Lokše patrili už v minulosti do slovenskej kuchyne a boli mimoriadne obľúbené. Jednoduchá a rýchla príprava, pričom lokše sa dali jesť samotné, ako príloha alebo rôzne plnené. Na sladko aj na slano. Pre domáce zemiakové lokše sú základom dobré zemiaky, kvalitná múka, ešte zopár drobností a veľa lásky pri príprave 🙂 Potom sú naozaj lahodné, mäkké a nadýchané ako od babičky.
Zemiakové lokše sa vo veľkom pripravujú a jedia napríklad aj na jeseň, kedy sú neodmysliteľne spájané s burčiakom, husacími a kačacími hodmi. Sú veľmi obľúbenou prílohou k pečenému mäsu, najmä k pečenej kačke. Môžete ich plniť pečienkami, podávať s dusenou kapustou, alebo urobiť sladkú verziu: výborné sú plnené makom alebo džemom.
My máme pre vás základný recept na klasické domáce zemiakové lokše, ktoré pozná každá gazdinka.
RECEPT na domáce zemiakové lokše
Suroviny
Uvedené množstvo stačí na cca 18 porcií. Pre ušetrenie času je vhodné zemiaky variť deň vopred.
- 1 kg zemiakov
- 300 g hladkej múky
- 1 kávová lyžička soli
- maslo
POSTUP
Zemiaky v šupke pred varením dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Varte ich pod pokrievkou takmer do mäkka. Nemali by byť tvrdé, ani by sa nemali rozpadávať.
Necháme ich dobre vychladnúť, ošúpeme a postrúhame na jemno. Používame strúhadlo na syr, nie na prípravu zemiakových placiek.
Vypracujeme cesto. K zemiakom pridáme múku, osolíme a miesime pokiaľ nebude cesto hotové.
Následne ho položíme na dosku posypanú múkou, niekoľkokrát ho premiesime kým nebude jemné a jednoliate. Vytvoríme z neho valček dlhý asi 45 cm. Ten po šírke rozkrájame na 2,5 cm dlhé kúsky.
Pre uľahčenie práce je dobré si z odkrojených kúskov spraviť guľôčky, ktoré postupne rozvaľkáme na lokše s priemerom 22 cm. Pracujeme na pomúčenej doske.
Vyvaľkané cesto je dobré očistiť od múky papierovým obrúskom, aby sa múka nepripaľovala. Následne krátko pečieme z oboch strán nasucho na vyhriatej kovovej platni alebo keramickej panvici.
Ak je cesto dobre urobené, lokša by sa mala počas pečenia nafukovať, preto je vhodné pritláčať ju s obracačkou na dno panvice.
Hotové lokše potrieme len na jednej strane rozpusteným maslom. Pri kladení na seba sa premastí vždy druhá strana od spodnej.
Môžeme podávať k mäsu alebo plniť sladkou, či slanou plnkou.
Dobrú chuť!