Zemiaková baba je stará dobrá klasika. Jednoduché, relatívne rýchle jedlo z tradičných surovín. Chuťovo veľmi podobné zemiakovým plackám. Aj preto sa toto jedlo často nazýva haruľa na plechu – spôsob prípravy oproti plackám je však oveľa rýchlejší a v konečnom dôsledku aj zdravší.
Zemiaková baba je známa takmer na celom Slovensku, v závislosti od regiónu však poznáme viacero jej variácií. Základnými ingredienciami sú okrem zemiakov hlavne cibuľa, cesnak, majorán a rasca, ktoré dodávajú tú pravú chuť.
My si pripravíme klasickú zemiakovú babu z oblasti Považia, ako ju poznám od mojej babky, a to s ryžou. Práve vďaka ryži je baba veľmi vláčna a vynikajúca aj po opätovnom zohriatí, či dokonca na studeno.
Zemiaková baba – recept
Množstvo surovín je prispôsobené zapekacej mise s rozmermi 20×30 cm.
SUROVINY
- 6 veľkých zemiakov
- 180 g ryže
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- slanina
- 2 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- majorán
- rasca
- olej
POSTUP
Ryžu uvarte klasickým spôsobom v osolenej vode.
Nakrájanú cibuľu a slaninu opražte na panvici. Ak chcete jedlo mäsovejšie môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu. Naopak, ak máte chuť na vegetariánsku verziu, vynechajte slaninu – baba je výborná aj bezmäsitá.
K nastrúhaným zemiakom pridajte aj pretlačený cesnak, uvarenú a mierne vychladnutú ryžu. Potom opraženú cibuľu so slaninkou, vajíčka a dochuťte soľou, čiernym korením, majoránom a rascou.
Cesto vylejte do olejom vymastenej zapekacej misy alebo na plech. Pečte pri teplote 180 až 200 stupňov približne 50 minút.
Jedlo podávajte napríklad s kyslou smotanou a opraženou slaninkou alebo v kombinácii s fazuľovou či šošovicou polievkou.
Dobrú chuť!