Aj vy často uvažujete, čo si urobíte na raňajky, ako ich obmeniť, aby to nebol stále len rožok alebo chlebík? Buď šunka, alebo džem, prípadne vajíčko…hodilo by sa aj niečo iné, zdravé, sýte a chutné. Ak máte deti, poznáte to dobre. „Zasa chleba/rožok?“ ohŕňajú nos. Nuž, máme pre vás skvelý tip na jednoduchý raňajkový koláč, ktorý je navyše zdravý, pretože tam nejde ani troška cukru. Je tiež sýty a naozaj chutí.
Inšpirovali sme sa receptom Antónie Mačingovej, ktorá sa venuje zdravej strave, jedlu, harmonickému stravovaniu…sama sa riadi heslom – poriadok v hlave = poriadok na tanieri = poriadok v tele. Vydala viacero knižiek, vystupovala v televízii a rozhlase, snaží sa vzdelávať a inšpirovať, ako jesť zdravšie, a pritom sa zasýtiť.
„Keďže som chcela vyjsť v ústrety zaneprázdneným mamičkám, tak som raňajky trocha upravila do formy zdravého koláčika. Môžete si ho dať ochutený medom, čerstvým ovocím (ja si pridávam aj sójovú smotanu). Koláč si môžete zobrať do práce aj ako sladkú desiatu. Alebo takýto koláčik môžete zabaliť deťúrencom ako zdravú a na zdravú energiu bohatú desiatu spolu s jabĺčkom, hroznom, či iným sezónnym ovocím,“ odkazuje Antónia.
Recept na zdravý raňajkový koláč
Dobré je zaobstarať si strúhač, krájač zeleniny, s ktorým to pôjde rýchlejšie. Ale my máme len klasické strúhadlo a nebolo to nič zložité, zdĺhavé nastrúhať jablká a mrkvu. To zabralo asi najviac času, ostatné je potom už hračka.
SUROVINY
- 400g čo najsladších jabĺčok
- 400g mrkvy
- 2 banány
- 100g vlašské orechy (alebo lieskovce, mandle)
- 2-3 vajíčka (podľa veľkosti)
- kôru z citróna (limetky)
- 1ČL mletej škorice
- 1PL chia semienok (alebo ľanových semienok)
- maslo na vymastenie nádoby na pečenie
- pomleté vlašské orechy, ktorými to maslo posypeme
POSTUP
Ten je absolútne jednoduchý a v tom je čaro tohto receptu a samotného raňajkového koláčika.
Nastrúhate mrkvu na jemno, jabĺčka môžete na hrubšie.
Pridáte nakrájané banány, na jemno nastrúhanú kôru citróna alebo limetky, 1 lyžičku mletej škorice, 1 polievkovú lyžicu chia semienok a vajíčka.
Dobre premiešajte, stačí lyžicou alebo vareškou, nepotrebujete ani mixér.
Potom vezmite plech alebo tortovú formu, vymastite ju maslom, vysypte povedzme krupicou a zmes vylejte.
Pečte asi 45-50 minút na 185 stupňov Celzia, podľa intenzity vašej rúry.
Ideálne je pripraviť si ho večer a potom len ráno zjesť studený, môžete si ho ohriať alebo doplniť tým, čo máte radi: drobným ovocím, medom, šľahačkou…ale úžasne chutí aj samotný. Je šťavnatý, sladučkú aj bez cukru a sýty.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk