Viaczrnný chlieb zo superpotravín (recept)

Vylepšite si deň dobrým jedlom!
Tento chlieb je základom jedálneho lístka populárnej Elly Woodvardovej, ktorá napísala najpredávanejšiu kulinársku novinku v Británii a prerazila aj v USA. Vždy má v mrazničke niekoľko krajčekov, ktoré dobre poslúžia ako rýchle nevarené jedlo. Na opečené toasty si rada natiera buď hrubú vrstvu avokádovej nátierky, domáceho cícerového hummusu, alebo opečené kúsky paradajok posypané chrumkavými semienkami či fazuľovými klíčkami.

Hodí sa aj k polievkam alebo šalátom, ak má chuť na niečo výdatnejšie. Naraz si môžete upiecť aj viac bochníkov, nakrájať ich na krajce a zamraziť, aby ste mali chlieb vždy poruke.

Ella Woodvardová
Ella Woodvardová

Na 1 bochník chleba potrebujeme:
1 hrnček mandlí (200 g)
1½ hrnčeka tekvicových semienok (260 g)
1 hrnček múky z hnedej ryže (200 g)
½ hrnčeka slnečnicových semienok (85 g)
3 polievkové lyžice prášku Psyllium (pozri Tip navyše)
3 polievkové lyžice zmesi sušených byliniek (napr. provensálsku zmes)
2 polievkové lyžice semienok chia
soľ a čierne korenie

POSTUP:
Mandle a 1 hrnček tekvicových semienok zomelieme na múku. Vo väčšej mise poriadne zmiešame múku s ostatnými suchými ingredienciami.
Pridáme 2 hrnčeky (600 ml) studenej vody, pričom cesto neustále miešame.
Cesto necháme asi hodinu odležať, aby doň vsiakla všetka voda a jednotlivé prísady sa lepšie spojili. Po hodine vyhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
Cesto vylejeme do formy. Nerobte veľmi vysoký bochník, pretože sa cesto nemusí prepiecť. Mal by byť vysoký len 5 – 7 cm. Cesto pečieme asi 45 minút. Hotový chlieb by mal byť na povrchu
zlatohnedý, a ak do stredu zapichneme nožík a vytiahneme ho, musí byť úplne čistý.

Viaczrnný chlieb zo superpotravín
Viaczrnný chlieb zo superpotravín

Tip navyše
Prášok Psyllium drží cesto pokope, preto sa dá nahradiť len veľmi ťažko. Kúpite ho v internetových predajniach a bio obchodoch.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 894x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.