Malá bobuľa, ktorá zažíva v posledných rokoch doslova mediálnu slávu. Spolu s acai a chia patrí goji k hŕstke exotických potravín, ktoré inšpirovali vznik pojmu superpotraviny a ktoré sú pre mnohých ľudí trendom.
Naozaj je však goji také liečivé a zdravé? Ako nám vlastne pomáha? A ako sa dá najlepšie spracovať?
V Tibete majú pre malé zázračné ovocie kríka kustovnice celkom zvláštny názov: bobuľa šťastia.
Liečivé goji
Tajomstvo týchto bobúľ šťastia sa ukrýva v skupine určitého zreťazenia cukrov a aminokyselín, v takzvaných LBP-komplexoch, ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných rastlinách. Znie to zložito, však? Pritom účinky sú jasné a jednoduché.
Goji veľmi účinne stimuluje imunitný systém, pôsobí protizápalovo a proti oxidatívnemu stresu – goji sú teda tiež zbraňami proti starnutiu. V goji tiež nájdete vitamín C a E, rozličné karotenoidy a železo.
„Experti považujú balíček výživných látok za skutočne výnimočný. Zodpovedá tomu dlhý zoznam prisúdených pozitívnych účinkov,“ potvrdzuje expertka Susanna Bingemerová, autorka knihy Superpotraviny.
Liečivé účinky goji:
- znižuje krvný tlak
- posilňuje zrak
- zlepšuje spánok
- podporuje obličky, pečeň a trávenie
- pomáha pri chudnutí a detoxikácii
- zvyšuje libido, vitalitu a energiu
- skrášľuje pokožku
- a dokonca pomáha zabráneniu vzniku rakoviny.
Goji tiež pomáha telu prispôsobiť sa telesnej alebo psychickej záťaži.
Zaujímavé je to najmä pre športovcov: bioaktívna obsahová látka bobule rýchlejšie regeneruje svaly po športovej aktivite a všeobecne zvyšuje silu svalov a výdrž.
Ako goji využijete
Malé energetické bobule existujú ako šťava alebo ako sušené ovocie.
Uprednostňujte radšej sušené goji, keďže v ňom sú obsiahnuté ešte všetky balastné látky. Pri goji je obzvlášť dôležité dbať na biokvalitu a presný pôvod.
Pri tradične pestovanom ovocí predovšetkým z Číny sa vždy zistí silné zaťaženie pesticídmi. Najlepšia kvalita pochádza z himalájskeho regiónu Tibetu, ktorý sa pokladá za kolísku goji. Bobule tam divo rastú a dajú sa odtrhnúť rukou. Aj keď nemajú žiaden biocertifikát, zodpovedajú požiadavkám biologického pestovania. Sladkasté bobule môžete len tak vyhrýzať alebo nimi ochutiť müsli.
Prečítajte si tiež
Acai – zázračné bobule ako studňa mladosti.
Nejedzte denne viac ako jednu lyžicu sušených bobúľ a urobte si medzitým pár-týždňovú pauzu a vezmite si namiesto toho iné superpotraviny.
Namiesto hrozienok
Keď namočíte goji do vody, budú konzistenciou podobné hrozienkam a môžete ich namiesto nich použiť, napríklad
- do zeleného šalátu;
- ako toping na polievku;
- ako dekoráciu dezertu;
- do kuskusových, ryžových jedál alebo jedál z quinoy.
Vodu, kde boli ponorené, môžete pokojne znovu použiť alebo vypiť.
„Goji môžete smelo pridávať do ovocných koktailov či šejkov, ktorých základom môže byť napríklad výživné konopné mlieko,“ radí odborníčka na prevenciu a výživu Margit Slimáková. „Čínskou špecialitou je príprava čaju z kustovnice čínskej, podobne ako my robíme čaj z šípok. Plody môžeme potom zjesť aj po vylúhovaní.“