Urobte si liečivý mursalský čaj. Zničí virózu a zatočí s nachladením

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Možno ste o ňom ešte nepočuli. Mursalský čaj  je z jedinečnej bylinky, ktorá sa volá ránhoj horský a najčastejšie sa vyskytuje v Bulharsku, Grécku, Albánsku alebo Turecku. V Bulharsku sa tejto byline dokonca hovorí bulharská viagra 😊 No jeho liečivé účinky využijete najmä na jeseň a v zime, kedy nás trápia prechladnutia, rôzne virózy, kašeľ ap.
Nájdete ho aj pod inými názvami ako grécky horský, pastiersky, zlatý čaj, prípadne olympský alebo božský. Sypané zmesi nájdete aj v našich bio obchodoch, napríklad 30 gramové vrecúško za cca 4 eurá.

Liečivý mursalský čaj

mursalský čaj ránhoj horskýO liečivých účinkoch ránhoja horského (alebo tiež hojníka horského) sa vie už tisícročia. Je známy od čias Dioskouridesa a Hippokrata, ktorý ho odporúčali pre svoje úžasné vlastnosti. Gréci ho využívali pri poranení zo železných predmetov (meče, šípy), vďaka tomu vďačí bylinka za svoje meno. Tiež na zregenerovanie síl, lepšie sa im hojili rany – obsahuje totiž veľa železa. Je to skvelý prírodný antioxidant, ktorý sa v stredoveku používal na liečbu reumy.

Okrem železa teda dodá vášmu organizmu zinok, draslík a veľmi dôležitý stopový prvok selén. Tiež obsahuje silice, flavonoidy, fenylpropanoidy a iné prospešné látky. Podporuje imunitný systém a výborne účinkuje pri rôznych vírusových ochoreniach. Keď máte nádchu, bronchitídu, chrípku. Uľahčuje vykašliavanie hlienov a dokonca uľaví tým, ktorí majú astmu.

Mursalský čaj je aj mierne močopudný, podporuje prácu obličiek a dokonca môže pomôcť pri prirodzenom vylučovaní obličkových kameňov. Posilňuje prostatu a zaberá na rôzne zápaly v tele. Dezinfikuje telo.

Podľa viacerých zistení tento čaj prospieva aj pri srdcovo-cievnych ochoreniach, tráviacich ťažkostiach, znižuje nervové napätie, čiže môžete si ho dopriať večer pred spánkom.

Prečítajte si tiež
7 tipov, ako prekonať nachladnutie a nádchu.

Pripravte si mursalský čaj

Jeho príprava je jednoduchá. Vezmite usušenú bylinku, asi 3 lyžice, vložte do litra vody a 3-5 minút ju povarte. Potom preceďte, môžete osladiť medom a  popíjajte. Má príjemnú vôňu, trošku špecifickú chuť.
Údajne neobsahuje teín, takže ho môžete piť aj niekoľkokrát denne, povedzme po 250 ml 4x denne pred jedlom. Bulhari ho dokonca popíjajú chladený počas leta.

Pozrite si video, ako vyzerá ránhoj horský (hojník horský):

 

Foto: wikimedia, freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.