Tradičná zemiaková baba ako od babičky. Chutný a jednoduchý RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zemiaková baba je stará dobrá klasika. Jednoduché, relatívne rýchle jedlo z tradičných surovín. Chuťovo veľmi podobné zemiakovým plackám. Aj preto sa toto jedlo často nazýva haruľa na plechu – spôsob prípravy oproti plackám je však oveľa rýchlejší a v konečnom dôsledku aj zdravší.

Zemiaková baba je známa takmer na celom Slovensku, v závislosti od regiónu však poznáme viacero jej variácií. Základnými ingredienciami sú okrem zemiakov hlavne cibuľa, cesnak, majorán a rasca, ktoré dodávajú tú pravú chuť.
My si pripravíme klasickú zemiakovú babu z oblasti Považia, ako ju poznám od mojej babky, a to s ryžou. Práve vďaka ryži je baba veľmi vláčna a vynikajúca aj po opätovnom zohriatí, či dokonca na studeno.

 

Zemiaková baba – recept

Množstvo surovín je prispôsobené zapekacej mise s rozmermi 20×30 cm.

SUROVINY

zemiaková baba recept

  • 6 veľkých zemiakov
  • 180 g ryže
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • slanina
  • 2 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • majorán
  • rasca
  • olej

POSTUP

recept postupRyžu uvarte klasickým spôsobom v osolenej vode.
Nakrájanú cibuľu a slaninu opražte na panvici. Ak chcete jedlo mäsovejšie môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu. Naopak, ak máte chuť na vegetariánsku verziu, vynechajte slaninu – baba je výborná aj bezmäsitá.

recept postupK nastrúhaným zemiakom pridajte aj pretlačený cesnak, uvarenú a mierne vychladnutú ryžu. Potom opraženú cibuľu so slaninkou, vajíčka a dochuťte soľou, čiernym korením, majoránom a rascou.

recept postupCesto vylejte do olejom vymastenej zapekacej misy alebo na plech. Pečte pri teplote 180 až 200 stupňov približne 50 minút.

recept postupJedlo podávajte napríklad s kyslou smotanou a opraženou slaninkou alebo v kombinácii s fazuľovou či šošovicou polievkou.
Dobrú chuť!

Vyskúšajte ďalšie naše RECEPTY.recept na kokosky

Náš tip
Pridajte väčšie množstvo ryže, cesnaku alebo rôzne druhy mäsa a vytvorte si verziu presne podľa vlastného gusta. A ak máte chuť na menšiu zmenu a ste vyznávačmi zdravšieho životného štýlu, môžete k zemiakom pridať aj iný druh zeleniny, napríklad karfiol alebo brokolicu. Získate tak vynikajúce a zdravé zeleninové jedlo.

zemiaková baba recept


Zdielať

About Author

Katarina Markovicova

Vyštudovala som mediálnu komunikáciu a momentálne pracujem v oblasti marketingu na strane klienta. Vo voľnom čase som zberateľkou cestovateľských zážitkov. Zaujímajú ma nové trendy z oblastí krásy a módy, ale dobre sa cítim aj v kuchyni pri varení či pečení - a z toho vyplývajú aj témy, o ktorých rada píšem.

Komentáre sú uzavreté.