Limonády z vlastného ovocia dochutené citrónom, cukrom, medom či aromatickými bylinkami sú na nezaplatenie. Vyrábajte si aj vy sirupy ako od babičky. Z čerstvého ovocia zo záhrady, z byliniek, čerstvých alebo sušených. Nie je to nič zložité a zvládne to každý – prinášame vám 2 recepty na domáce sirupy. Zázvorový sirup a lipový sirup s medom.
Každému samozrejme podľa chuti – môžete si urobiť medovkový či mätový sirup, veľmi obľúbený je bazový, ale aj levanduľový. My sme vybrali zázvor a lipu, ktoré sú liečivé a najmä na jeseň a v zime skvelé pre náš organizmus.
Tak uhaste smäd nápojmi, ktoré si vyrobíte podomácky podľa seba.
Zázvorový sirup
Zázvor alias ďumbier je mimoriadne cenný najmä v obdobiach rôznych nachladnutí, viróz a chrípok. Obsahuje éterické oleje, veľa vitamínov a pre telo nevyhnutné aminokyseliny. Zázvor tiež posilňuje obranyschopnosť organizmu a pôsobí preventívne proti novodobým civilizačným chorobám.
Potrebujeme:
- 10 dkg zázvoru
- 1 pomaranč
- 10 ks kockového cukru
- 50 dkg medu
- 1 citrón
- 2 l vody
POSTUP:
Očistený zázvor nastrúhame.
Šupku z pomarančov trieme o kockový cukor. Nastrúhaný zázvor a pomarančové kocky cukru necháme zovrieť v 2 l vody a pomaly varíme pol hodiny.
Pridáme šťavu z citróna a med, sirup znovu necháme zovrieť a zahorúca ho cez sitko nalejeme do čistých fliaš. Fľaše dôkladne zavrieme.
Skladovaný na tmavom chladnom mieste sa dá konzumovať 2 až 3 týždne.
Lipový sirup s medom
Lipa je už oddávna využívaná ako prevencia pri prechladnutiach, posilňuje imunitu, zmierňuje bolesti hrdla a urýchľuje liečbu zápalu priedušiek. Uľahčuje vykašliavanie, znižuje horúčku a má potopudné účinky. Pomáha vyplavovať škodlivé látky z tela a je vhodná aj pri žalúdočných problémoch.
Potrebujeme:
- 3 hrste čerstvého lipového kvetu
- 30 dkg medu
- 2 citróny
- jednu lyžicu kyseliny citrónovej
Prečítajte si tiež
Domáce sirupy. 3 recepty a triky na ich prípravu.
POSTUP:
Lipové kvety a nakrájaný citrón vložíme do sklenenej misy. Pridáme med, kyselinu citrónovú, dolejeme 2 litre vody a prikryté za občasného miešania necháme dva dni odstáť.
Potom prelejeme do hrnca a necháme zovrieť.
Scedíme, nalejeme do čistých fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme a zabalíme do novinového papiera.
Na dno väčšieho hrnca dáme dve-tri vrstvy novinového papiera a naň postavíme zabalené fľaše. Do 2/3 nalejeme vodu a prikryté pokrievkou pomaly ohrievame.
Takto bez pridania stabilizačných látok môžeme konzervovať domáce ovocie. Po zovretí ešte 20 minút sterilizujeme. Vychladnuté fľaše vyberieme z hrnca, poutierame dosucha a odložíme.
Ak máte radi sirupy a chcete si ich urobiť doma, nie je problém. Viete, čo v nich máte, že tam nie sú žiadne aditíva a môžete si ich namiešať podľa seba. Vyskúšajte pre inšpiráciu knižku Urob si sám. Domáce sirupy a limonády.