Naozaj sú goji, arónia, či acai liečivé superpotraviny? Alebo je to len dobrý marketing?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Superpotraviny. Zdravé a liečivé. Skutočné hviezdy.
Skoro každý rok sa objaví nejaká „ovocná celebrita“, čiže bobuľové ovocie, ktoré má neuveriteľné účinky na naše zdravie. Také, čo má všetko – je vzácne, drahé, má exotické pozadie, celebrity sa predháňajú v ich propagácii…a často je to netestované ovocie. Acai, arónia, goji, či noni…sú to naozaj liečivé superpotraviny? Majú také účinky, ako sa hovorí a prezentuje v médiách, či na sociálnych sieťach?

„Niektoré reklamy na produkty s acai sľubujú úbytok hmotnosti až 10 kilogramov za týždeň. Toto tvrdenie vychádza z placebom nekontrolovanej pilotnej štúdie s 10 obéznymi dobrovoľníkmi, ktorí síce za mesiac neschudli ani gram, no výskumníci zaznamenali zanedbateľné zlepšenie v niektorých krvných testoch,“ vysvetľuje britský lekár a spisovateľ Tim Spector, ktorému vyšli v slovenčine už dve knihy, Čo naozaj jeme? a naposledy Jedlom k lepšiemu životu.

Len dodajme, že nie je asi prekvapením, že túto vysoko medializovanú štúdiu financovala veľká kalifornská spoločnosť, ktorá vyrába šťavy a výživové doplnky.

Bobule goji

Ďalšia hviezda internetu je goji, alias kustovnica čínska. Už dve tisícročia sa využíva v tradičnej čínskej medicíne a súčasný trh je ňou doslova zaplavený. Ročný obrat s týmto ovocím dosahuje okolo 700 miliónov dolárov.

Vy ste sa pravdepodobne stretli so sušeným goji, ktoré vyzerá ako scvrknuté hrozienko. Áno, toto ovocie má slušný obsah polyfenolov a veľmi vysoký obsah karotenoidov vrátane betakaroténu, betakryptoxantínu, luteínu, zeaxantínu a lykopénu. Z mnohých výskumov vieme, že sú prospešné pre náš zrak. Goji vraj tiež posilňuje imunitu a mozgovú aktivitu, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou.

Všetky tieto tvrdenia však vychádzajú z nekvalitných štúdií, ktoré sú takpovediac postavené na vode. Jedna štúdia sledovala 79 pacientov a vyšla v čínskom časopise…iné menšie štúdie zaznamenali len subjektívne zlepšenia – povedzme spánku, koncentrácie, telesného výkonu ap. Išlo však len o subjektívne pocity, nie vedecky podložené a to sa dá ľahko manipulovať.

Opäť iba pripomíname – drvivú väčšinu takýchto malých a pochybných štúdií financujú spoločnosti, ktoré sa spracovaním goji zaoberajú. Napríklad GoChi, himalájska šťava z goji…. následne oslovia celebrity na sociálnych sieťach, ktoré takéto výsledky prezentujú ako hodnoverné a overené. Preto je vždy dobré pátrať po zdroji štúdie, kto ju financoval a zadal.

ovocie-goji

Arónia a noni

Arónia je takmer nejedlé tropické ovocie z Ameriky, ktoré sa pestuje v súčasnosti v mnohých krajinách. Má vysoký obsah polyfenolov a vďaka tomu aj veľký liečivý potenciál, no neexistujú žiadne hodnoverné vedecké dôkazy o zdravotnej prospešnosti.

„Podobným prípadom sú aj tahitské bobule noni, ktoré majú odpornú chuť, no skvelú reputáciu na internete. Podporujú ju najmä tvrdenia o obsahu zázračnej zlúčeniny s názvom xeronín a odporúčania celebrít. No to je asi všetko,“ tvrdí Tim Spector v spomínanej knihe.

Je pravda, že noni ovocie sa už stáročia používa v tradičnej medicíne pre rôzne zdravotné účinky. Niektoré štúdie skúmali jeho potenciál na posilnenie imunitného systému, zníženie bolesti a zlepšenie trávenia. Ale dôkazy o jeho účinnosti sú slabé a je potrebný ďalší výskum.

Acai

Acai (vyslovujeme asaj) rastie vysoko v amazonských lesoch a vyzerá ako čučoriedky. Keď sú čerstvá, majú jemnú čokoládovú chuť, pretože obsahuje rovnaké polyfenoly ako kakaové bôby. No mimo Brazílie si musíme vystačiť so sušenou verziou, ktorá má mdlú chuť – už ste acai ochutnali?

Brazílčania vraj pijú šťavu z tohto ovocia ako prevenciu chrípky, horúčky a bolesti, ako aj pri črevných ťažkostiach a infekciách. Dokonca ju užívajú pri kožných vredoch.
Na internete nájdete veľa informácií, aké je acai zdravé, pomáha pri srdcových ochoreniach, impotencii a zápaloch, prospieva imunitnému systému, odďaľuje starnutie a využíva sa aj pri chudnutí.

Ale nie je všetko tak, ako sa prezentuje. Napríklad nie je pravda, že acai má niekoľkonásobne viac antioxidantov ako čučoriedky. Je to len zbožné želanie nepodložené vedeckými zisteniami. Jediná kvalitná vedecká štúdia spred niekoľkých rokov preukázala, že acai zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi podobne ako iné bobuľové ovocie.

čučoriedkyPrečítajte si tiež
Čučoriedky sa vám postarajú o zdravie.

Exotické bobuľové ovocie je určite výživné a má vysoký obsah polyfenolov či vlákniny. No neexistujú žiadne hodnoverné dôkazy o jeho výraznejších zdravotných účinkoch v porovnaní s lacnejšími a domácimi verziami ako sú čučoriedky, maliny, ríbezle, černice, egreše ap.

Veď si len vezmite, čo obchody predávajú – napríklad miska sušeného ovocia acai je rovnako drahá ako 10 misiek čerstvých čučoriedok, no tie majú pravdepodobne lepšiu nutričnú hodnotu a vedecky potvrdený zdravotný účinok. Prirátajte si k tomu uhlíkovú stopu, ktorá vzniká, kým k nám príde acai, goji alebo noni.

bobulove-ovocie-liecive-superpotraviny

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com,
Jedlom k lepšiemu životu, Vecteezy.com


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.