Prvé príkrmy. Návod, ako začať krok za krokom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Takmer všetky mamičky to riešia. Kedy majú začať dávať svojmu bábätku prvé príkrmy? A čo by mali obsahovať, aby si dieťa vytvorilo tie najlepšie návyky už od útleho veku? Sú nejaké zásady a pravidlá?
A vôbec – treba mixovať? Môže sa aj trošku prisoliť? Musí ísť vždy o čerstvý príkrm, alebo sa môže mraziť? Kedy začať s ovocím a kedy s obilninami?
To je len pár otázok, ktoré si kladieme mnohé v tomto mimoriadne dôležitom období. Nastupuje po mliečnom období (dojčení) a môže to byť rôzne – zvyčajne však od siedmeho až deviateho mesiaca. Zmyslom príkrmov je zoznámiť dieťa so základnými potravinovými skupinami a podporiť ho v prechode na tuhú stravu.

Prečo treba prikrmovať?
Príkrm je nemliečna strava, ktorou potrebujeme doplniť energiu a živiny, keď už mliečko nestačí. Pochopiteľne, aj mamičky majú svoju kapacitu a keď množstvo mlieka vypitého dojčaťom dosiahne 800 – 1000 ml denne, nie je dôvod na odkladanie prvých experimentov. V súlade s množstvom vypitého mliečka však musí byť dieťa zrelé aj z hľadiska psychomotorického vývoja, držania hlavičky v sede (aj keď s oporou), schopnosti spracovať potravu v puse a hltať.

 

Príkrmy – návod, ako začať krok za krokom

malé dievčatkoPre mnohé maminy sú príkrmy doslova strašiakom, pretože nevedia, ako presne postupovať a nechcú nič pokaziť. „Rovnako to bolo aj u mňa. Jediné, čo som vedela, bolo, že chcem dojčiť čo najdlhšie, inak som tápala. Mala som kopec vedomostí a znalostí o zdravej výžive, ale o deťoch som vtedy vedela len máličko. A čím viac som študovala, tým boli informácie protichodnejšie a ja som bola čoraz viac zmätená,“ spomína si Romana Cibulková, ktorá absolvovala mnoho kurzov výživy pre deti a vždy sa zaujímala o zdravý životný štýl.

Aj preto sa s Luciou Švaral rozhodli spísať všetky potrebné informácie o príkrmoch, takže vznikla kniha Zdraví papkáči. Podieľali sa na nej aj tréneri a špecialisti na zdravé stravovanie, odborným garantom sa stala Barbara Sviežená, ktorá okrem iného posudzovala vhodnosť receptov pre detičky.

V spolupráci s autorkami knihy a Fitshakerom sme pre vás pripravili prehľadný návod, ako začať s príkrmom krok za krokom. Tých krokov je v tomto prípade presne 10 🙂

dievčatko si oblizuje prst

ikona miska1. Začíname vždy kašovitými jedlami redšej konzistencie

Prvé príkrmy podávame len v malom množstve, ktoré si určuje dieťatko. Nebuďme prekvapené, ak pôjde len o lyžičku – dve, ktoré potom doplníme mliečkom. Pri zvyšovaní objemu príkrmu postupujeme pomaly a nevyvíjame žiadnu formu nátlaku na dojedanie. Akonáhle dieťa odvracia opakovane hlavičku pred lyžičkou, ukončime papkací rituál. O rituáli hovoríme, pretože by sme túto aktivitu mali posvätiť a ozvláštniť, ale hlavne potom dodržiavať zvolené metódy.

 

ikona miska2. Začíname zeleninovým príkrmom

Dieťa je vhodné privykať na chuť zeleninky, ktorá je neutrálna až sladkastá, na rozdiel od ovocia, ktoré má intenzívnu výraznú sladkú chuť, najmä po tepelnej úprave. Zeleninu zavádzame vo forme jedného druhu s tým, že po troch až štyroch dňoch vyskúšame ďalší druh, a tak pokračujeme ďalej. Odstup troch až štyroch dní má význam pre sledovanie nežiaducej reakcie. Jednozložkový príkrm slúži dieťaťu v podstate ako ochutnávka a skúška jeho zrelosti.

