Aj vám niekedy upratovanie prerastá cez hlavu? Nemáte čas stále upratovať, umývať, čistiť…vždy sa nájde niečo dôležitejšie… Alebo sa vrátite z práce domov unavení a zmorení, takže do upratovania sa vám už tobôž nechce?
Priznajme si, že z hygienického hľadiska je podstatné udržiavať čistotu a poriadok v kuchyni (následne v kúpeľni, resp. na toalete). Taniere, poháre, či príbor používate denne aj niekoľkokrát. Najlepšie je, keď si všetko budete robiť priebežne, po troškách a so systémom. Máme pre vás 11 užitočných tipov, ako udržiavať poriadok a čistotu v kuchyni.
Ako udržiavať čistotu v kuchyni?
Pracovný stôl utrite po každom použití čistiacim prostriedkom. Ideálne je mať fľaštičku s rozprašovačom, postriekate, pretriete handričkou a hotovo. To isté s varnou doskou – nenechajte špinu a kúsky jedla takpovediac zažrať do povrchu. Potom sa len viac narobíte s odstraňovaním.
Starajte sa o umývačku riadu. Mnohí len nakladajú, spustia, vyložia a takto stále dookola, ale aj umývačku riadu treba čistiť. Inak sa vám tam začnú tvoriť pachy a usadeniny. Ak ju používate každý deň, stačí ju vyčistiť každých 5-6 týždňov. Prečítajte si postup a 8 tipov v našom článku o tom, keď umývačka riadu riadne neumýva.
Ďalší často využívaný spotrebič: mikrovlnka. Určite si kúpte a pri zohrievaní naozaj používajte kryt. Inak sa vám zašpinia vnútorné steny od prskajúcich tukov a kúskov jedla. Prípadne sa zanesú menšie vyklenuté časti a budete mať viac práce s ich následným čistením. Ak nemáte kryt, použite druhý tanier, alebo papierovú utierku prípadne plastovú fóliu, do ktorej urobíte niekoľko dierok.
Prečítajte si tiež
Ako sa starať o mikrovlnku, aby dobre a dlho slúžila?
Zápach v chladničke odstránite, keď do nej postavíte otvorený pohár s jablkovým octom. Tak sa zneutralizujú rôzne vône potravín (mimochodom, jablčný ocot môžete použiť aj v iných miestnostiach).
Podobný účinok dosiahnete aj s miskou, ktorú naplníte zomletou kávou s práškom do pečiva/sódou bikarbónou.
Inak chladničku čistite cca každé dva mesiace – vyberte všetky potraviny a umyte chladničku nejakým univerzálnym čističom.
Poháre a fľaše zanesené vodným kameňom opláchnite octovou alebo citrónovou vodou. Prípadne tie s najviac fľakmi dajte do nádobky s citrónovou alebo octovou vodou, nechajte odstáť a potom dôkladne umyte.
Hrubé pripáleniny alebo veľmi mastný riad dajte do drezu, v ktorom ste napustili vodu, pridajte tam trochu prípravku na umývanie riadu a nechajte odmočiť. Prípadne zasypte veľmi znečistené miesta soľou, pridajte trošku vody a nechajte pôsobiť 10 minút. Opláchnite.
Rôzne fľaky od jedál: vedeli ste, že ocot a horčica zanechávajú škvrny na kove? Preto kovové príbory, ktoré ste použili na takéto jedlá, hneď po použití opláchnite.
Fľaky z chrómovaného drezu môžete odstrániť octovou vodou.
Mastná para, ktorá vzniká počas varenia a praženia, sa postupne usádza na povrchoch skriniek a zásuviek. Najmä na vrchu skriniek to uvidíte a preto je dobré prikryť ich obyčajnou tapetou, aby sa vám skrinky neznehodnotili (aj keď to tam bežne nevidíte).
Dvierka skriniek a zásuviek umyte prírodným odmasťovačom: do fľašky s rozprašovačom dajte ocot, 2-3 kvapky saponátu na riad a sódu bikarbónu. Doplňte teplou vodou a premiešajte. Môžete pridať aj nejaký esenciálny olej, aby prípravok pekne voňal.
Ďalšie rýchle triky:
- Drevená doska na krájanie nepohlcuje tak intenzívne pach, ak ju pred použitím opláchnete studenou vodou.
- Ak sa vám zasekli poháre do seba, spodný pohár postavte na niekoľko minút do teplej vody a do horného nalejte studenú vodu. Potom pôjdu ľahko oddeliť.
- Nádoby z jenského skla sa nemôžu zahrievať priamym plameňom. Ak jenskú nádoby vyberiete z chladničky, zahrievajte ju pomaly, prípadne ju nechajte chvíľu odstáť, až potom ju dajte do rozohriatej rúry. Môže ľahko prasknúť alebo sa rozbiť.
- Elektrický sporák so sklokeramickou varnou platňou potrite citrónom, nechajte uschnúť a potom umyte teplou vodou.
Foto: freepik.com