4 tipy ako si dopriať naozaj kvalitné ovocie a zeleninu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovocie a zelenina by mali tvoriť základ nášho jedálnička. Odborníci odporúčajú, že denne by sme mali konzumovať až 5 porcií rôzneho ovocia alebo zeleniny. No okrem množstva je dôležitá aj kvalita jednotlivých produktov.
Ako spoznať kvalitné ovocie a zeleninu? Na to sa pozrieme v dnešnom článku.

 

V obchode si vyberajte len čerstvé a kvalitné ovocie a zeleninu

V supermarketoch dnes nie je problém nájsť široký výber ovocia a zeleniny ani mimo hlavnej sezóny. Napríklad taký Kaufland leták je počas celého roka plný pestrej ponuky ovocia a zeleniny. Väčšina týchto produktov však k nám cestuje cez pol zemegule. V dôsledku nesprávneho skladovania alebo prepravy sa tak môže cestou k nám znehodnotiť.

  • Ako prvé preto pri nákupe uprednostnite produkty z domácej produkcie, prípadne od našich najbližších susedov.
  • Pri výbere ovocia alebo zeleniny z lokálnej produkcie, aj toho pricestovaného z exotiky, sa zamerajte na jeho správnu farbu, celistvosť (nekupujte “obúchané” produkty) a správnu konzistenciu.
  • Vyhnite sa nákupu popučeného ovocia, to už má totiž len krôčik k tomu, aby začalo hniť. Ak je pri nejakom ovocí alebo zelenine v debničke hnilý produkt, nekupujte si žiadne z týchto produktov. Hniloba je nákazlivá. A aj napriek tomu, že jednotlivé produkty ešte na pohľad nie sú hnilé, s najväčšou pravdepodobnosť to bude len otázkou pár hodín.

ako skladovať ovocie a zeleninuPrečítajte si tiež
Prehľad, ako skladovať ovocie a zeleninu. Vcelku i narezané.

 

Vyskúšajte nákup na tržnici

Tržnicu nájdete takmer v každom väčšom meste. A do menších dedín zvyčajne aspoň raz do týždňa zavíta nejaký ten pestovateľ ovocia a zeleniny. Máte aj vy v hlavnej sezóne ovocia a zeleniny možnosť nákupu na tržnici? Vyskúšajte využiť sezónnosť a vymeňte nákup vybraných druhov ovocia a zeleniny v supermarkete za nákup na tržnici.

Áno, takýto nákup vás pravdepodobne vyjde o niečo viac, než nákup v supermarkete, ale odmenou vám bude vyššia čerstvosť jednotlivých potravín. A navyše tak podporíte aj malých slovenských pestovateľov.
Okrem návštevy tradičnej tržnice môžete vyskúšať aj niektorú z internetových tržníc.

ovocie a zelenina

 

Hor sa na samozber

V minulosti bol samozber typický najmä pre jahody. Dnes si takýmto spôsobom viete zakúpiť rôzne druhy ovocia a zeleniny. Dostupný je samozber jahôd, marhúľ, hrášku či jabĺk.

Samozber ponúkajú najčastejšie naši pestovatelia na južnom Slovensku. V rámci samozberu si môžete nazbierať ľubovoľné množstvo ovocia a zeleniny. Cena je stanovená na 1 kg, pričom je nižšia, než pri predaji na tržnici či v obchode.

Výhodou je aj to, že ovocie a zeleninu si vyberáte sami, jednotlivé produkty priamo z poľa/ stromu putujú rovno k vám do domácnosti a navyše, to čo zjete počas zberu neplatíte :).

jahody kvalitné ovocie a zelenina

 

Vypestujte si sami

Na to, aby ste si mohli vypestovať vlastné ovocie a zeleninu, už nie je potrebné mať veľkú záhradu. Dnes sú dostupné aj stromčeky či rôzne paradajky, papriky, ktoré je možné pestovať aj na balkóne v byte.
Mnoho bytových domov disponuje taktiež aj komunitnou záhradkou, kde zvládnete pestovať aj plodiny ako je cuketa, hrášok, či fazuľa.

A ak bývate v dome, dopestovať si môžete takmer čokoľvek. Moderné vyvýšené záhony krásne dizajnovo doplnia aj okrasnú záhradu a prinesú veľký úžitok. Už na pár záhonoch si viete toho dopestovať dostatok pre spotrebu štvorčlennej rodiny. Stačí si naštudovať pravidlá tzv. partnerského pestovania a do jedného záhonu spoločne skombinovať viacero plodín.

Ak máte dobrých susedov, vyskúšať môžete aj spoločné pestovanie – každý z vás nasadí iné druhy ovocia a zeleniny a plody si navzájom vymeníte. Na jednej rastline napríklad takej cukety alebo uhorky zvyčajne dopestujete viac, než je potrebné pre spotrebu priemernej domácnosti.

Veríme, že sme vás inšpirovali, ako jednoducho si viete svoj jedálniček doplniť o kvalitné ovocie a zeleninu. Na záver máme pre vás už len jeden tip – rešpektujte pri nákupe sezónnosť jednotlivých potravín. Na jar uprednostnite jahody, počas leta marhule, čerešne a broskyne, na jeseň jablká, hrušky a slivky a počas zimy si doprajte exotiku ako je ananás, pomaranč či mandarinky. Ovocie počas svojej hlavnej sezóny totiž vždy bude najčerstvejšie.

— PR článok —
Foto: Pexels.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.