Odhaľte, čo vášmu telu chýba a odstráňte zdravotné problémy

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každá choroba alebo zdravotný problém je signálom, že v našom organizme niečo správne nefunguje. Že nám čosi chýba, alebo naopak – niečoho máme príliš veľa. Telo na to reaguje a ukazuje nám – aha, toto nie je dobré, nejako to treba riešiť.  Inak budeš mať neustále podobné zdravotné problémy.
Už Kurt Tepperwein, známy liečiteľ a terapeut, povedal, že „skutočné uzdravenie neznamená, že odstránime príznaky, ale rozpoznáme a znovuobjavíme narušenú harmóniu.“ Napríklad v knihe Čo ti chce povedať choroba ponúka popisy viac ako stovky príznakov chorôb od A po Z. Dopĺňa ich konkrétnymi radami, čo treba robiť. A odporúča všímať si ich – často sa zaoberáme len tým, ako vyzeráme pred inými, ako sme upravení navonok, akí sme úspešní ap. Dôležité je pre nás, čo hovorí okolie. No nepočúvame svoje telo.

Veľmi dobre to rozpracovali aj Christo a Jonko Mermerski v knihe Ako sa dožiť 100 rokov. Sústredili sa na vitamíny, ktoré nám nielen prospievajú, ale vedia aj škodiť. Či už ich nadbytok, alebo veľký nedostatok, ktorý si spočiatku ani nemusíme uvedomovať.
Až telo nás na to upozorní.
Ak chcete vedieť, podľa akých symptómov môžete rozpoznať nedostatok jednotlivých vitamínov v organizme a z akých zdrojov ich môžete doplniť pre správne fungovanie organizmu, ponúkame stručný a zrozumiteľný prehľad.

 

Odhaľte, čo vám chýba a odstráňte zdravotné problémy

  • Nepríjemný zápach z úst môže byť príčinou nedostatku vitamínu B2.
    V najväčších množstvách sa nachádza v mäse domácej hydiny, teľacom mäse, v pečeni, morských rybách a v pšeničných klíčkoch.
  • Niektorí ľudia majú hematómy, ktoré vznikajú už pri slabom údere a zostávajú dlho tmavé. Vo väčšine prípadov je to príznak nedostatku vitamínu C (kyselina askorbová) a vitamínu P (rutín).
    Urobte si analýzu svojho stravovania. Konzumujete dostatok citrusového ovocia, kapusty, rajčín a zelenej papriky? Ak nie, poponáhľajte sa ich zaradiť do svojho jedálnička.
    Okrem toho po jedle treba zjesť aspoň jeden kúsok pomaranča, mandarínky alebo citróna. Ráno aj večer užívajte vitamín C a rutín.
  • Závrate a šumenie v uchu môžu byť spôsobené nedostatkom vitamínu B2, vitamínu E, mangánu a horčíka. Pri takýchto príznakoch sú veľmi vhodné orechy, listová zelenina, červená repa, zelený hrach, vaječný žĺtok, citrusové ovocie, banány a slnečnicové semená. Môžete užívať vitamíny B a E.
  • Veľa očných problémov, ako sú napríklad časté zápaly, sčervenené oči, pocit pálenia, neschopnosť rýchlej adaptácie v tme či vznik jačmeňa na oku, sa spája s nedostatkom vitamínu A a vitamínu B2.
    Doplníte ich zaradením rýb, vaječného žĺtka, masla, zelenej listovej a žltej zeleniny, mlieka, syra a droždia do svojho jedálnička. Okrem toho treba užívať vitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B.

20 top surovín, ktoré dodajú energiuPrečítajte si aj
20 TOP surovín, ktoré vám dodajú energiu.

