Viete, že čierne korenie má veľa benefitov pre vaše zdravie? V čom vám pomôže a ako?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čierne korenie je najpredávanejším druhom korenia na svete a máme ho doma všetci. Možno ho používate každý deň a ani si neuvedomíte, aké má zdravotné benefity na vaše telo. Má pikantnú, jemne drevitú chuť a dotiahne pokrmy do dokonalosti. Jeho užívanie má však veľa liečivých účinkov – napríklad zlepšuje trávenie, znižuje teplotu či zmierni prechladnutie. Nižšie vám dáme aj jednoduchý recept na prečistenie dutín, a tiež 2 recepty pre vaše zdravie: kurkumínový čaj s čiernym korením a pečená zelenina s čiernym korením a cesnakom. 

Najlepšie je konzumovať čierne korenie čerstvo namleté, pretože mleté korenie rýchlo stráca svoju silu. Môžete ho pridávať do jedál, čajov alebo kombinovať s kurkumou na zvýšenie jej účinkov.
Pokiaľ ide o vonkajšie využitie, esenciálny olej z čierneho korenia sa používa proti bolesti svalov, kĺbov a hlavy. Zmierňuje zápal a opuch. Môžete si ho nakvapkať do aromalampy a relaxovať.

Kráľ korenín

Mimochodom, čierne korenie má prezývku „kráľ korenín“ a vedeli ste, že botanicky je to ovocie? Áno, čítate správne. Domovom čierneho korenia sú vlhké tropické pralesy. Jeho názov je Piper nigrum a botanicky ho radíme medzi vinič, teda popínavé rastliny, dorastajúce až do výšky 7 metrov.
Má  tmavozelené listy a prasleny bielych kvetov. Plodmi sú drobné bobule – zrnká korenia.

Najväčším producentom korenia na svete je Vietnam, India, Malajzia, Brazília, Srí Lanka či Čína. Poznali ho už v starovekom Egypte, kde sa dostalo z Ázie. A až o niečo neskôr aj do starovekého Grécka a Ríma. Do Európy ho priniesli arabskí obchodníci. Pre jeho nedostatok a vzácnosť, bola jeho cena vysoká a používalo sa ako platidlo. Dovoliť si ho mohli len majetní občania. Postupom času sa jeho objem zvyšoval a stalo sa tak dostupnejším.

cierne-korenie-zelene-biele

4 druhy korenia

Poznáme 4 druhy korenia: zelené, červené, biele a čierne. Ide vždy o tú istú rastlinu, bobule sa však zberajú v inom období dozrievania. Aký je v tom rozdiel?

ikona cierne korenieZelené korenie

Ide o čierne korenie, ktoré sa zberá ešte zelené a teda nezrelé. Keďže sa zbiera pomerne skoro, má najjemnejšiu chuť zo všetkých variantov čierneho korenia. Jeho chuť je skôr ovocná ako štipľavá.  Ideálne obohatí chuť omáčky i marinády. Doplní chuť dezertov, ovocných šalátov a koláčov. Použiť ho môžete i pri dekorovaní tanierov.

ikona cierne korenieČervené korenie

Červené korenie sú plne zrelé bobule čierneho korenia. Korenie je aromatické a chuťovo výrazné, avšak menej štipľavé ako čierne korenie. Jeho šupka je jemná, so sladkastým nádychom a jeho kôstka vôňou pripomína kôpor. Výborne sa hodí na ochutenie steakov, rizota, polievok či dipov.

ikona cierne korenieBiele korenie

Bielym korenín nazývame zrelé červené korenie zbavené vonkajšej šupky a sušené na slnku. Oproti ostatným koreniam má menej výraznú arómu, skôr zemitú ako pikantnú, s jemnými ovocnými tónmi. Zomletím môžete jeho chuť zosilniť a zvýrazniť. Vhodné je na dochucovanie hydiny, rýb, smotanových omáčok a šalátov.

ikona cierne korenieČierne korenie

Čierne korenie je nezrelým plodom rastliny. Zelené nedozreté bobule sa fermentujú a neskôr sušia na slnku. Výsledkom procesu je čierne korenie – ako ho poznáme. Spomedzi korenín je najštipľavejšie a najvýraznejšie. Hodí sa na dochucovanie vývarov, všetkých druhov mäsa, šalátov a dressingov.

Aké benefity má čierne korenie?

