Máte nadbytok úrody? Tu sú tipy ako ich spracovať

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Urodilo sa vám príliš veľa ovocia alebo zeleniny počas leta? Čakajú vás ešte jablká, plno hrozna a vy si už teraz lámete hlavu, čo s tým všetkým urobíte?
Vždy je tu susedská výmena, ktorú odporúča aj Hanka Sekulová, autorka kníh o prírodnej záhrade a ktorá získala za svoju prírodnú liečivú záhradu certifikát ako ukážková. Má veľa skvelých tipov, ako zužitkovať nadbytok úrody, ale určite ponúknite niečo aj susedom, ktorí vás zasa na oplátku dajú možno také ovocie, zeleninu, ktorú nemáte. Prípadne čerstvé vajcia, mäsko, alebo produkty z práve nadojeného mlieka.

Možností je samozrejme veľa. „Základom však je, aby ste toho pojedli čo najviac, ešte čerstvo odtrhnuté,“ radí Hanka Sekulová. „Plody záhrady majú vtedy najviac, ako sa hovorí, „vis vitalis“ – teda životnej energie. Najviac životnej sily majú samozrejme plody, ktoré dozrievali na slnku, čerpali prirodzene živiny zo živej pôdy a mali dostatok našej pozitívnej pozornosti.“

Ale čo v prípade, že to všetko nestíhame pojesť? Že už sme prejedení paradajok, cukín, uhoriek, ale aj marhúľ, či broskýň?
Tu sú užitočné tipy, ako sa dá najlepšie spracovať nadbytok úrody podľa Hanky Sekulovej.

 

Nadbytok úrody a jej spracovanie

Zamrazením

Nezjedené prebytky bobuľovín hlavne zamrazíme. Dôjde tak k zastaveniu všetkých procesov v bunkách, šetrne a efektívne.
„Z mrazničky vyberám podľa potreby až do ďalšej úrody,“ dodáva Hanka Sekulová. Mrazením sa zachová v ovocí veľa pôvodných zdravých látok. Výborné na mrazenie sú jahody, maliny, čučoriedky ap. Treba ich mraziť v tenkých vrstvách, po malých množstvách, aby neviazali príliš veľa vody. Predtým ich umyte, osušte a rýchlo zamrazte.

 

Ovocné drene

Niektoré ovocie nemožno mraziť v kuse, pretože po rozmrazení by sa „rozblatovelo“. Napríklad marhule alebo broskyne. Tieto preto radšej hneď preventívne pomeľte na kašu a do mrazničky odložte až ovocnú dreň.
napríklad jahody umyte, dajte do misky, popučte na kašu, nalejte do misky a dajte zamraziť. Rýchle, jednoduché, chutné a zdravé.

ovocná dreň a nanuk

Nadbytok úrody? Priveľa ovocia? Žiadny problém – sú tu ovocné drene 🙂

Sušenie

„Odkedy máme solárnu sušičku, sušíme v nej, čo sa dá,“ pochvaľuje si propagátorka prírodných záhrad. Bylinky, huby, ovocie, zeleninu.
Predtým sušili menej a v elektrickej sušičke. Prípadne v rúre na pečenie alebo na radiátore na plechu.
Sušením sa dá spracovať veľmi veľa plodov, z ktorých po usušení a zbavení veľkého množstva vody zostane naozaj malá skladná kôpka. Výborné na chrúmanie po večeroch alebo do ovocných domácich müsli. Prípadne do domácej “vegety”.

 

Ovocné kože

Hit roku 2015. Podrobne tento recept opísala Hanka Sekulová v článku Ovocná koža. Zdravá a chutná. Tiež natočila videopostup, ako ovocnú kožu robí. Môžete si ho pozrieť hneď teraz (od cca 3:20):

 

Zaváranie bez cukru

Ďalší výborný nápad, otestovaný a opísaný podrobnejšie knihe Darujme si srdce z vlastnej záhrady, v receptoch. Hanka Sekulová vyskúšala napríklad zmes ríbezle, černice a marhule. Postup bol jednoduchý a ako tvrdí – „ríbezle chutili  ríbezľovejšie, vyzerali čerstvejšie a v koláči vôbec nebolo poznať, že boli zavárané so soľou a hlavne úplne bez cukru.“ No veď si prečítajte v knižke 🙂

 

Slivkový lekvár bez cukru, pečený v trúbe

Dozreté slivky majú vlastného cukru dosť, netreba extra pridávať. A lekvár sa pekne pečie v trúbe bez potreby stáť pri hrnci a stále niečo miešať…

A napokon ešte sirupy, štandardné kompóty, lekváre, vína, koláče, zmrzliny, želé a všeličo iné. Tieto štandardnejšie spôsoby spracovania Hanka Sekulová v posledných rokoch pomerne dosť obmedzila práve kvôli vysokému obsahu cukru, ktorý sa pridáva.

nadbytok úrody

Marmelády, džemy, lekváry…skvelé na chlebík, palacinky, vafle. Mňam!

Nadbytok zeleninovej úrody

Zvyknete pestovať uhorky (šalátové či nakladačky)? Kríčkové tekvice, cukiny, hokaidá, paradajky, ačokče, zemiaky, cesnak, mrkvu, petržlen, kaleráby, mangold, stopkový zeler, fazuľky, hrach… A máte nadbytok úrody?
Uhorky a ačokče sterilizujem rovnako – teda ako nakladačky v sladkokyslom náleve, radí Hanka Sekulová. Skúšam aj pickles, čiže nakladanú kvasenú zeleninu.
V posledné roky začala vyrábať z uhoriek klasické „kvašáky“, lebo sú zdravšie a veľmi jednoducho sa za niekoľko dní urobia 🙂
Tekvice a cukiny postrúha a odloží do mrazničky.
Hokaido vydrží v zimnej záhrade až do jari alebo očistené a „nakúskované“ zamrazí (teda pokiaľ ešte na jeseň má v mrazničke kúsok voľného miesta).
Paradajky, pokiaľ sú veľmi šťavnaté, zavarí v soli s bazalkou a sterilizujem. Mäsité odrody ľahko vysuší, sušené paradajky sú veľká pochúťka.

Ak sa u vás nájdu nejaké prebytky koreňovej zeleniny, skúste vyrobiť „pickles“ jednoduchým kvasením so soľou. Do „pickles“ môžete dať takmer všetko, čo vám napadne: reďkovky, kapustu, kaleráby, mrkvu…

Alebo jednoducho urobte zeleninové čipsy, prípadne domácu vegetu.
Fazuľky – struky očistíte, umyte, pokrájajte a zamrazte.

nadbytok úrody

Aj nadbytok zeleniny viete skvele zužitkovať.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.