Je potravinová intolerancia novodobý výmysel?

Trpíte aj vy potravinovou intoleranciou? Možno o tom ani neviete, a možno máte už všetko naštudované z „dôveryhodných“ zdrojov. Táto téma sa stala obľúbenou živnou pôdou pre pochybné diagnostické metódy, zázračné doplnky výživy a neodborných šarlatánov.
Je však pravdou, že pribúda ľudí (vrátane detí) s rôznymi, aj chronickými tráviacimi ťažkosťami.
V našich geografických šírkach má podľa dostupných štatistík problém napríklad s trávením mlieka približne tretina dospelej populácie. Z genetických testov vyplýva, že podobné percento ľudí má nejaký stupeň genetickej predispozície na vznik celiakie.
Poďme si teda v téme potravinová intolerancia urobiť jasno v novom seriáli s odborníčkou z Paleo centra Dianou Uríčkovou.

 

Trápi vás potravinová intolerancia?

Ak sa vás týka čokoľvek z tohto zoznamu, je pravdepodobné, že úpravou jedálnička by ste mohli dosiahnuť zmenu k lepšiemu:

  • Pretrvávajúce alebo opakujúce sa tráviace komplikácie, napríklad nafukovanie, pocit nepohodlnej plnosti po jedle, hnačky, zápchy, plynatosť, kŕče a bolesti pri trávení, pálenie záhy
  • Časté choroby z prechladnutia, chrípky, ochorenia dýchacích ciest
  • Alergie a alergické prejavy súvisiace s vonkajším prostredím (kýchanie, slzenie, opuchy slizníc)
  • Kožné problémy, najmä atopické ekzémy, psoriáza
  • Autoimunitné ochorenia (reumatické ochorenia, celiakia, skleróza multiplex)
potravinová intolerancia
Najproblematickejšie sú obilniny.

Čo spúšťa intoleranciu?

Prejavy intolerancie signalizujú, že niečo v našej látkovej premene neprebieha tak ako má. Spúšťačom rôznych prejavov môžu byť jednotlivé zložky rôznych potravín, najčastejšie sú to bielkoviny. Dôležitou je však otázka, prečo si naše telo nevie s trávením tej ktorej bielkoviny poradiť.

V súčasnosti existuje niekoľko typov krvných testov, ktorými sa testujú potravinové alergie a potravinové intolerancie. Mnohé z nich majú v odbornej verejnosti kontroverzné vnímanie, pretože ich validita nebola dostatočne preskúmaná alebo preukázaná. Navyše, spoľahlivo je možné testovať len reakcie na niektoré vybrané druhy proteínov v strave. S absolvovaním niektorých testov je spojené aj riziko nesprávnej alebo nedostatočnej interpretácie výsledkov. Neplatí totiž jednoduchá rovnica:

z krvi sme zistili reakciu na sóju = nesmieš jesť sóju

Prečo takéto jednoduché pravidlo neplatí?

Pri narušenej schopnosti organizmu tráviť niektorú bielkovinu sa často vyskytujú skrížené prejavy (cross-reactions), to znamená že samotné vylúčenie konkrétnej potraviny vôbec nemusí pomôcť. Vylúčenie konkrétnej potraviny často vedie k snahe nahrádzať túto potravinu inou – ktorá  môže spomínanú skríženú reakciu časom vyvolať. Takýto postup môže viesť k postupnému zužovaniu jedálnička, niekedy až do frustrujúcej miery, keď má človek pocit, že pomaly už nemôže jesť nič.
Treba si preto klásť správnu otázku. Namiesto „čo nemám jesť“, alebo „ktorá potravina je na vine“, skúsiť pátrať po širšej súvislosti.
Prečo si telo nevie poradiť s danou potravinou?
Čo sa s tým dá systematicky urobiť?

potravinová intolerancia
Viete, čo môžete jesť a čo radšej nie?

Ako vám trávi?

Za úspešnou látkovou výmenou je komplikovaný proces trávenia – začínajúci v ústach, končiaci v hrubom čreve. Podieľajú sa na ňom enzýmy, kyseliny, a milióny rôznych kmeňov mikrobiotických kultúr. Zloženie črevnej mikroflóry je jedinečné a počas života sa mení. Negatívne ho môžu ovplyvniť niektoré zásadné faktory. Napríklad antibiotická liečba u matky môže negatívnym spôsobom ovplyvniť formovanie črevnej mikroflóry o dojčeného dieťaťa.

Vysoký príjem nekvalitných, príliš spracovaných potravín, nadmerný príjem sacharidov je druhým dôležitým faktorom.

Tretím je nedostatočná stimulácia imunitného systému spôsobená životom v extrémnej čistote, vyhýbaním sa kontaktu s prirodzeným vonkajším prostredím (pôda, zvieratá).

Na zloženie črevnej mikroflóry vplýva aj aktuálne stravovanie a životný štýl, čiže aj absencia pohybu, stres, nadmerný príjem kofeínu, alkoholu, nedostatok spánku, niektoré výživové doplnky.

Potravinová intolerancia
Nielen strava, ale celkovo životný štýl je dôležitý.

Nedostatok niektorých mikro-biotických kultúr, alebo nadbytok iných, môže spôsobovať tráviace komplikácie a z dlhodobého hľadiska môže podľa výsledkov mnohých štúdií spôsobovať tiež tzv. zvýšenú priepustnosť steny tenkého čreva. Narušenie steny tenkého čreva bolo jednoznačne preukázané napríklad pri celiakii. Ak je stena tenkého čreva narušená, do tela môžu prenikať patogény, alebo nedostatočne strávené zložky potravy, ktoré môžu spustiť reakciu imunitného systému.

 

Ako funguje test intolerancie?

Krvné testy a metabolizmus, žiaľ, nie sú matematika. S obľubou parafrázujem myšlienku MUDr. Evy Smíškovej: „V medicíne málokedy platí že jedna plus jedna je presne dva“.

Ak nemáte dostatočné odborné vedomosti, bežne dostupný test potravinovej intolerancie vám s veľkou pravdepodobnosťou nedá zmysluplnú odpoveď na vašu otázku.

Váš lekár alebo výživový poradca by mal poznať váš zdravotný stav, stravovacie návyky a mnohé ďalšie súvislosti, aby dokázal čo najzodpovednejšie posúdiť, či by ste sa mali zamýšľať nad zmenou stravy. Každý je iný, a dva rovnaké výsledky testov nikdy neznamenajú dvakrát to isté. Povrchné vedomosti, mylné interpretácie a ignorovanie súvislostí často vedú ľudí k unáhleným rozhodnutiam a nefunkčným krátkodobým riešeniam.

Dobrým príkladom je hysterické vyhýbanie sa gluténu (lepku) – ktoré, pokiaľ nie je indikované, môže v lepšom prípade viesť k zbytočnému obmedzovaniu a v horšom k nevyváženému jedálničku. Niektoré bezgluténové potraviny a náhrady sú totiž nezriedka väčším zlom ako samotný lepok.

Ak teda chcete kvôli zdravotným problémom riešiť zmenu stravy, dbajte na referencie a poraďte sa s odborníkom.

Výsledky testov potravinových intolerancií na Poliklinike Mlynská dolina
(počty premietnuté na percentá)

Potravinová intolerancia
Potravinová intolerancia v zaujímavom grafe.

Pre Lepšídeň.sk napísala Diana Uríčková, PaleoCentrum.sk

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

COMMENTS

Leave a Comment