  • Ak sa vám na chodidlách sústavne vytvárajú otlaky a máte tvrdé päty, ktoré praskajú aj napriek tomu, že sa o ne staráte, je to signál, že máte nedostatok vitamínov A a C.
    Do jedálnička aby ste mali zaradiť viac mrkvy, zelenej cibuľky, papriky, listového šalátu, špenátu, kapusty, teľacieho mäsa, mlieka, masla, pomarančov a citrónov.
  • Lupiny sa objavujú vo vlasoch vtedy, ak vám chýba vitamín B6, vitamín B12, vitamín F a selén. Vitamín B12 sa nachádza v pečeni, teľacom a bravčovom mäse, v mlieku a mliečnych produktoch. Vitamín F je v rastlinnom oleji, arašidoch, orechoch a v slnečnicových semenách.
    Na selén je bohatá brokolica, cibuľa, rajčiny, pšeničné klíčky a mäso z tuniaka.
  • Ak sú vlasy tenké, lámavé a rýchlo šedivejú, je to príznak nedostatku vitamínov skupiny B, vitamínu F a jódu.
    Na zlepšenie stavu vlasov treba pravidelne konzumovať potraviny s obsahom týchto vitamínov, ako aj morské plody a jódovanú soľ (najvhodnejšia je morská soľ) na zabezpečenie dostatku jódu. Vhodné je každý deň pred jedlom užívať vitamín F.
  • Vypadávanie vlasov súvisí aj so stravou, v ktorej chýbajú vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín H, inozitol a kyselina listová. Najviac kyseliny listovej obsahuje čerstvá zelenia, ovocie, sušené kvasnice a pečeň.
    Orechy, teľacia pečeň a obličky, naturálna ryža a pivovarské kvasnice obsahujú veľké množstvo inozitolu.
  • Vysoká náchylnosť na infekcie svedčí o tom, že potrebujete vitamín A a kyselinu pantoténovú. Na vitamín A sú bohaté ryby, vaječný žĺtok, zelená listová zelenina a žlto-oranžové ovocie, ale na prvom mieste je mrkva. Vitamín B5 obsahujú najmä potravinárske a pivovarské kvasnice a strukoviny.

Egreše čistia črevá, zbavujú nás odpadových látok
a posilňujú imunitu

  • V období epidémie chrípky by si mali chorí ľudia každý druhý deň dopĺňať vitamín A a každý deň vitamín C. Nedostatok vitamínov B1 a B6 môže spôsobiť svalovú slabosť, bolestivé pocity v nohách a kŕče počas noci.
    Pivovarské kvasnice, naturálna ryža, bravčové mäso, bravčová pečeň, orechy, strukoviny, zemiaky a morské ryby pomôžu zbaviť sa týchto nepríjemných pocitov.
  • Pre zdravý rast detí je okrem bielkovín nevyhnutný vitamín B2, vitamín B3 a zinok. Veľa zinku obsahuje zelenina, strukoviny, pšeničné otruby a tekvicové semeno. Veľa vitamínu B2 a kyseliny listovej obsahuje mlieko, pečeň, obličky, vajcia, tvrdý syr, ryby a potravinárske kvasnice.
  • Časté krvácanie z nosa môže byť spôsobené nedostatkom vitamínu C, vitamínu K a vitamínu P. Odporúčame zahrnúť do jedálnička citrusové ovocie, rajčiny, kapustu, zelenú papriku, čučoriedky (vitamín C), biely jogurt, rybí olej, čerstvé lucernové listy, pomarančovú kôru, citróny a pomaranče (vitamín P).
  • Vyrážky a červené škvrny na tvári sú jasné príznaky nedostatku vitamínov B a vitamínu A . Odporúčame zmeniť spôsob stravovania tak, aby ste častejšie konzumovali ryby, maslo, zelenú a žltú zeleninu, sušené ovocie, najmä sušené hrozienka, a pivovarské kvasnice.

Napríklad hrozno, ovocie bohov,
obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov.

  • Rôzne dermatitídy často vznikajú v dôsledku nedostatku vitamínov B2, B3, B6 a vitamínu H. Vitamín B2 sa nachádza najmä v mlieku, pečeni, obličkách, tvrdom syre, rybách, vajciach a v kvasniciach.
    Vitamín B3 obsahuje pečeň, strukoviny, obilné zrná, mäso, ryby a potravinárske kvasnice.
    Vitamín H sa nachádza v pivovarských kvasniciach, orechoch, pečeni, obličkách a v naturálnej ryži.
  • Vitamín C pomáha pri rýchlom hojení malých rán a odrenín a vitamín D (rybí olej, maslo, vaječný žĺtok) a produkty s obsahom vápnika (mlieko a mliečne výrobky, ryby, tvrdý syr, sója, zelená listová zelenina, arašidy, orechy, slnečnicové semená) pomáhajú pri osteoporóze.
  • Vitamín E spomaľuje procesy starnutia, normalizuje krvný tlak a chráni oko pred sivým zákalom. Zdrojom vitamínu E sú rastlinné oleje, vaječný žĺtok, šípky a listová zelenina. Denná dávka je 8 – 10 mg.
    Ak každý deň zjete 50 – 60 g slnečnicových semien, zabezpečíte pre svoj organizmus dostatok vitamínu E.
    Vitamín E je nevyhnutný na prevenciu a liečbu aterosklerózy. Okrem toho má protirakovinový a omladzujúci účinok.
  • Vitamín B6 zlepšuje látkovú premenu a vyživuje nervovú sústavu. Zdrojmi sú slepačie mäso, ryby, vajcia, tvaroh, zemiaky, banány a hnedá ryža. Denná dávka je 1,6 – 2 mg.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.