Február a marec sú pre mnohých záhradkárov doslova kľúčové obdobie. Vysievajú totiž rôzne plodiny, najmä paradajky, papriky, ale aj baklažán, cukety, uhorky ap. Ako však poskytnúť semienkam ten najlepší štart? Vyhnite sa týmto 12 chybám, ktoré robí väčšina z nás pri vysievaní zeleniny. Výsledkom je slabá výsadba, nezdravé priesady, ktoré sú náchylnejšie na choroby a nedokážu tak dobre odolávať škodcom.
12 chýb pri vysievaní zeleniny
Takže ktorým chybám sa vyhnúť, aby vaša práca na konci zimy nevyšla nazmar? Veď určite pri vysievaní aj vy vložíte do toho veľa času a starostlivosti. Zaslúžite si odmenu v podobe silných a odolných sadeníc, no nie?
1. Všetko naraz
Úplní začiatočníci sú často takí nadšení, že keď si niekde prečítajú rady a tipy, idú hneď vysievať. A najlepšie všetky semienka, ktoré nájdu doma 😊 Až neskôr si uvedomia, že na niektoré druhy je ešte príliš skoro. Semená vyklíčia, zdravé rastliny začnú rásť, ale potom nemajú dostatok svetla a každým dňom sú tenšie a vyššie. A slabnú.
2. Príliš skorý výsev
Vonku sa už mierne otepľuje, vyzerá to na prichádzajúcu jar a vy sa chcete konečne pustiť do práce. A tak vysejete celú zeleninovú záhradu na parapet už vo februári. Problémom je, samozrejme, načasovanie.
Niektoré semená klíčia veľmi rýchlo, iné si dávajú načas. Jedným z najpomalších je zeler, ktorý možno zasiať už v januári.
Aj papriky klíčia niekoľko týždňov a ideálny čas je február alebo najneskôr začiatok marca. Na druhej strane, cukety a uhorky sú šprintéri, takže môžu počkať až do apríla. Hovorí sa, že paradajky by mali byť pripravené na klíčenie na Jozefa (19.marca).
3. Trik, ako zistiť životaschopnosť semien
Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či semená vyklíčia (sú zdravé, životaschopné), je tento jednoduchý trik: položte ich na vlhkú papierovú utierku a počkajte, kým vyklíčia. Takto vysejete len živé semená.
Tým, že semená budú niekoľko dní v trvalo vlhkom prostredí, následne sa lepšie uchytia. Navyše si ušetríte neporiadok, ak zistíte, že semienka nie sú životaschopné.
Prečítajte si tiež
Ako robiť morenie osiva?
Postup na prípravu kúpeľa, výhody a vhodné rastliny.
4. Čítajte pokyny na obale
Pred výsevom si naozaj vždy prečítajte informácie na obale semien, aj keď ste ich už sadili veľakrát a ste si istí, čo treba robiť. Dozviete sa, kedy je pre danú odrodu ideálny čas výsevu a kedy začnú plodiť. Zistite tiež, akou hrubou vrstvou pôdy treba semená pokryť. Niektoré semená klíčia len na svetle.
Semená šalátu napríklad lepšie klíčia v chladnej pôde, preto ich nedávajte na kúrenie. Niektorým semenám sa vôbec nedarí predklíčiť a rýchlejšiu úrodu získate, ak ich v správnom čase vložíte do voľnej pôdy.
5. Používanie nevhodného substrátu
Toto je veľmi častá chyba. Na výsev je najlepší substrát, ktorý neobsahuje takmer žiadne živiny, pretože rastliny si tak vytvoria lepší koreňový systém. Nezabúdajte, že ich budete presádzať krátko po vzídení, a vtedy použijete už pohnojený substrát.
Niektorí ľudia radi používajú pôdu, ktorá zostane na povrchu po krtkovi. Pochádza z hlbších vrstiev pôdy, a preto neobsahuje veľa živín. Navyše je krásne prevzdušnená a nadýchaná.
6. Nadmerné alebo nedostatočné zalievanie
Príliš veľa vody spôsobí plesne a zahnívanie, nedostatok vody zasa brzdí klíčenie. Udržiavajte substrát mierne vlhký, ale nie premočený. Použite rozprašovač na zvlhčovanie povrchu.
7. Nesprávna teplota pri klíčení
Napríklad papriky potrebujú teplo (okolo 25–28 °C), rajčiny klíčia pri 20–24 °C. Ak je chladno, semená nevyklíčia alebo klíčenie trvá veľmi dlho.
Klíčenie podporí vykurovacia podložka pod nádobami alebo pestovanie na teplom mieste (napr. nad radiátorom).
8. Nedostatok svetla po vyklíčení
Ak sadenice nemajú dosť svetla, vyťahujú sa, sú slabé a bledé. Proste chudáčikovia, naťahujú sa, aby získali čo najviac svetla…
Mladé rastlinky zeleniny potrebujú 12 až 18 hodín svetla, čo však nedokážete zabezpečiť, keďže toľko hodín slnka ešte nie je (koncom februára je 10 až 11 hodín).
Najlepším riešením je pomôcť sadeniciam umelým osvetlením. LED pestovateľské svetlá sú zvyčajne vybavené programovateľnými časovačmi, takže sa o ne nemusíte starať a vaše rastliny budú spokojné a silné.
Vždy dávajte sadenice na južný parapet.
9. Príliš hustý výsev
Ak vysejete semená príliš husto, rastlinky sa budú prekrývať, ťahať za svetlom a budú oslabené. Vysievajte riedko alebo včas presádzajte (pikírujte) do samostatných nádob.
10. Príliš skoro do veľkého črepníka
Ďalšia častá chyba – ak hneď po vzídení presadíte rastlinku do veľkého kvetináča, substrát sa bude zle presúšať, korene môžu zahnívať. Najprv presádzajte do menších nádob (napr. rôznych kelímkov), potom po 2 až 3 týždňoch do väčších.
Prečítajte si tiež
Záhradkári: na čo si dať pozor pri výbere semien?
Ako nenaletieť obchodníkom?
11. Nedostatočné otužovanie
Mnohí zabúdajú na adaptáciu priesad, ktoré rovno presadia von bez postupného zvykania na vonkajšie podmienky. Vtedy môžu utrpieť šok.
Takže pred výsadbou ich postupne otužujte. Cez deň ich dajte na pár hodín na balkón alebo von do závetria.
12. Následné vysádzanie priesad
Všetky teplomilné druhy zeleniny sa vysádzajú po troch zamrznutých, čiže Pankrác, Servác a Bonifác (12. až 14.mája). V tom čase by už mali byť sadenice dostatočne silné a veľké, aby sa dali dobre presádzať. Príliš skorým výsevom ich paradoxne oslabíte, pretože budú bojovať s nedostatkom svetla a budú sa zbytočne vyťahovať a slabnúť.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, gardeningknowhow.com
dumazahrada.cz, Freepik.com