Niekto miluje pivo, iný biele, či červené víno, ďalší si dopraje tvrdý alkohol. V posledných rokoch sú však mimoriadne populárne kokteily, miešané nápoje. Z alkoholických alebo nealkoholických surovín. Ovocné kokteily, kokteily na chudnutie, kokteily pre deti…existuje ich nespočetne veľa. Ale vedeli ste, že dejiny kokteilu, ako ho poznáme dnes, sa začínajú okolo roku 1800? V tom čase vzniklo niekoľko vynálezov, ktoré umožnili mixovanie a urobili ho príťažlivým.
Anglický teológ a prírodovedec Joseph Priestley už v roku 1772 vyvinul metódu na výrobu sódovky, keď kyselinu sírovú zaviedol do vápenatého roztoku a výsledný oxid uhličitý rozpustil v pohári s vodou. V roku 1826 produkoval maďarský fyzik a benediktínsky opát Ányos Jedlik sódovku v sifóne, ktorý sám zhotovil.
Takže kariéra slova kokteil sa začala niekedy v roku 1800. S jeho pôvodom sa spája veľa teórií, legiend i anekdot. Zrejme ani jedna spomedzi nich nezodpovedá pravde, všetky sú však veľmi zábavné.
Zrodenie kokteilov
Toto slovo sa vraj objavilo v glose londýnskych novín: vtedajšieho ministerského predsedu Williama Pitta mladšieho obviňovali z konzumácie bližšie neurčeného nápoja cock-tail, ktorý mu najmä vo volebnom boji dodával odvahu, lebo ho zbavoval zábran a súčasne zahmlieval – pre politika priam ideálna miešanina 🙂
Iní odvodzujú slovo kokteil z budiaceho signálu kohúta – cock a tail po anglicky znamenajú kohút a chvost, lebo kokteily sa v čase svojho vzniku píjavali najmä ráno, samozrejme, výlučne na posilnenie.
Ďalšia odvodenina vychádza z toho, že v 18. a 19. storočí ťažným koňom často pristrihávali chvosty, aby sa nezaplietali do postroja. Chvosty im potom stáli vo vzduchu ako kohútie, kone sa nazývali cock-tailed a tento výraz sa preniesol aj na stimulujúci účinok kokteilu.
„Ďalší zasa odvodzovali slovo kokteil z cock ale (kohútie pivo), ktoré pri kohúťom zápase nalievali bojovým protivníkov, aby boli ešte agresívnejší,“ píše sa v knihe Gin. „Špekuluje sa aj o francúzskom pôvode slova: existovalo slovo coquetel, čo by zasa mohlo pochádzať z francúzskeho slova coqueter (koketovať).“
Kokteilová kultúra
História kokteilov je naozaj veľmi zaujímavá. Jerry Thomas, praotec barovej kultúry, uviedol kokteil vo svojej zbierke receptov How to mix Drinks or The Bon Vivant’s Companion. Uverejnili ju v roku 1862, v legendárnej prvej knihe ako jednu z mnohých kategórií.
Až neskôr sa výraz postupne predieral do popredia, napokon obsahoval shortdrinky a potom aj longdrinky.
Pôvodne americká móda, kokteilová kultúra druhej polovice 19. storočia, vo svojom zlatom veku „preplávala“ najprv na Britské ostrovy, potom sa rozšírila na celý starý kontinent.
Zlaté dvadsiate roky boli jednou z najväčších epoch kokteilovej kultúry. Cez prestávku medzi charlestonom a ďalším tancom si vrtkavé dámy s obľubou dávali Tom Collins, Gin Rickey či martini.
Prísady ako vermút, likéry a bitter však boli v čase prohibície v USA zriedkavé, preto sa tam liehoviny pili väčšinou čisté. Navyše dômyselné výstražné systémy speakeasies, často rafinovane ukryté v ilegálnych krčmách, boli nastavené tak, aby odtiaľ všetko podozrivé mohlo rýchlo zmiznúť. Mnohí americkí barmani chodili v tých časoch do Európy, kde sa podieľali na tom, že barová kultúra úplne ovládla Starý svet.
