Sušenie ovocia a zeleniny. Užitočné tipy a triky

LinkedIn

Stále vám zostalo v pivnici, či garáži priveľa jabĺk, hrušiek, ktoré sa postupne kazia? Každý týždeň ich preberáte, aby ste vyhodili nahnité a nestíhate jesť? Alebo ste mali priveľa úrody a chcete si ju uchovať, no s čo najvyšším obsahom vitamínov?
Dobre viete, že sušenie ovocia a zeleniny je v tomto smere skvelý postup, ale ktoré sušenie je najvhodnejšie? Prirodzené na slnku? V sušičke? Alebo na radiátore, krbe či v rúre?
Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa a nasušiť si do zásoby tak ako treba.

Mimochodom, aj uskladnenie ovocia a zeleniny sa riadi určitými pravidlami. Vedeli ste napríklad, že zemiaky, cibuľa, repa, cesnak alebo zeler by nemali byť blízko skladovaného ovocia? To by rýchlo napáchlo zeleninovou arómou a stratilo by typickú vôňu.
Pre skladovanie jabĺk a hrušiek je ideálna teplota 1 až 5 stupňov a vlhkosť vzduchu do 95%.
Ovocie pri dozrievaní vylučuje etylén, ktorý urýchľuje zretie. Preto je dobré pred uskladnením komoru alebo pivnicu vysíriť.
Vždy skladujte ovocie nanajvýš v troch vrstvách nad sebou, nie viac. Každé 2-3 týždne ovocie kontrolujte a odstraňujte všetky nahnité plody. Jedno hnilé jabĺčko dokáže veľmi rýchlo znehodnotiť ďalšie okolo seba.

 

Tipy na dobré sušenie

Pri sušení sa naozaj výborne zachovajú živiny a v domácnosti sa dá efektívne robiť tromi spôsobmi: na slnku, v rúre alebo elektrickej sušičke potravín.
Všetky tri spôsoby sušenia možno vykonávať aj bez plastov, čo je ďalší bonus najmä pre ekologicky uvedomelých. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob sušenia si vyberiete, pri príprave a uskladnení je potrebné dodržať určité zásady:

  • Ovocie a zeleninu, ktorú chcete sušiť, treba najprv dôkladne umyť a pokrájať. Šťavnaté ovocie rozpoľte alebo rozštvrťte a zeleninu nakrájajte na tenké plátky.
  • Zelenina nie je veľmi kyslá, preto sa vo väčších kusoch ľahšie kazí. Nakrájané kúsky by mali byť menšie a približne rovnako veľké, aby sa rovnako rýchlo sušili.
  • Na zablokovanie činnosti enzýmov, ktoré sú príčinou skazy pri uskladnení, je vhodné blanšírovanie. Je to špeciálna tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody krátko povaria niekoľko sekúnd až minút (podľa veľkosti) a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak viac chuti, farby, vitamínov a sviežosti.
  • Pri sušení ovocia sa odporúča neprekročiť teplotu 42 stupňov Celzia, ovocie si tak zachová viac výživných látok.
  • Keď je už potravina vysušená (zošúverila sa ako hrozienka, ale je ešte stále elastická), uložte ju do skleného pohára alebo do antikorovej nádoby. Nemusíte ju vkladať do mrazničky.
  • Sušené ovocie vždy skladujte v tme a suchu, v dobre uzatvorených nádobách. Sušené ovocie totiž milujú mole a do otvorených vrecúšok, krabíc alebo neuzatvorených nádob sa dostanú naozaj jednoducho.

sušené jablká

 

Sušenie ovocia a zeleniny

Existujú teda 3 spôsoby, ako sušiť ovocie a zeleninu podomácky. Určite to vyskúšajte, takéto domáce sušené ovocie má veľa výhod oproti tomu kupovanému: nemusíte sa báť presladenia, dofarbovania alebo že bolo sírené, či inak chemicky upravované. Tiež máte kontrolu nad kvalitou samotných plodov.

