Oregano či pamajorán. Proti zápalom, kŕčom aj rakovine

Pamajorán obyčajný, alebo ľudovejšie oregano, by ste mali jesť nielen ako korenie. Je to síce obľúbená kuchynská bylinka a jedna z hlavných ingrediencií zmesi známej ako provensálske korenie. No keď si prečítate, aké liečivé je pre nás oregano, rozhodne ho zaradíte do svojho jedálnička častejšie. Poradíme, ako sa dá využiť a čo si z neho môžete urobiť.

Oregano dostalo názov podľa gréckeho oros, hora, a ganos, radosť, potešenie.
V antike sa táto bylinka užívala proti otravám bolehlavom, makom alebo jesienkou. Grécky lekár Dioskurides, z ktorého kníh čerpali všetci slávni európski bylinkári, ho opísal v prvom storočí, no Hippokratés ho používal na urýchlenie pôrodu a na liečbu hemoroidov už v 4. storočí p. n. l.

 

Oregano proti rakovine

V ľudovej medicíne  bolo oregano oddávna skvelý prostriedok pri všetkých problémoch tráviaceho traktu. Dodnes je veľmi populárne najmä v južnej Európe.
Zbiera sa kvitnúca vňať pamajoránu, ktorá obsahuje predovšetkým siličnaté éterické látky karvakrol a thymol, ktorý pôsobí ako antioxidant. Obidve tieto látky majú silné antibakteriálne a antimykotické účinky, takže na to myslite vždy, keď sa u vás objavia plesne, problémy s pokožkou, hemoroidy ap.

Oregano odporúča aj doktor Igor BukovskýAmbulancie klinickej výživy najmä pre spomínanú látku karvakrol. „Ten v experimente na bunkách účinne likvidoval nádorové bunky a to spustením ich apoptózy, čo je programovaná bunková smrť. Nádorové bunky majú niekoľko zákerných vlastností a jedna z nich je, že sú v podstate nesmrteľné – nereagujú na regulačné mechanizmy, ktoré riadia normálne bunkové procesy v zdravých bunkách a vyvolajú aj ich prirodzené odumretie. Karvakrol dokázal nádorové bunky „donútiť“ k tomu, aby odumreli,“ popisuje Igor Bukovský.

Zatiaľ sa nevie, koľko presne treba oregana užívať, no rozhodne ho pridávajte vždy, keď môžete – na pizzu, do polievky, na zemiakové a strukovinové jedlá, do pomazánok ap.

nechtík lekárskyPrečítajte si tiež
Nechtík – liečivé účinky a spôsoby využitia.

Ako využiť oregano?

V češtine sa oregano povie dobromysl, čo je samo osebe veľmi výstižné. „Pri dlhšom užívaní pôsobí ako antidepresívum,“ potvrdzujú dvaja odborníci na prírodné antibiotiká Josef Jonáš a Jiří Kuchař. Vo svojej knihe Svet prírodných antibiotík píšu, že „pri akútnych infekciách tráviaceho a dýchacieho traktu pomáha antiviroticky a antisepticky najmä vo forme oleja. Nálev je zasa vynikajúci pri bronchiálnych kataroch a suchom kašli a, samozrejme, na podporu trávenia.“
Nižšie nájdete recept, ako si taký nálev či olej pripraviť.

Z moravského ľudového liečiteľstva je známy kúpeľ, ktorý sa užíva najmä pri alergických ochoreniach kože. Bylinné víno pripravené z pamajoránu pôsobí ako celkové tonikum.

Oregano je tiež plné vlákniny, takže celkovo zlepšuje trávenie. Stimuluje chuť do jedla, pôsobí proti páleniu žáhy a nadúvaniu. Likviduje aj parazity v črevách.

Oregano sa vynikajúco hodí k morským plodom.
Oregano sa vynikajúco hodí k morským plodom.

Pripravte si z oregana

  • Nálev z pamajoránu je vhodný na dlhodobé užívanie „na opravenie čriev“. Čajová lyžička sušenej drogy sa zaleje štvrť litrom vriacej vody a nechá sa štvrťhodinu vylúhovať. Pijú sa tri šálky denne. Do očistného kúpeľa sa môže pridať až liter tohto nálevu, ktorý sa môže používať aj na inhalovanie.
  • Oreganový pleťový olej je veľmi príjemný čistiaci kozmetický prípravok. Päť čajových lyžičiek čerstvej vňate sa zaleje decilitrom oleja a nechá sa cez noc stáť v uzavretom pohári.
    Vhodné oleje sú napríklad mandľový, orechový, arašidový alebo sezamový. Potom sa obsah scedí a naleje do fľaše so zabrúseným hrdlom. Uchováva sa v chlade a tme a užíva sa podľa potreby.
  • Tinktúra z pamajoránu je určená na vnútorné aj vonkajšie použitie. Čerstvá vňať sa vloží do dobre uzatvárateľného pohára, v pomere 1:3 sa zaleje štyridsaťpercentným liehom a uzatvorí. Nechá sa tri týždne na teplom mieste, scedí sa a naleje do tmavej fľaše. Zvyčajné dávkovanie je 10 kvapiek trikrát denne.
  • Oreganové víno sa pripraví z litra prírodného bieleho vína a 60 gramov čerstvých kvetov. Nechá sa týždeň macerovať na tmavom mieste a potom sa zleje. Skladuje sa v chladničke a užíva sa jeden pohárik po večeri.
  • Čaj z oregana. Vezmite lyžičku oregana a zalejte dvomi dcl vriacej vody. Nechajte lúhovať asi 10 minút. Pite dvakrát za deň pri zdravotných problémoch.

Významný renesančný lekár Pietro Andrea Mattioli odporúčal požívanie usušeného pamajoránu roztlčeného na jemný prášok a zmiešaného s medom. Vyháňa to čiernu melancholickú vlhkosť a krv a vracia ženám správnu menštruáciu. Dokonca sa odporúča ženám, ktorým by mohla hroziť predčasná menopauza.
Pamajorán zarobený s medom na spôsob medovinového nápoja vyčistí a otvára priedušky a mierni kašeľ.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
(Visited 1 026 times, 1 visits today)

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: