Káva z púpavy. Ako sa pripravuje a v čom je liečivá?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pravdepodobne ste ju ešte nikdy neochutnali…a možno ste o nej ani nepočuli. Káva z púpavy je však liečivá, bez kofeínu. Doslova ide o kokteil blahodarných látok – bez cukru, bezlepkový a lahodný.
Treba si však povedať, že púpavová káva nie je v pravom zmysle slova káva. Má orieškovo horko-sladkú chuť, ktorú si mnohí zamilovali. Na záver si ju môžete dochutiť ako máte radi – osladiť medom, posypať škoricou, dať k tomu sušienky a…na zdravie 😊

Liečivá káva z púpavy

Už naši predkovia používali púpavu lekársku na liečbu tráviacich ochorení, anémie, nechutenstva a zlepšenie metabolizmu pečene. Obsiahnuté látky priaznivo pôsobia na stimuláciu žalúdka a tvorbu tráviacich enzýmov.
V ľudovom liečiteľstve sa tiež používa na celkovú detoxikáciu a odstránenie škodlivých látok z tela.
Púpava obsahuje veľa vitamínov a minerálov ako vitamín B6, riboflavín, železo, vápnik, draslík, či zinok. Pozrite si naše ďalšie recepty z púpavy – na pesto, čaj, víno, alebo púpavový sirup. 

Káva z púpavy sa pripravuje zo spodnej časti, čiže koreňa. A práve ten je mimoriadne liečivý. Najvhodnejší čas na zber je skorá jar alebo jeseň, kedy je v koreňoch najviac blahodarných živín a sily.recept káva z púpavy

Ako si pripraviť púpavovú kávu?

Nazbierajte teda koreň púpavy – na svojej záhrade, v parku ap. Zoberte si na to rýľ alebo záhradnú lopatku, aby ste sa k nemu lepšie dostali.
Očistite ho, umyte vo vode a preplachujte, kým voda nie je takmer čistá. Potom nakrájajte koreň na tenké plátky a vložte ich do vodného kúpeľa, aby sa púpava zbavila nepríjemnej horčiny.

recept káva z púpavyNásledne vyberte plátky koreňov, usušte ich na papierových utierkach a nechajte úplne vyschnúť. Buď na suchom a tienistom mieste, prípadne použite sušičku pri teplote do 50°C.
Tretí spôsob je usušenie v rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút, ale pozor – bez ventilátora.

Teraz je tu hlavná a najdôležitejšia fáza: praženie. Vložte plátky do hrnca alebo na panvicu a pražte, ideálne postupne na miernom plameni. Plátky sa zbavia vody, začnú sa pražiť, kým nezískajú hnedasto-karamelovú farbu a sladkú vôňu.

Nechajte vychladnúť a zmes rozomeľte v klasickom mlynčeku na kávu, alebo podrvte v mažiariku. Na 100 ml kávy vám stačí 1 čajová lyžička púpavovej kávy, ktorú dáte do vriacej vody a trošku aj povaríte, cca 10 minút.
Uvidíte, chuť kávy z púpavy vás príjemne prekvapí.

Pozrite si video Diany, alias Divokej stravy:

 

Foto: divokastrava.sk, Freepik.com, Dida

káva z púpavy recept

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.