Kávová usadenina, alebo tiež kávový lógr je pre niekoho len odpad, ktorý putuje do koša, nanajvýš do kompostu. No pre skúsených záhradkárov je cenným prírodným zdrojom živín a môže byť užitočný pre viaceré rastliny v záhrade. Samozrejme, ak sa používa správne. Obsahuje dusík, draslík, fosfor, stopové prvky a organickú hmotu, čo z usadeniny robí dobrý doplnok do kompostu alebo ako priamy pôdny posilňovač.
Ktoré rastliny po nej rastú a plodia ako divé? Ako kávovú usadeninu správne používať a na čo si dať pozor?
Kávová usadenina a vhodné rastliny
Mnohé rastliny ju doslova milujú a môžu z nej profitovať. Okrem živín pomáha zadržiavať vlhkosť v pôde, zlepšuje jej štruktúru a môže pôsobiť aj ako bariéra proti burine. Je to tak veľmi jednoduchý, lacný a ekologický spôsob využitia zvyškov kávy.
Kyslomilné rastliny
Kávová usadenina je totiž mierne kyslá, takže sa hodí pre rastliny, ktoré obľubujú nižšie pH ako sú:
- Čučoriedky
- Brusnice
- Rododendrony a azalky
- Hortenzie (môžu získať modrejšie kvety v kyslejšej pôde)
- Magnólie
- Vresy a vresovce
Zelenina a bylinky
Niektoré druhy zeleniny a byliniek ocenia výživy z kávovej usadeniny. Spotrebúvajú totiž na svoj rast veľké množstvo draslíka a horčíka, teda živín, ktorými kávová usadenina oplýva. Zlepšenie štruktúry pôdy a udržiavanie vlhkosti pomáha práve koreňovej zelenine. Patria sem:
- Paradajky – ale opatrne a skôr v komposte, nie priamo ku koreňom
- Mrkva
- Zemiaky
- Reďkovky
- Špenát
- Tekvica
- Bazalka
Okrasné a listové rastliny
- Ruže – môžu lepšie rásť, keď sa do pôdy pridá kávová usadenina v malom množstve
- Fikusy a monstery – ak ich pestujete v kvetináčoch, tak pridajte usadeninu v kompostovej zmesi
- Africké fialky
- Vianočné kaktusy
- Ľalie
Kávová usadenina podporuje rast listov a stoniek, čo je pre tieto rastliny veľmi dôležité. Je však dôležité to nepreháňať, pretože príliš veľa kávovej usadeniny môže viesť k nadmernej koncentrácii živín a problémom s pôdou. Preto je lepšie používať ju len v malých dávkach, ideálne raz týždenne.
Medzi ďalšie rastliny, ktoré milujú kávovú usadeninu radíme jahody, citrusy, mango, avokádo, či ananás.
Ako správne používať kávovú usadeninu
V prvom rade do kompostu. Je to naozaj výborný „zelený“ (dusíkatý) materiál do kompostu. Pridávajte ho v kombinácii s hnedým materiálom (napr. lístie, slama, kartón). Zlepšuje štruktúru a mikrobiálnu aktivitu.
Využívajte ju ako mulč alebo pôdny doplnok – zmiešajte s bežnou zeminou alebo kompostom. Potom rozhoďte tenkú vrstvu okolo rastlín (nie hrubú – mohla by stvrdnúť a brániť prístupu vody a vzduchu). Ideálne je premiešať usadeninu s pôdou alebo kompostom v pomere 1:3 až 1:5.
Výborne funguje proti slimákom a škodcom.
Kávová usadenina odpudzuje veľmi často otravné slimáky, mravce alebo aj mačky. Nie vždy to funguje, ale za pokus to stojí 😊
Prečítajte si tiež
Kávová usadenina.
10 tipov ako ju využiť v domácnosti.
Na čo si dať pozor?
Nadbytok kávovej usadeniny môže pôdu prekysliť, hlavne u rastlín citlivých na kyslosť. Tiež dávajte pozor na mokrú usadeninu, ktorá plesnivie – najmä v kvetináčoch. Pred použitím ju teda dobre presušte.
Nie všetky rastliny ju znášajú – napr. levanduľa, šalvia, rozmarín, ktoré uprednostňujú zásaditejšiu pôdu.
Príliš veľké množstvo môže spôsobiť, že pôda bude príliš kompaktná, čo by mohlo zabrániť rastlinám v prístupe k živinám a vode, ktoré potrebujú.
Používanie kávovej usadeniny pre rastliny je ekologický a účinný spôsob, ako podporiť rast vašich obľúbených kvetov, zeleniny a ovocia.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk,
gardentherapy.ca, coffeeness.de