Ako robievate úliky vy?
Na Vianoce, Veľkú noc, oslavy alebo len tak. Tento úžasný koláčik nie je vôbec zložitý, ale vždy poteší na slávnostnom stole. Majú ho radi dospelí aj deti, ktorých priťahuje najmä tvar úľa. Nás zasa kombinácia orechov, vanilkového krému a jemnej piškóty. Mňam!
Vyskúšajte tieto od Zdeňky Mazúrovej, ktorá robí fantastické bezlepkové dezerty. „Nikdy som ešte nejedla lepšie úliky, než tieto,“ usmieva sa. Tradične od mamičky…
Niekto robí kakaové úliky, ďalší orieškové, kokosové, salkové, ale klasikou sú vanilkové. Robievali ich už naše mamy a staré mamy. V socializme boli také tie pevné formičky, ktoré ste museli prácne vybúchavať, dnes už zoženiete aj vyklápacie. Skladajú sa z otváracej formičky a dutinky s vykrajovačom. Vyrobené sú z kvalitného plastu, umývateľné v umývačke riadu a jeden vás vyjde na dve eurá.
Recept na úliky
POTREBUJEME
- 200 g mletých orechov
- 210 g práškového cukru
- 1 bielok (pridávať pomaly!)
- práškový cukor na vysypanie
- formičky
- bezlepkové okrúhle piškóty
- vanilkový krém (recept nižšie)
POSTUP:
Pomelieme orechy a dáme ich do väčšej misky. Prisypeme k nim cukor a postupne pridávame bielok − cukor s orechmi doň zapracúvame. Hmota by nemala byť príliš lepkavá. Záleží na veľkosti bielka. Niekedy zvýši, ale inokedy ešte musíme pridať časť ďalšieho.
Keď sú všetky suroviny zapracované, nasypeme si do menšej misky trochu práškového cukru.
Formičku na úliky vždy vysypeme cukrom. Až potom dáme do formičky kúsok hmoty a vtlačíme ju až do špičky. Prstom cesto natlačíme na celú formičku. Nadbytočnú hmotu z okrajov odlomíme a uhladíme, aby boli úliky zarovnané.
Vyklepneme ich na rovnú tácku. Niekedy to nejde a formičkou musíte buchnúť trocha silnejšie alebo viackrát. Takto spracujeme všetku hmotu. Úliky necháme zaschnúť do druhého dňa. Plníme ich vanilkovým krémom.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Vanilkový krém
„Keď som začínala piecť a potrebovala som krém, vždy to bol pre mňa problém − buď sa zrazil, nespojil, nemal dobrú konzistenciu,“ spomína si Zdeňka Mazúrová v knihe Bezlepkové pečenie pre každého. „Po mnohých pokusoch sa mi predsa len podaril. Je to stopercentná istota. Nikdy sa nezrazí, dlho vydrží, krásne sa s ním pracuje a predovšetkým je véééľmi dobrý!“
Potrebujeme:
- 3 žĺtky
- 120 g práškového cukru
- 1 – 1 ½ kocky zmäknutého masla
- rum podľa chuti
- vanilkový struk
Vo vodnom kúpeli vyšľaháme ručným šľahačom zo žĺtkov s cukrom hustú penu. Pridáme dreň z vanilkového struku. Pena by mala byť čo najviac zohriata. Skúšame to prstom, a keď nás zmes páli ako horúce cappuccino, preložíme ju do robota. Pre chuť a vôňu pridáme rum a pri pomalej rýchlosti za stáleho miešania nechám zmes vychladnúť, inak by sa na jej povrchu urobila cukornatá škrupinka a krém by nebol hladký.
Do vychladnutej zmesi pridáme maslo. Znova všetko miešame pri vyšších otáčkach, až kým krém nie je krásne nadýchaný. Môžeme urobiť rôzne iné verzie, príchute – pridáme kávu, kakao, rozpustenú čokoládu, alebo pražené oriešky.
Krém je výborný na plnenie a zdobenie tort, rezov i drobného pečiva.