Nezvyčajné závislosti. Niektoré vás prekvapia, iné môžu zabiť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každý sme na niečo závislý, hoci možno nie v tom chorobnom slova zmysle. Niekto si nevie predstaviť deň bez kávy, iný musí mať čokoládu, ďalší je workoholik a bežne existujú ľudia závislí od lásky, televízie, či nákupov.
No jestvujú aj naozaj čudné a nezvyčajné závislosti, o ktorých ste možno ani nepočuli. Napríklad viete, aká závislosť sa ukrýva za ťažko vysvetliteľným slovom trichotillománia? Alebo či niekto z vášho okolia netrpí závislosťou zvanou tanorexia?
Prinášame vám niekoľko bizarných závislostí, ktoré môžu vyčariť úsmev, no v skutočnosti môžu vážne uškodiť a dokonca spôsobiť smrť.

Čo je vlastne závislosť?
Závislosť je choroba, ktorú charakterizuje naliehavá a neodolateľná túžba opakovane dodať do tela určitú látku (látkové závislosti) alebo vykonávať určitú činnosť (nelátkové závislosti).
Závislosť nie je nič príjemné, dokáže človeka úplne pohltiť a doslova mu zničiť život. Podľa známeho odborníka na závislosti doktora Ľubomíra Okruhlicu, okrem užívateľov drog u nás narástol najmä problém s hráčskou závislosťou.
Žiaľ, počty závislých sa stále zvyšujú, ľudia siahajú po rôznych veciach, ktoré im prinesú aspoň chvíľkovú úľavu od bolesti (fyzickej i vnútornej) a rôznych ťažkostí. Avšak opakovaním takéhoto návyku vzniká začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť.

 

Nezvyčajné závislosti

Zoznam látok a vecí, od ktorých môžu byť ľudia závislí, je naozaj veľmi dlhý. Tzv. bieliaci feťáci sú závislí od bielenia zubov a dôsledkom môže byť nadmerná citlivosť zubov a krvácanie ďasien. Známa je závislosť od cvičenia, či od sexu. V súčasnosti mimoriadne rastie závislosť od internetu. Veď už pred desaťročím urobila Južná Kórea prieskum, ktorý ukázal strašidelné čísla: 30% jej obyvateľov do 18 rokov boli na pokraji nebezpečenstva, že sa stanú závislými od internetu…
Nás osobne doslova vydesila závislosť od smrti – istá Američanka Barbara mala do detailov naplánovaný svoj pohreb, ktorý si dokonca nacvičila. Bežne trávila voľný čas na cintoríne, vyhýbala sa svetlu.
Zozbierali sme zopár závislostí, ktoré nie sú až také známe, no trpí nimi pomerne veľké percento ľudí.

Tanorexia

závislosť tanorexia Donatella VersaceKrásne opálená pokožka je pre niektoré ženy (ale aj mužov) silným lákadlom. Dokonca až tak, že sa od opaľovania stanú závislými. Táto závislosť má i svoj názov – ide o takzvanú tanorexiu (z angl. tan – opálenie).
Závislosť od opaľovania sa často spája so známou návrhárkou Donatellou Versace – jej pokožka hovorí za všetko. Tiež je závislá od plastických operácií. „Jedinci trpiaci tanorexiou sa v chorobnej miere vystavujú slnečnému žiareniu, či už prirodzenému, alebo v soláriách. Často sú schopní spôsobiť si až nebezpečné popáleniny,” potvrdila pre Sme.sk psychiatrička Denisa Mészárosová z psychiatrickej ambulancie Psychosalus.

Tanorexia vám teda hrozí, ak sa intenzívne opaľujete alebo navštevujete solárium viac ako 8-10 krát za mesiac. Závislosť sa vyznačuje aj tým, že ak sa nemôže človek dostať do solária alebo vonku nie je slnečno, teda nemôže sa venovať svojej obľúbenej činnosti, je podráždený, nervózny, má abstinenčné príznaky.
Ultrafialové žiarenie totiž produkuje v našom tele endorfíny, teda hormóny šťastia.  Tanorexiu je potrebné liečiť, nakoľko hrozí predčasné starnutie kože a najväčším rizikom je rozvoj rakoviny. Riešením je zvyčajne psychoterapia.

 

Vytrhávanie vlasov

Sara Sampaio a nezvyčajné závislostiPre niekoho je nepríjemné a bolestivé vytrhnúť si čo len jediný vlas. Sú však aj ľudia, ktorých práve takéto konanie uspokojuje, a to až natoľko, že ho nevedia ovládať. Vytrhávajú si nielen vlasy, ale aj ochlpenie, mihalnice či obočie a u mužov často aj fúzy a bradu.
Ak vás trápi niečo podobné, zrejme ide o prejav závislosti s názvom trichotillománia. Niektorí závislí majú v dôsledku trhania vlasov holé miesta vo vlasovej časti hlavy.

Svoje o tom vie aj modelka Victoria´s Secret Sara Sampaio, ktorá trpí miernejšou formou trichotillománie. O svojom probléme napísala aj na svojej sociálnej sieti, aby tak pomohla tým, ktorých trápi podobný problém. U modelky sa táto porucha prejavila v 15 rokoch vytrhávaním mihalníc a obočia. Sara svoj problém zvláda za pomoci lekárskej pomoci a špeciálnych liekov.

