Niektorí ohŕňajú nad žemľovkou nosom. Vraj im to pripomína jedáleň na základnej škole a dnes ako dospelí ju nemusia. My naopak môžeme 🙂 Hoci ešte dnes si spomínam, ako som svoju prvú žemľovku zjedla schuti teplú a potom ma bolelo brucho.
Správna žemľovka nesmie byť suchá, drobivá, prípadne s veľkými kusmi rožkov. To vám potom naozaj nejde dolu krkom. Preto je najlepšie urobiť si ju doma a my sme si obľúbili doplnenú s nejakým ovocím, nielen jablkami. V období dozrievania marhúľ je favorit jasný. Marhuľovo-tvarohová žemľovka, poctivá, lahodná a šťavnatá.
Marhuľovo-tvarohová žemľovka
Samozrejme, dajú sa robiť rôzne obdoby žemľovky. Niekto ju robí z bezlepkového pečiva, iný z grahamových rožkov, ďalší z vianočky alebo toustového chleba.
V niektorých receptoch sa robí orechový sneh – bielky vyšľaháte s cukrom dotuha a primiešate ručne mleté orechy. Dodá to žemľovke iný nádych.
My však milujeme klasiku, ktorá nám pripomína detstvo. Tradičná tvarohová žemľovka s ovocím – v tomto prípade s marhuľami.
SUROVINY
- 8 rožkov
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 lyžice masla
- 250 ml mlieka
- 500 g tvarohu (ideálne termizovaný)
- 200 g čerstvých marhúľ, ale môžu byť aj zavárané, či z plechovky
- 1 lyžica mletej škorice
- 2 lyžice kryštálového cukru
POSTUP
Nakrájajte si rožky, nie príliš malé, ale ani veľké. Také akurát kolieska.
Vyšľahajte žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte vlažné mlieko a rozpustené maslo. To celé nalejte na rožky a dobre premiešajte.
Následne pridajte tvaroh a opäť premiešajte. Napokon vmiešate na kúsky nakrájané marhule. Dajte do zapekacej misy, ktorú ste vymastili a vysypali krupicou alebo múkou. Posypte škoricou a dajte do rúry na 35 minút. Pečte na 180 stupňoch.
Zatiaľ si vyšľahajte bielka s dvomi lyžicami kryštálového cukru na tuhý sneh. Keď sa zmes dopečie, dajte sneh na vrch, uhlaďte a dajte ešte zapiecť na desať minút do rúry. Sneh zhnedne a bude úžasný.
Dopečenú žemľovku nechajte odstáť a potom posypte práškovým cukrom.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Foto: LepšíDeň.sk a Wikimedia/Panzi