Kokteily jedine s ľadom
Mimochodom, bez ľadu to pri miešaní koktailu jednoducho nejde. To sa zistilo veľmi rýchlo a zaujímavé sú tak aj snahy o vytvorenie umelého chladenia. Už v roku 1756 Škót William Cullen vyrobil v chemickom procese malé množstvo ľadu. Od roku 1834 americký obchodník Alexander Twinning uviedol na trh prvé chemicky poháňané chladničky, v roku 1859 sa francúzskemu inžinierovi Ferdinandovi Carrému podaril v tejto oblasti rozhodujúci prienik použitím amoniaku: jeho chladiaci stroj absorbujúci amoniak vychrlil až 200 kilogramov ľadu za hodinu.
Od roku 1820 distribuoval Frederic Tudor, ľadový kráľ z Bostonu, najprv v Spojených štátoch amerických, neskôr takmer po celom svete vo veľkom štýle prírodný ľad. O dve desaťročia americký lekár John Gorrie vybudoval na Floride prvý chladiaci stroj, ktorý sa však na trhu nepresadil. Po ďalšom vývoji v tejto oblasti sa od sedemdesiatych rokov 19. storočia rozšírili hospodárne fungujúce chladiace stroje so stálym chladením.
Kokteily opäť na vrchole
Keď prišla hospodárska kríza, kokteily odišli do zabudnutia a v povojnových časoch sa len pomaličky zviechali. Od 90-tych rokov 20. storočia sa však začala renesancia kokteilov. Ľudia sa opäť začali zaujímať o umenie vytvoriť z liehovín, zo sirupov, štiav a z ostatných prísad trpké a sladké, čerstvé i aromatické, ovocné a krémové miešané nápoje. Kokteilové bary, ktoré bolo treba predtým dlho hľadať, vznikali na každom rohu a odvtedy znovu patria k obrazu najmodernejších veľkomiest.
Prečítajte si tiež
Existujú chudnúce nápoje?
Recepty na super kokteily
Existujú tisíce druhov kokteilov. A každému podľa chuti. Niekto alkoholické, iný nealko. Niekto viac ovocné, sladké, kyslé… Svetoznámy Cosmopolitan, Martini Dry, Sex on the Beach, Cuba Libre, Tequila Sunrise či Manhattan. My vám prinášame recepty na 3 naše obľúbené kokteily, ktoré patria tiež do TOP 10.
Piña colada
Alkoholický kokteil, ktorého verzia bez alkoholu sa nazýva Virgin colada. Piña colada obsahuje biely rum (5cl) , kokosové mlieko (5cl) a šťavu z ananásu (5cl). Pije sa najmä v Karibskej oblasti, kde sa pripravuje z čerstvého kokosu a ananásu. Všetko sa spolu rozmixuje v mixéri a potom sa až v pohári doplní biely rum.
Niekedy sa pridáva kokosový sirup, smotana na šľahanie a na ozdobenie koliesko ananásu.
Mojito
Obľúbený nápoj spisovateľa Ernesta Hemingwaya, ktorý s ním vraj začínal skoro popoludní a po celý zvyšok dňa s ním už nedokázal prestať 🙂
Vo vysokom pohári zmiešajte dve lyžičky hnedého cukru, pár lístkov mäty a limetku nakrájanú na menšie kúsky. Celé to rozdrvte paličkou, pridajte ľad, k tomu 4 cl bieleho rumu a napokon dolejeme sódou. Mojito ozdobte lístkom mäty, ktorý posypete práškovým cukrom.
Margarita
Legendárny kokteil opradený rôznymi príbehmi. Asi najobľúbenejší doma miešaný nápoj všetkých čias.
Vychlaďte koktailový pohár, okraj navlhčite limetkou a obrátený dnom ho ponorte do soli. V šejkri zmiešajte 2 diely tequily, 1 diel likéru Cointreau a 1 diel čerstvej limetkovej šťavy. Pridajte drvený ľad a nalejeme do pohára so slaným okrajom.