Poznáte Lotus sušienky? Lahodné karamelové keksíky podávajú v každej lepšej kaviarni k šálke espressa či capuccina. Pochutnávajú si na nich dospelí aj deti. Sú obľúbené po celom svete a možno chutia aj vám. V tom prípade máme pre vás recept na fantastický karamelový cheesecake s lotus sušienkami.
Práve spojenie karamelových sušienok a kyselkavého tvarohového krému vám doslova vybuchne v ústach a poteší všetky chuťové poháriky 🙂
Karamelový cheesecake s lotus sušienkami
Základom receptu sú samozrejme lotus sušienky, ktoré bez problémov zoženiete v ktoromkoľvek obchode. Predávajú sa v rôznych balenia a formách. 250-gramové, ako používame v recepte dostanete za cca 2,40€, čiže nič drahé. Tiež je v recepte karamelová Lotus nátierka – tiež ju kúpite v mnohých obchodoch. Fľaška s 380 g vás vyjde cez 4 eurá. Je bez farbív, aróm, pre vegetariánov aj vegánov. Zvyšok môžete použiť na lievance, palacinky, vianočku, na ozdobenie zmrzlinového pohára ap.
Celkovo je recept na karamelový cheesecake pomerne rýchly a jednoduchý. Dokonca ani nemusíte zapínať rúru na pečenie. Postačí vám zopár minút a dezert je hotový. Suroviny sú na klasickú tortovú formu s priemerom 28 cm.
Tak poďme na to!
SUROVINY
Sušienkový korpus:
- 1 balenie karamelových sušienok Lotus (250 g)
- 80 g rozpustené maslo (82%)
Krém:
- 2 balenie nízkotučný tvaroh
- 1 balenie smotana na šľahanie (40%)
- 2 PL rozpustená karamelová nátierka Lotus
Poleva:
- 4 PL rozpustená karamelová nátierka Lotus
+ na ozdobenie rozmrvené lotus sušienky a celé keksy (1 až 2ks)
POSTUP
Pripravíme si formu na tortu. Použili sme formu s priemerom 28 cm, no pokojne použite takú, akú máte doma. Do mixéra si dáme 1 balenie karamelových sušienok. Zopár celých kúskov si môžeme odložiť na ozdobenie koláčika. Sušienky rozmixujeme na drobné kúsky. My sme si nechali 2 lyžice rozmixovaných sušienok na finálne zdobenie.
Rozpustíme si maslo, stačí ho zahriať na takú teplotu, aby bolo tekuté. Do misky dáme rozmixované sušienky a prilejeme k nim rozpustené maslo.
Lyžicou zmes miešame, aby sa nám spojila a navrstvíme ju do tortovej formy. Korpus vtláčame pomocou lyžice tak, aby mal rovnakú výšku do celej forme. Formu s korpusom dáme stuhnúť do chladničky. Najlepšie aj cez noc.
Medzitým si pripravíme tvarohový krém. Do mištičky dáme 2 PL karamelovej nátierky a zohrejeme ju. Použijeme mikrovlnú rúru, alebo iný spôsob:) Šľahačkovú smotanu vyšľaháme na najvyšších otáčkach dotuha. Nízkotučné tvarohy zmiešame s rozpustenou lotus nátierkou. Metličkou zapracujeme k zmesi aj vyšľahanú smotanu. V recepte je uvedená 40%, no môže byť aj štandardná 33%. Ak máte radi veľmi sladké dezerty, pokojne pridajte nátierky viac.
Z chladničky vyberieme sušienkový korpus a natrieme ho karamelovo-tvarohovým krémom. Povrch uhladíme a dáme na pár hodín tuhnúť do chladničky.
Na polevu si zohrejeme 4 PL karamelovej nátierky a polejeme ňou pripravený koláčik. Ozdobíme odloženými mrvenými sušienkami a krájame horúcim nožom. Podávame poriadne vychladený.
– jej tvorcom je Jan Boone st. a meno dostala podľa lotosového kvetu, ktorý je symbolom čistoty
– sú vegánske, bez farbív a konzervantov
– pripravené z vybraných ingrediencií, neobsahujú tuk a cholesterol
– za ich chuťou je špeciálny proces karamelizácie, ktorý prebieha počas pečenia v rúre
Foto: LepšíDeň.sk/autorka