Kuriozity a zaujímavosti o obľúbených druhoch zeleniny | A toto ste vedeli?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po ktorej zelenine nám zapácha moč a ktorá zelenina údajne spôsobovala šialenstvo s prezývkou „mad apple“? Ktoré plody pôsobia antistresovo a ktoré ako afrodiziakum? Zelenina, ktorú bežne konzumujeme, má fascinujúcu históriu.
Tu je 10 druhov zelenín a kuriozity, ktoré ste možno netušili.
Všetky epizódy nájdete v rubrike A toto ste vedeli? alebo vo zvukovej podobe v Podcaste

Vypočujte si túto epizódu na Spotify:

 

ikona ovocie a zelenina1. Mrkva

Vedeli ste, že mrkva nebola odjakživa oranžová? Je s nami už neuveriteľných 5000 rokov, divú mrkvu poznali už Kelti, ale zbierali najmä semená a vňať. Semená ako liek, afrodiziakum, ale aj proti neželanému počatiu. Dnes je mrkva treťou najpestovanejšou zeleninou na svete a mávala najčastejšie fialovú, bielu, žltú či … farbu. Až koncom 15.storočia vyšľachtili holandskí pestovatelia mrkvu s pevným, rovným, sladkým oranžovým koreňom, ktorá sa vzdialene podobala tej dnešnej. Naďalej ňou však kŕmili hlavne kone a ošípané, sami ju nejedli. Oranžová mrkva sa po prvý raz uvádza v Oxfordskom slovníku až v roku 1512. Dovtedy pre oranžovú farbu jednoducho neexistovalo slovo. Postupne začali oranžovú mrkvu zachytávať na obrazoch aj umelci, známy je obraz maliara Pietra Aurtsena Výjav z trhu z roku 1569, kde je zreteľne vidno rôzne odrody mrkvy sýtočervenej a oranžovej farby.

ikona ovocie a zelenina2. Paradajky

Poďme na ďalšie druhy zeleniny.
Paradajky sú botanicky klasifikované ako ovocie, konkrétne bobule, ale v kuchyni sa používajú ako zelenina. Listy a stonky paradajok obsahujú solanín, toxickú látku, ktorá môže spôsobiť nevoľnosť. Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a pôvodne boli v Európe považované za jedovaté.

ikona ovocie a zelenina3. Paprika

Paprika sa do Európy dostala až po objavení Ameriky a pôvodne bola pestovaná ako okrasná rastlina. Papriky menia farbu počas dozrievania – napríklad zelená paprika je nezrelá červená paprika.

ikona ovocie a zelenina4. Zemiaky

Možno viete, že zemiaky, ktoré naklíčili alebo zozeleneli, môžu obsahovať vysoké hladiny solanínu, toxínu, ktorý môže spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť a dokonca aj smrť pri vysokých dávkach. Zemiaky prvý raz pestovali v Peru, v Andách boli domestikované pred viac ako 7 000 rokmi. So zemiakmi sa spájajú aj veľké hladomory – napríklad v polovici 19. storočia zemiaková pleseň spôsobila obrovský hladomor v Írsku, ktorý viedol k masovej emigrácii.

ikona ovocie a zelenina5. Uhorka

Uhorka má až 95 % vody, je to jedna z najvodnatejších zelenín, čo z nej robí vynikajúci hydratačný doplnok do stravy. Aj preto sa plátky uhorky často používajú na potlačenie opuchov a tmavých kruhov pod očami. Uhorka je aj antistresová zelenina. Obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú zmierniť stres.

zelenina-uhorka-naktajana

ikona ovocie a zelenina6. Cibuľa

Určite ste si pri krájaní cibule už neraz poplakali – slzy spôsobuje látka zvaná syn-Propanthial-S-oxid, ktorá sa uvoľňuje pri poškodení bunkových stien. V starovekom Egypte bola cibuľa symbolom večného života a často sa nachádzala v hrobkách faraónov. A čo asi tiež viete, cibuľa obsahuje sírové zlúčeniny, ktoré môžu odpudzovať hmyz…aj niektorých ľudí.

ikona ovocie a zelenina7. Cesnak

Cesnak je na tom podobne. Aj ten odpudzuje mnohých ľudí, ale podľa legiend odpudzoval aj upírov, preto to bol obľúbený “ochranný” prostriedok v stredoveku. Cesnak má však vďaka alicínu vynikajúce antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

ikona ovocie a zelenina8. Baklažán

Baklažán je čoraz obľúbenejší, najmä pri grilovačkách, ja ho milujem v ajvare, ale možno ste nevedeli, že surové plody obsahujú malé množstvo solanínu, ktorý je mierne toxický, ako už vieme a to najmä vtedy, ak sú plody nezrelé. V stredoveku sa verilo, že konzumácia baklažánu môže spôsobiť šialenstvo, odtiaľ pochádza jeho prezývka “mad apple”. To tradičné tmavofialové sfarbenie baklažánu pochádza z antokyanínov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.

baklažánPrečítajte si tiež
Zdravý baklažán. Recepty, tipy a liečivé vlastnosti.

ikona ovocie a zelenina9. Reďkovka

Reďkovka je populárna jarná zelenina, jedna z prvých, ktorú si dopestujeme, je to jedna z najrýchlejšie rastúcich zelenín a pripravená na zber môže byť už za 3-4 týždne od výsevu. Reďkovky obsahujú síru, ktorá pomáha pri detoxikácii pečene a podporuje trávenie. Starovekí Egypťania ich používali na posilnenie otrokov, ktorí stavali pyramídy, kvôli ich vysokému obsahu živín.

ikona ovocie a zelenina10. Špargľa

A ešte tu mám špargľu, ktorá spôsobuje jedinečný močový zápach. Po jej konzumácii sa u niektorých ľudí vyskytuje výrazne zapáchajúci moč, čo spôsobujú zlúčeniny síry. Kyselina asparágová v tele rýchlo metabolizuje na sírne zlúčeniny, ktoré sú prchavé a uvoľňujú sa do moču. Nie každý tento zápach cíti, pretože vnímanie závisí od genetických rozdielov vo vnímaní vôní a schopnosti tieto zlúčeniny rozkladať. Žiadny strach, zápach moču po špargli je úplne normálny a nie je nebezpečný.
Mimochodom, špargľa bola v minulosti považovaná za afrodiziakum a často sa používala v slávnostných pokrmoch. Pestovali ju už v starovekom Egypte a Ríme ako liek a výnimočné jedlo.

Vypočujte si epizódu na Apple podcasty:

 

Foto: Freepik.com, LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.