Na začiatok je vhodná cuketa, mrkva, batat (sladký zemiak), zemiak, tekvica, petržlen, ružička brokolice – jednotlivo alebo ich kombinácie.
Používame kvalitnú, čerstvú, resp. sezónnu zeleninu (ak je to možné), ktorú najprv namočíme na pár minút do vody, následne dôkladne ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a uvaríme ideálne nad parou, prípadne v malom množstve vody (10 – 15 minút podľa druhu zeleniny).

 

ikona miska3. Po uvarení roztlačíme alebo rozmixujeme

Vždy musí vzniknúť hladká kaša a pridajte následne kvalitný rastlinný olej (olivový, tekvicový) kvôli polynenasýteným mastným kyselinám alebo farmárske maslo (môžeme aj maslo ghee). Skúsiť môžeme od prvých príkrmov aj zrelé avokádo ako zdroj tuku v množstve jednej čajovej lyžičky.

 

ikona miska4. Pridávame chudé mäsko

Po prvých dvoch zeleninových týždňoch môžeme skúsiť pridať chudé mäsko. Cca 10 až 20 gramov a ideálne vo vysokej kvalite, resp. z biochovu. Prípadne pridajte dobre uvarený žĺtok (stačí polovica). Veľa detí mäsko spočiatku odmieta. Pridávame ho k rozmixovaným pyré v malinkom množstve (do 1 polievkovej lyžice). Takto sa počas siedmeho mesiaca u dojčených detí dostávame k prvým tradičným obedným chodom 🙂 . Mäso ani žĺtok nemusíme používať denne, žĺtok dvakrát do týždňa, mäso tri až štyrikrát alebo menej.

 

ikona miska5. Príkrmy nikdy nesolíme

Ale zato môžete pridať bylinky ako pažítka a kôpor, alebo pri varení rascu. Iné druhy korenín zatiaľ neskúšame.prvé príkrmy obilniny chlieb

 

ikona miska6. Zásada – vždy čerstvé

Pre zjednodušenie a praktickosť je dobré navariť si vopred viac druhov zeleninky, zmiešať v rôznych pomeroch a samostatne zamraziť v malých nádobkách vždy v objeme jedného príkrmu.

 

ikona miska7. Robte si presné záznamy

Načo je to dobré, pýtate sa? „Akonáhle sa prejaví akákoľvek nežiaduca reakcia (nepokoj, plač, vyrážka či podráždená koža, tráviace ťažkosti, hnačka a podobne), môžete danú potravinu vylúčiť na niekoľko dní a skúsiť zopakovať,“ radia autorky v knihe Zdraví papkáči. Práve nevhodná potravina môže za nepohodu vášho bábätka a je dobré zistiť, ktorá potravina to je, však?
Ak je reakcia rovnaká aj po druhom vyskúšaní, potom potravinu vylúčime aj na šesť mesiacov pred opakovaným zavedením. Práve pre sledovanie reakcií je lepšie začínať s obednými príkrmami, nie večernými.

 

ikona miska8. Skúste aj večerné jedlo

Od polovice siedmeho mesiaca môžete okrem obedového menu vyskúšať aj prvé večerné jedlo vo forme obilninového príkrmu. Prvé obilninové kašičky by mali byť opäť jednozložkové a jednoduché. Varíme ich v dojčenskej vode, prípadne v materskom mliečku. Začíname s bezlepkovými obilninami, ideálne s ryžou, pokračujeme kukuričnou krupicou, pšenom či pohánkou. Neskôr môžeme skúsiť ovsené vločky. Do obilninovej kaše môžeme pridávať už overený druh zeleninky, ktorá má sladkastú chuť, a samozrejme olej či maslo.

zdravé stravovaniePrečítajte si tiež
Zdravé stravovanie pre deti. Tipy a rady.

