Svadobné koláčiky. Recept na tradičné kysnuté koláčiky s plnkou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy milujete malé kysnuté koláčiky, ktoré sa predovšetkým na Morave a v Čechách pečú pre svadobných hostí? Prinášame vám skvelý recept na svadobné koláčiky, túto obľúbenú tradičnú pochúťku. Určite vám zachutia a pri správnom skladovaní vydržia vláčne a mäkké až niekoľko dní. Podľa nášho receptu si ich môžete pripraviť kedykoľvek sami doma a keď pôjdete pekne pomaly krok za krokom, určite sa podaria aj vám. A vôbec sa nemusíte kvôli tomu vydávať, či ženiť 🙂

História svadobných koláčikov

Svadobné koláčiky pečú už celé generácie gazdiniek a ich tvar, veľkosť, ale aj príprava sa líšia. Podľa tradície by mala piecť svadobné koláčiky nevestina mama. No keďže sa ich pieklo – a niekde stále ešte pečie – veľké množstvo, zapájali sa do tejto činnosti aj susedky, či kamarátky.
Podľa jednej z povier by nemala zaháľať ani budúca nevesta a ukázať, ako sa vie obracať. Podľa inej povery by sa však nemala do pečenia zapájať, inak by si do koláčikov zapiekla šťastie, v manželstve by bola nešťastná a k tomu všetkému by mala uplakané deti. Tak si vyberte 🙂
Svadobné koláčiky sa zvyknú rozdávať hosťom pred svadbou, ako poďakovanie za to, že prišli a takisto sa balia do tzv. výslužky.

Recept na tradičné svadobné koláčiky

recept-na-svadobne-kolacikySvadobné koláčiky sú malé kysnuté koláčiky, ktoré sa pripravujú s rôznymi druhmi náplní: lekvárovou, tvarohovou, orechovou, alebo aj makovou. Pred pečením sa vždy potrú rozšľahaným vajíčkom a posypú posýpkou.
Nech ich pripravíte akékoľvek množstvo, nikdy z nich veľa neostane, pretože chutia priam božsky. Hovorí sa, že najlepšie sú až na druhý, či tretí deň po upečení. Tak dlho však u nikoho nevydržia…
Z nasledujúceho množstva pripravíte približne 66 kusov koláčikov, nám vyšli na dva plné plechy.

SUROVINY

Na prípravu cesta:

  • 500 g preosiatej polohrubej múky
  • 40 g čerstvého droždia
  • 2,5 dcl vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • trošku soli
  • 2 žĺtky
  • 60 g rozpusteného masla
  • 1 dcl rastlinného oleja
  • 1 rozšľahané vajce na potretie

Suroviny na náplň:

  • podľa chuti si môžete pripraviť lekvárovú, tvarohovú, orechovú alebo makovú náplň

Posýpka:

  • 50 g polohrubej múky
  • 30 g masla
  • 30 g práškového cukru

POSTUP

recept postupZ pripravenej múky odoberieme približne jednu polievkovú lyžicu. Rozdrobíme do nej droždie, pridáme trochu cukru a primiešame 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
Ostatnú múku preosejeme do misy, pridáme cukor, trošku soli, žĺtky, rozpustené maslo, olej, vlažné mlieko a po 10-15 minútach aj vykysnutý kvások.

recept postupVypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť približne jednu hodinu.
Po hodine cesto prepracujeme, rozvaľkáme a pokrájame na malé štvorčeky, ktoré naplníme náplňou, spojíme a vytvoríme malé buchtičky.

svadobne-kolaciky-postup-cesto-napln

recept postupNa povrchu ich trošku nastrihneme nožničkami a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich pripravenou posýpkou, poukladáme na vymastený plech a upečieme vo vyhriatej rúre.

svadobne-kolaciky-postup-recept

recept postupPečieme pri teplote okolo 180 stupňov Celzia približne 18 – 20 minút. Po upečení môžeme koláčiky potrieť rozpusteným maslom, zmiešaným s trochou cukru a rumu. Takto nám ostanú vláčne a voňavé.
Dobrú chuť.

svadobne-kolaciky-na-plechu

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.