Zdravý baklažán. Recepty, tipy a liečivé vlastnosti

Čoraz častejšie vídať v našich záhradkách baklažán, čiže ľuľok baklažánový (česky lilek), ktorý sa dá skvele spracovať: pri grilovačke, na placky, ale dokonca aj na nátierku, či baklažánovú omáčku.
Fialový plod veľkosti väčšej hrušky poskytuje veľa zdravotných benefitov, má mnoho vlákniny a málo kalórií, takže sa hodí pri chudnutí. Reguluje náš metabolizmus a dokáže zlepšiť hladinu cukru v krvi.
Nižšie poradíme, ako sa zbaviť horkosti baklažánu, pridáme nejaký ten receptík a dozviete sa, v čom všetkom nám môže pomôcť. Ak by ste si chceli baklažán najbližšie vypestovať, dáme tipy ako na to.

 

baklažán ikonaZdravý baklažán

Baklažán obsahuje silné prírodné antioxidanty, vitamíny B, fenolové flavonoidy. Taktiež minerálne látky, železo, draslík, mangán a meď.
Niektoré štúdie dokázali priaznivý vplyv proti rakovine, zápalom, ale aj starnutiu a neurologickým ochoreniam. Baklažán je vhodný na prečistenie pečene, aj celého organizmu, takže si z neho môžete pripraviť smoothie. Pozor, niektorí vedci upozorňujú, že obsahuje malé množstvo jedu solanínu, takže to nepreháňajte.

Baklažán však pomáha aj pri problémoch s močením a odbúrava obličkové kamene. Pomáha nášmu srdcu a celému srdcovocievnemu aparátu, posilňuje mozgové bunky a upravuje hladinu krvného tlaku.
Dámy určite poteší, že baklažán je dobrý pomocník pri chudnutí. Neobsahuje ani gram tuku a dobre zasýti.

Jediný prípad, kedy by ste si mali dávať pozor na baklažány, sú ekzémy. Neprejaví sa to u každého ekzematika, ale pokožka sa po konzumácii baklažánu môže ešte viac zapáliť a stav sa zhorší. Niektorí reumatici pociťovali po zjedení baklažánu nepríjemné pocity, alergici cítili štípanie na jazyku.

zapekaný baklažán

 

baklažán ikonaAko zbaviť baklažán horkosti?

Baklažán pôvodne pochádza z Nepálu, Indie a Bangladéšu, no rýchlo sa udomácnil aj u nás. Je to blízky príbuzný paradajke a zemiaku. Plod je jedlý, ale zvykne byť aj horký, keďže obsahuje nikotínové alkaloidy. Preto je dobré vedieť, ako ho tej horkosti zbaviť.
Šéfkuchár Marcel Ihnačák má na to jednoduchý trik – treba baklažán nakrájať na kolieska, posoliť z obidvoch strán a nechať vypotiť. Takto „vypotený“ baklažán opláchnite pod tečúcou vodou a osušte. Soľ vytiahne z baklažánu horkosť a potom už smelo môžete zeleninku…či vlastne ovocie, lebo baklažán patrí medzi ovocie – opekať, restovať alebo inak upravovať.

 

baklažán ikonaAko pestovať baklažán

Správny čas na výsadbu je máj – vtedy môžete sadiť priesady. Dajú sa samozrejme dopestovať aj doma zo semien. Ak sa u vás na záhrade darí rajčinám alebo paprike, bude sa aj baklažánu.
Dobré je pri sadení prihodiť vlastný kompost, alebo aspoň dva týždne pred sadením ošetriť pôdu priemyselnými hnojivami. Odporúčajú to mnohí záhradkári – my sme nepoužili žiadne priemyselné hnojivá, len vlastný vyzretý kompost a baklažán nám začal dávať plody už začiatkom augusta.

Priesady saďte od seba cca 50-60 cm a vzdialenosť priesad v riadku okolo 30 cm. Pred vysadením ich niekoľko dní otužujte vonku.
Priebežne pôdu okopávajte a zbavujte buriny. Keď nasadia plody, vtedy treba pravidelne a dostatočne zalievať, aby „neboli suché“.
Plody baklažánu zbierame asi 30 dní po odkvitnutí. Majú typickú fialovú farbu, sú väčšie ako hrušky a môžu mať rôzne tvary. Mali by byť ešte tvrdé, lebo dozrievaním horknú a stávajú sa mľandravejšími. Zvyčajne sa zbierajú baklažány od polovice augusta až do prvých mrazov. Plod odrežte tak, aby na ňom zostala asi 2 cm dlhá stonka.

priesada baklažán

 

baklažán ikonaRecepty na baklažán

Najjednoduchšie je baklažán grilovať – môžete v celku alebo ešte lepšie nakrájaný na kolieska. Posolíte, jemne okoreníte a grilujete. Vynikajúca príloha k mäsu.

Zapečený baklažán je tiež dobrou voľbou. Umyte a rozkrojte dva baklažány. Posypte soľou, korením a nechajte vypotiť. Potom pokvapkajte olejom a posypte zeleninou. Zapekajte asi 10 minút, potom vyberte a posypte nastrúhaným syrom a zapekajte ďalších 10 minút. Na záver pokvapkajte troškou citrónu a podávajte.

Baklažánové placičky máte hotové za pár minút. Nakrájajte baklažán na kolieska, vypoťte, potom osoľte, obaľte v hladkej múke, v rozšľahanom vajíčku s mliekom a napokon v strúhanke. Vyprážajte na horúcom oleji. Môžete podávať s dipom, kyslou smotanou, tatárskou omáčkou.

cuketa zdravá a sviežaPrečítajte si tiež
Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín + recept na čoko koláč.

 

Baklažánová nátierka

Je tiež jednoduchá. Nakrájajte baklažán, nechajte vypotiť a rozložte na plech, na papieri na pečenie. Urobte do nich zárezy na spôsob mriežky a potrite roztlačeným cesnakom. Osoľte a okoreňte. Podobne dajte na plech aj papriky, polejte všetko olivovým olejom a pečte pri 220 stupňoch asi 30 minút.
Po upečení (a miernom vychladení) stiahnite z papriky kožu, baklažány vydlabte a všetko ponorným mixérom rozmixujte na kašu. Pridajte pár kvapiek citrónu, olivový olej a podľa potreby soľ.

baklažán na grile

 

Baklažán s mozarellou a paradajkou

Nakrájajte baklažán na kolieska a nechajte vypotiť, ako sme popísali vyššie. Kolieska baklažánu sprudka opražte na panvici, na olivovom oleji z oboch strán.
Do zapekacej misy navrstvite jednotlivé plátky baklažánu a prekladajte plátkom paradajky, plátkom mozarelly a opakujte. Jednotlivé vrstvy vždy potrite zmesou olivového oleja zmiešaného s cesnakom a bylinkami.

Vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečte asi 25 minút. Tesne pred dopečením posypte nastrúhaným syrom a podávajte s čerstvou bagetou alebo varenými zemiakmi.

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 415x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: