Citrónová kôra. Tipy ako ju sušiť, mraziť, uchovávať a využiť

LinkedIn

Využívate pri pečení citrónovú kôru? V mnohých receptoch ju nájdete a naozaj vie dodať rôznym dezertom neopakovateľnú chuť i arómu.
Ako ju však správne nastrúhať, aby nebola horká? Musia byť len bio citróny? Viete si ju uschovať na neskôr – povedzme ako sušenú alebo mrazenú?
Poradíme.

 

Všestranná citrónová kôra

citrónyVedeli ste o tom, že šupka z citrónu obsahuje 5 až 10x viac živín ako samotná šťava? V šupke je asi 20 zlúčenín pôsobiacich protirakovinovo – ide napríklad o limonén, citrusový pektín či flavonoly glykozidov, ktoré vedia spomaliť rasť rakovinových buniek.
Citrusy ako také zlepšujú imunitu, trávenie a podporujú celkové zdravie. Nachádzajú sa v nich aj zlúčeniny, ktoré pôsobia proti bakteriálnej a plesňovej infekcii. Tiež regulujú krvný tlak, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu a pôsobia ako antidepresívum.

Citrusy bývajú náchylnejšie na hnilobu, preto sa chemicky ošetrujú. Napríklad aby nevysychali, zvyknú sa potiahnuť jemnou vrstvou vosku.

Skúste zaradiť citrónovú kôru častejšie pri svojom pečení. Výborne sa hodí do rôznych druhov pečiva, do sušienok, krémov a tiež do cesta, či na zdobenie tort.
Citrónová šťava vie skvele dochutiť pečenú alebo dusenú rybu, hodí sa do marinády a omáčky.

citrón domácnosťPrečítajte si tiež
Citrón. 22 tipov, na čo všetko môže poslúžiť.

 

Strúhanie citrónovej kôry

Ideálne je používať na strúhanie bio citróny, ktoré neboli postrekované. Môžete však využiť aj bežné citróny, len ich predtým starostlivo ošetrite: umyte ich vopred pod vlažnou vodou, najlepšie jemnou kefkou, aby ste z citróna dostali všetky prípadné škodlivé čiastočky.

Citrón vždy strúhame na veľmi jemnom strúhadle, prípadne na microplane, ako sa volá špeciálne strúhadlo. Je ideálne na strúhanie nielen citrónov, ale aj zázvoru, muškátového orecha, škorice, cesnaku, či tvrdých syrov. Ostrie je z nerezovej chirurgickej ocele a vyjde vás na cca 20 eur.
Týmto strúhadielkom ostrúhate len vrchnú žltú vrstvu citróna, ktorá má tú nezameniteľnú chuť a arómu. Nikdy nestrúhajte spodnejšiu bielu vrstvu, tá je horkastá.

citrónová kôra

 

Sušenie a mrazenie

Citrónovú kôru si môžete nastrúhať aj takpovediac do zásoby. Najskôr očistite citrón, ošúpte ho a kôru sušte na radiátore, pri izbovej teplote, na papieri na pečenie. „Môžete ju tiež zmiešať v pomere 1:1 s cukrom a uchovávať v uzatvorenom pohári v chladničke,“ radí známy český cukrár a autor kuchárskych kníh Josef Maršálek.
Takto nastrúhanú citrónovú kôru môžete prirodzene aj zamraziť, vydrží vám veľmi dlho.

Niektorí súšia citrónovú kôru v rúre. Okrájate kôru z citróna (čo najmenej bielej vrstvy pod žltou), potom v robote nasekáte nadrobno, rozložíte na plech vyložený papierom na pečenie a dáte sušiť do slabo vyhriatej rúry. Takáto citrónová kôra je určite aromatickejšia, zdravšia a lepšia ako tá kupovaná 🙂

Foto: Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author