 

Závislosť od plastických operácií

závislosť od plastických operáciíPlastické operácie sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube. Ak človek nie je spokojný s tým, čo mu príroda nadelila, môže to zmeniť. Stačí mať peniaze a šikovného plastického chirurga. Lenže nejeden človek so sebou nedokáže byť spokojný ani po viacerých plastických operáciách a líhať si pod nôž sa pre neho stane niečím, čomu nedokáže odolať.

Dr. Michael Roizen MD hovorí: „Všetci sme videli fotky takých ľudí. Sú to ľudia, ktorí berú plastické operácie ako masáže. Čím viac ich dostanú, tým lepšie sa cítia… Áno, môže byť pokušením nechať si urobiť ďalšie a ďalšie doplnkové zákroky, ale plastická chirurgia môže byť návyková ako akákoľvek droga…”

Táto závislosť sa často spája s dismorfickou poruchou, kedy je človek chorobne zameraný na určitú časť svojho tela. Vidí na sebe rôzne telesné nedostatky (často aj neexistujúce) a neustále má obavy zo svojho vzhľadu.

 

Závislosť Pica

Pika je zvláštna porucha príjmu potravy, ktorú charakterizuje jedenie nejedlých vecí. Možno si pamätáte, že ste ako dieťa jedli hlinu alebo omietku. U detí asi do dvoch rokov je tento jav pomerne bežný a nejde spravidla o vážny problém.
Lenže mnohí ľudia s jedením takýchto vecí pokračujú aj v dospelosti. Zoznam vecí, ktorí ľudia s touto závislosťou pojedajú, je veľmi dlhý.
Ide napríklad o sklo, toaletný papier, popol, ľad, kriedu, mydlo, penu (z matracov alebo hubky na riad či špongie), vlnu, kamienky, textil a iné.
Pica sa často objavuje u tehotných žien a u ľudí, ktorí trpia nedostatkom železa.

Ak vás trápi neodolateľná chuť na niečo nezvyčajné a nie práve jedlé, je dôležité sa so svojím problémom zdôveriť niekomu blízkemu alebo priamo vyhľadať lekára. Ten môže stanoviť ďalší postup. Pica totiž môže byť nebezpečná, nakoľko niektoré veci by skutočne nemali končiť v našom žalúdku a môžu narobiť nezvratné škody.

digitálna diéta - 4 základné pravidláPrečítajte si tiež
Digitálna diéta. Ako si ustrážiť čas na mobile, tablete, či počítači?

 

Shopaholizmus

Shopaholizmus, v medicínskych kruhoch tiež známy ako oniománia, pomenúva závislosť od nakupovania. Tento fenomén je v dnešnej konzumnej spoločnosti pomerne dosť rozšírený a netýka sa vôbec len ľudí z bohatších vrstiev. Neraz sa shopaholikom stane aj nezamestnaný človek, či človek žijúci od výplaty k výplate.
Človek trpiaci týmto typom závislosti prežíva pri nakupovaní podobné pocity ako narkoman pri podaní drogy.

Skutočný príbeh shopaholičky
Daniela je jednou z tých, pre ktorých sa nakupovanie stalo únikom od reality. Svoje úzkosti a stres riešila nakupovaním stále nových a nových kabeliek. Keďže bola single a žila sama, nikto si nevšimol, že by mala nejaký problém. Celá výplata a všetky jej úspory padli na kabelky.
„Nemohla som si pomôcť, bolo to silnejšie ako ja. Kúpa novej kabelky u mňa na chvíľku fungovala ako úľava od napätia a stresu. No keď prišlo vytriezvenie a videla som stav svojho účtu, bolo mi zo mňa zle. Nakoniec som vyhľadala psychológa a dúfam, že mi pomôže nájsť cestu z tohto začarovaného kruhu von,” hovorí o svojej závislosti mladá žena.

„Shopaholici“ bežne utrácajú veľké sumy za množstvo vecí, pričom ich tento „koníček“ môže finančne celkom zruinovať. Sú ochotní zobrať si pôžičku z banky či od známych, len aby mohli svoju závislosť ďalej živiť.
Ide o nelátkovú závislosť a našťastie, aj oniománia sa dá liečiť – psychoterapiou alebo absolvovaním špeciálneho liečebného programu na príslušnom oddelení (pre liečbu nelátkových závislostí), návštevou podporných skupín a podobne.nezvyčajné závislosti - shopaholic

 

Závislosti treba liečiť

Ako sme spomenuli vyššie, závislosť je ochorenie. Bohužiaľ, mnohých dokáže celkom pohltiť a zničiť – závislosti často končia samovraždou. Preto je dôležité vnímať závislosť podobne ako vnímame telesné ochorenia. S tými nemáme problém zájsť za lekárom.

Ak nás trápi ochorenie v podobe závislosti, takisto by sme mali vyhľadať odbornú pomoc. Život so závislosťou nemôže byť uspokojujúci ani plnohodnotný. Hoci sa závislosť nedá úplne vyliečiť (recidívy sa môžu objaviť aj po rokoch), abstinencia je jediná cesta k vyslobodeniu z tohto začarovaného kruhu.

Foto: Instagram/Donatella Versace, FB/Sara Sampaio, Unsplash, Pixabay. 

 

 


Zdielať

About Author

Mama štyroch detí, ktorá vo voľnom čase rada píše a veľa číta.

Komentáre sú uzavreté.