 

ikona miska9. Začíname zavádzať ovocie

A to koncom siedmeho mesiaca alebo začiatkom ôsmeho.
Ovocie, rovnako ako zeleninu, vyberáme z kvalitných zdrojov, pri príprave ošúpeme, pokrájame a jemne podusíme 10 – 15 minút podľa druhu ovocia. Na začiatok stačí jablko alebo banán, neskôr môžeme pridať čerešne, čučoriedky či hrozno.
Naše známe druhy ovocia, marhule, nektárinky či broskyne, môžu byť po udusení kyslasté, preto je dobré vyberať sladšie druhy. Ovocie podávame ako samostatné jednozložkové pyré alebo v kombinácii s obilninovou kašou.

Po ukončenom siedmom mesiaci už môžeme skombinovať aj s dobrým bielym jogurtom. Pre rozšírenie spektra potravín môžeme časom skúsiť povariť v kaši aj sušené ovocie v BIO kvalite. Vždy však len v malom množstve, pretože v danej kombinácii by večerné jedlo už mohlo obsahovať väčšie množstvo vlákniny.

 

ikona miska10. Od redšieho k hustejšiemu

Postupne prechádzame od hladkého pyré k hustejšej konzistencii. Čiže zeleninu len popučíme vidličkou, ale už nemixujeme. Od deviateho až desiateho mesiaca nechávame v jedle aj menšie mäkké kúsky.
Od desiateho mesiaca dieťatko môže už aj samé manipulovať s jedlom, takže môžeme zaraďovať jedlo, ktoré má pevnejší charakter, od placiek cez kúsky domáceho chlebíka, pečiva a podobne. Začať môžeme v období, kedy dieťatko začína využívať úchop cez palček a ukazovák.

V spomínanej knihe Zdraví papkáči nájdete množstvo užitočných rád. Je to výborná detská kuchárka, v ktorej nájdete viac ako 100 receptov od prvých príkrmov do 3 rokov + variácie jedál pre celú rodinu.prvé príkrmy

BLW metóda alebo dieťa papá rukami
Asi pred desiatimi rokmi sa v zahraničí stala populárnou aj Baby-Led Weaning (BLW) metóda. Hlavnou ideou tejto metódy je, že dieťa sa kŕmi samé, a teda si aj samé reguluje prísun a množstvo jedla, ktoré skonzumuje. Dieťaťu podávame varené mäkké kúsky zeleniny, ovocia, žĺtka, kúsky ryby či mäska.

Výhody:

  • odpadá príprava kašičiek a pyré
  • dieťa si samé reguluje prísun a množstvo jedla
  • zdokonaľuje sa jemná motorika a koordinácia.

Nevýhody:

  • dieťa zje podstatne menej
  • nemáme istotu dostatočného príjmu niektorých živín
  • podstatne dlhší čas venovaný jedlu
  • dieťa vníma jedlo ako hru
  • riziko „zabehnutia“.

 

O knihe Zdraví papkáči

kniha Zdraví papkáčiZdraví papkáči je precízne a podrobne vyskladaná kniha, v ktorej sa ľahko orientuje.
V prvej časti základné fakty o detskej strave, o správnej výžive pre najmenšie deti, ako začať s prvými príkrmami. Dozviete sa o raste dieťaťa a koľko potrebuje drobec sacharidov, tukov, bielkovín. Tiež ktoré potraviny zo stravy vylúčiť a dostanete pár tipov do kuchyne.
Druhú hlavnú časť, čiže vyše 200 strán, tvoria recepty. Prehľadne rozdelené najskôr na prvé príkrmy, potom recepty od 1 do 3 rokov, a v rámci týchto kategórií ďalšie delenie na raňajkové recepty, snacky a desiate, obedy a večere pre malých papkáčov.

Nájdete tam recepty na sladko i slano, výživné polievky, jedlá s mäsom i bez mäsa. Tiež prvé sladké pre deti a niečo do rúčky na cestu. Každý recept detailne spracovaný – suroviny i postup, koľko bude z toho porcií, aká dlhá je príprava, nejaký dobrý tip a veľká pekná fotografia.
Zdraví papkáči je naozaj jedinečná kniha na našom trhu – obsahovo aj grafickým spracovaním. Pre každú maminu, ktorá chce svojmu dieťaťu dopriať zdravé jedlo, pestré a rôznorodé.

Romana Cibulková a Lucia Švaral


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.