  • Podporuje trávenie, uvoľňuje nadúvanie a stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie.
  • Piperín, aktívna látka v čiernom korení, zlepšuje vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálov, najmä kurkumínu (z kurkumy), vitamínov skupiny B a selénu. Preto sa často odporúča kombinovať ho s kurkumou pre lepší účinok.
  • Čierne korenie môže podporovať metabolizmus a spaľovanie tukov, čím prispieva k redukcii hmotnosti. Pomáha tiež regulovať chuť do jedla.
  • Stimuluje krvný obeh, prekrvenie a dokonca znižuje teplotu.
  • Má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, je silné močopudné. Môže byť užitočné pri ochoreniach ako artritída či chronické zápaly čriev.
  • Pozitívne vplýva na celkové zdravie a kondíciu mozgu. Pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe a starnutiu mozgu.
  • Pôsobí preventívne proti vzniku rakovinových ochorení.
  • Zlepšuje astmu, čistí dýchacie cesty a tlmí kašeľ. V tradičnej medicíne sa čierne korenie už dávno používalo na uvoľnenie hlienov a zmiernenie kašľa či nádchy. Má mierne expektoračné účinky.
Čierne korenie na uvoľnenie dutín
Ak ste prechladnutý alebo vás trápi kašeľ, vyskúšajte trik s korením. V šálke zmiešajte 1 lyžičku korenia s 2 polievkovými lyžicami medu. Zalejte horúcou vodou a nechajte pôsobiť 15 minút. Nápoj postupne vypite. Užívajte 3x denne a dutiny sa vám uvoľnia.

cierne-korenie-v-miske

Kto by sa mal koreniu vyhnúť?

Aj keď je primeraná konzumácia čierneho korenia považovaná za zdraviu prospešnú, v niektorých prípadoch, by ste ho však mali obmedziť. Odborníci zvyčajne odporúčajú konzumovať približne 1 až 2 gramy denne (asi pol až jednu čajovú lyžičku). Pri tejto dávke sa dajú využiť jeho zdravotné benefity bez rizika vedľajších účinkov.

  • Ak máte vredy, reflux či zápal žalúdka
  • Zhoršuje hemoroidy
  • Syndróm dráždivého čreva a Crohnova choroba
  • Vysoký krvný tlak
  • Užívate lieky na riedenie krvi alebo antidepresíva
  • Tehotné ženy a malé deti
  • interakcia s liekmi – piperín (hlavná účinná látka čierneho korenia) môže ovplyvniť metabolizmus niektorých liekov. Napríklad zvyšuje vstrebávanie niektorých liečiv (napr. kurkumínu, antibiotík, niektorých antidepresív), čo môže zmeniť ich účinok. Ak užívate lieky, je dobré sa poradiť s lekárom.

ikona sefkucharČaj na posilnenie imunity

Tento teplý nápoj je skvelý na podporu imunity, trávenie a zahriatie tela. Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie kurkumínu, takže jeho účinky sú ešte silnejšie.

SUROVINY

  • 250 ml horúcej vody alebo mlieka (kravské, mandľové, kokosové)
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ⅓ lyžičky čierneho korenia (čerstvo mleté)
  • ½ lyžičky medu (voliteľné)
  • štipka škorice alebo zázvoru (pre lepšiu chuť)

POSTUP

recept postupDo hrnčeka nalejte horúcu vodu alebo mlieko. Pridajte kurkumu, čierne korenie a dobre premiešajte. Nechajte chvíľu odstáť a pridajte med a škoricu.
Vychutnajte si teplý, voňavý nápoj! Podporuje imunitu, trávenie a má protizápalové účinky.

jarne-salaty-receptyPrečítajte si tiež
3 jarné šaláty. Výborne chutia aj zasýtia | Recepty.

ikona sefkucharPečená zelenina s čiernym korením a cesnakom

Tento jednoduchý recept je skvelý ako príloha alebo ľahké jedlo. Čierne korenie dodá zelenine pikantný šmrnc.

SUROVINY

  • 2 mrkvy
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 batát (sladký zemiak) alebo obyčajný zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia (čerstvo mleté)
  • Štipka oregana alebo tymianu

POSTUP

recept postupRúru predhrejte na 200 °C. Zeleninu umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
V miske zmiešajte zeleninu s olivovým olejom, soľou, čiernym korením, cesnakom a bylinkami. Rozložte na plech a pečte asi 25 – 30 minút, kým zelenina nezmäkne a nezačne sa karamelizovať.
Podávajte teplé ako prílohu alebo ľahké jedlo.
Takéto ľahké jedlo podporuje trávenie, je plné vitamínov a antioxidantov.

Foto: Freepik.com, wikimedia/Rainer Zenz


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.