Prehľad toho, čo jesť pri detoxikácii a čomu sa vyhnúť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po novom roku je populárne nielen chudnutie, ale aj detox. Je to jedno z najčastejších predsavzatí…a neraz aj jedno z nedotiahnutých predsavzatí 🙂
Otázkou je, či sú detoxikačné kúry naozaj potrebné, ako sa k nim postaviť a najmä, čo jesť pri detoxikácii a čomu sa rozhodne vyhýbať?
Odborník na výživu doktor Igor Bukovský si v prvom rade myslí, že detox pri chudnutí veľmi nepomôže. Takže ak chcete iba schudnúť bez nejakej očisty tela – nemusíte ani čítať ďalej.
Ak vám však záleží na svojom zdraví a chcete si organizmus prečistiť, opäť naštartovať a dodať mu energiu, nasledujúce rady sú pre vás ako stvorené.
Pravdou totiž je, že čím viac tuku telo nakumuluje, tým viac toxických látok v tele potom nachádzame. Ako dodáva dr. Bukovský z AKV, mnohé z tých chemikálií, ktoré sú v našom potravinovom reťazci nevhodné, sa viažu na tuk. „Keď totiž prudko schudnete, tak sa z tukového tkaniva uvoľňuje veľké množstvo toxických chemikálií. Preto sa odporúča chudnúť 2 až 4 kilá čistého tukového tkaniva mesačne,“ odporúča.

 

Čo jesť pri detoxikácii?

Na internete nájdete množstvo informácií o detoxikácii, aj my sme o detoxe písali, ale tu je prehľadný zoznam toho, čo jesť pri detoxikácii a nemusíte mať pri tom výčitky.

ktoré ovocie treba jesť pri detoxikáciiOvocie

Čerstvé alebo zmrazené, bez doplnkov, sladidiel a konzervačných látok, najmä jablká, banány, hrušky, pomaranče, grapefruit, ananás, mango, kivi, maliny, čučoriedky, černice, jahody, broskyne, cukrový melón, červený melón a iné.

Ovocné šťavy

Najvhodnejšie sú pripravené doma, aby ste mali istotu, že neobsahujú žiadne sladidlá alebo konzervačné látky. Keď kupujete ovocné šťavy, presvedčte sa, že sú prírodné a neobsahujú sladidlá.

Zelenina

Čerstvá, zmrazená alebo varená bez soli, najmä mrkva, cibuľa, kapusta, paprika, huby, brokolica, karfiol, zelený listový šalát, cuketa, pór, rajčiny, uhorky.

Čerstvé ryby

Makrela, treska, losos, homáre, raky, pstruh, tuniak a iné. Treba sa vyvarovať konzumácie konzervovaných rýb (makrela, losos, tuniak).

Orechy a semená

Neslané orechové jadrá ako arašidy, mandle, kešu orechy, lieskovce, vlašské orechy, pistácie a iné.
Neslané semená ako sú slnečnicové alebo tekvicové.

ako detoxikovaťPrečítajte si tiež
Prečo by ste mali detoxikovať svoje telo?

 

Ďalej:

  • fazuľa, hrach – sušené alebo varené,
  • ovos a ovsené vločky, výrobky z raže,
  • zemiaky,
  • hnedá ryža,
  • pražená prírodná kukurica bez cukru alebo soli,
  • prírodný biely jogurt,
  • panenský olivový olej a balzamikový ocot,
  • cesnak, zázvor a čerstvé bylinky,
  • čierne korenie, med,
  • voda – aspoň 2 l denne (najvhodnejšia je minerálna voda),
  • čaj z liečivých rastlín a ovocný čaj.

 

Vhodné dezerty pri detoxe sú čerstvé ovocie, prírodný biely jogurt s medom, pražená kukurica (bez soli a cukru), nesolené orechy a semená.

detoxikácia

 

Čo nejesť pri detoxe

A čomu by ste sa rozhodne mali vyhýbať, ak detoxikujete organizmus?
Je to červené, kuracie alebo morčacie mäso, rôzne salámy, paštéty, hamburgery, ďalej mlieko, syr, vajcia, smotana, maslo a margarín.
Samozrejme potraviny obsahujúce múku ako chlieb, pečivo, múčne výrobky, sušienky, zákusky, čokoládové dezerty a iné.
Bez debaty zemiakové lupienky, slané oriešky, čokoláda, džemy a cukor, hotové jedlá, polotovary a hotové ovocné šťavy, alkohol, káva a čierny čaj, kyslá kapusta, kvasené uhorky, zálievky na šalát, majonéza, soľ, sýtené nápoje a rozpustené šťavy vrátane diétnych štiav.

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.