1. Sušenie na slnku

Keď máte dosť času a trpezlivosti, môžete ovocie a zeleninu sušiť na slnku. Či už to robíte vnútri alebo vonku na dvore, či na balkóne, vždy potrebujete niekoľko slnečných dní, priame slnko a nízku relatívnu vlhkosť prostredia. Najvhodnejšie je teda suché, horúce počasie.
Možno si to vyžiada trocha experimentovania v závislosti od druhu potraviny, ktorú sušíte, a konkrétnych podmienok, ale inak je to vcelku jednoduché:

ikona marhuľaOvocie alebo zeleninu rozložte rovnomerne na plech. Plech dajte na slnečné miesto v byte alebo vonku a zakryte gázou, aby na ovocie alebo zeleninu nesadal hmyz.
Raz denne ovocie a zeleninu na plechu obráťte. Cez noc nenechávajte plech vonku, aby naň nepadla rosa a nedostali sa k nemu zvieratá.

ikona marhuľaPodstatou úspechu je suché, slnečné počasie. V opačnom prípade sa potravina skazí skôr, ako sa vysuší. Týmto postupom sa veľmi dobre sušia napríklad jablká, hrušky, marhule a paradajky. Vďaka slnečným lúčom sa v nich prirodzené sacharidy zahustia a produkty budú sladšie. Podobne môžete sušiť ovocie aj na radiátore alebo na krbe – rozložte ho na plech alebo vhodnú podložku a sušte.

ikona medovkaÚplne jednoducho sa na slnku sušia čerstvé bylinky. Stačí ich rozložiť alebo zviazať do kytice a zavesiť na slnečné miesto. To je všetko.

sušené bylinky

 

2. Sušenie v rúre

Rúra musí byť zapnutá niekoľko hodín, čo je energeticky náročné. Výhodnejšia je rúra s cirkuláciou vzduchu (s ventilátorom), nie je to však úplne nevyhnutné. Na sušenie menších množstiev potravín stačí menšia elektrická rúra.
Na začiatok ponúkame niekoľko základných tipov:

hruška s lístkomVyhrievanie rúry nastavte na najnižšiu teplotu. V rúre s ventilátorom to bude asi 60 až 65 °C.

hruška s lístkomOvocie alebo zeleninu rovnomerne rozložte na plech. Vzduch bude lepšie prúdiť, keď ju rozložíte na mriežku alebo na papier na pečenie.

hruška s lístkomKeď sú kúsky ovocia alebo zeleniny trocha väčšie, môžete ich poukladať priamo na roštový regál.

hruška s lístkomDvierka rúry môžu zostať zatvorené. Zostane v nej viac tepla a vlhkosti, pričom sa zhorší prúdenie vzduchu (bez zapnutého ventilátora). Keď nemáte v rúre zabudovaný ventilátor, lepšie prúdenie vzduchu zabezpečíte tak, že dvierkami necháte na niekoľko centimetrov otvorené a vzduch do rúry budete vháňať menším ventilátorom.

hruška s lístkomČas sušenia závisí od potraviny. Môže to trvať 6 až 20 hodín.

Naša rada – tento postup je taký nevyspytateľný, že by ste si ho mohli najprv vyskúšať s menším množstvom potravín, aby ste vedeli, ako to prebieha.

sušené ovociePrečítajte si tiež
Sušené ovocie. Koľko, ktoré a na čo si dávať pozor?

 

3. Elektrická sušička

Spotreba elektrickej energie je menšia ako pri sušení v rúre. Sušička je dlhodobá investícia a kvalitný prístroj stojí aj stovky eur. Keď si sušičku nemôžete dovoliť, mohli by ste sa na ňu zložiť s rovnako zmýšľajúcimi známymi a podľa potreby si ju presúvať.

Ak môžeme poradiť, hľadajte sušičku bez plastov – či už ide o podnosy, alebo celé vnútro sušičky. Môžu byť síce vyrobené z polypropylénu alebo akrylátov, ktoré sú pomerne stabilné, ale radšej sa im vyhnite. Ide o priame sušenie potravín, ktoré sa daných častí dotýkajú.

POZOR, niektoré časti sušičiek sú vyrobené dokonca z polykarbonátového plastu a obsahujú toxický bisfenol A (BPA), ktorý narúša hormonálnu rovnováhu a určite by sa nemal používať. „Také plasty ako polykarbonát sú jednoznačne toxické, a to hlavne pri ohrievaní a v priamom styku s potravinami, najmä tučnými a kyslými,“ súhlasia Ch.Plamondonová a Jay Sinha, autori knihy Život bez plastov. „Niektoré podložky v sušičkách sa vyrábajú z plastu, ktorý neobsahuje BPA, ale to nemusí znamenať, že sú menej toxické ako BPA, dokonca môžu poškodzovať hormonálny systém ešte výraznejšie.“


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.