dvoch detí (nonstop) a z času na čas dobrovoľníčka v rodinnom centre Dlháčik.