Panzanella. Recept na jednoduchý a rýchly šalát zo starého pečiva

LinkedIn

Zostalo vám doma staršie pečivo – rožky, chlebík, nejaké bagety, žemle? Už nie sú veľmi dobré s maslom, či nátierkou, ale vyhodiť ich nechcete? Vyskúšajte tradičný taliansky šalát panzanella, ktorý sa robí zo staršieho pečiva. Dvoj-trojdňové pečivo a k tomu zelenina.
„Dokonca ani troj-, či štvordňové pečivo nie je žiadny problémy. Ale prirodzene to nemôže byť nič pokazené,“ tvrdí známy český šéfkuchár Roman Paulus, ktorý si tento pôvodom toskánsky šalát pochvaľuje. Opečené pečivo totiž nádherne nasiakne všetky chute zo zeleniny a byliniek.
Nižšie nájdete aj video recept, ako ho pripravuje on.

 

Panzanella – recept na šalát zo starého pečiva

panzanella recept na šalát zo starého pečivaRýchly a naozaj jednoduchý šalát. Spôsob, ako využiť zvyšky a oživiť ich. Nemusíte nič vyhadzovať, takže aj ekologicky a zero waste ľudia si prídu na svoje 🙂 Recept vám zaberie do pol hodinky, asi 15 minút na prípravu a 10 minút opekania.

Mimochodom, panzanella má dlhú históriu a záznamy nachádzame už v 16.storočí. Základom boli kúsky opečeného chleba, paradajky a cibuľa. Potom panzanella prechádzala miernymi úpravami, najčastejšie sa pridáva uhorka, niekedy aj mrkva, či stonkový zeler.

SUROVINY

  • Staré biele pečivo
  • Paprika
  • Paradajky
  • Cibuľa a cesnak
  • Uhorky
  • Čerstvé bylinky
  • Olivový olej
  • Horčica

 

POSTUP

recept postupVezmite staré pečivo a nakrájajte ho na kocky. Rožky, žemle, chleba. Okoreňte.

recept postupRozpáľte si panvicu, nalejte olivový olej a potom kocky pečiva na ňom opečte. Podľa potreby pridajte trošku oleja. Ak máte toho pečiva viac, môžete ho porozkladať na plech a piecť v rúre.

recept postupZatiaľ, čo sa pečivo opeká na slabšom ohni (pokojne aj do desať minút), nakrájajte si zeleninu. Podľa chuti, preferencií…alebo podľa toho, čo práve máte doma 🙂 My sme uviedli zoznam druhov, ktoré sa na panzanellu ideálne hodia. Tiež veľmi najemno nasekajte červenú cibuľu.

recept postupPripravte si tiež dresing: zmiešajte horčicu, vínny ocot, soľ, korenie a olivový olej. „Dresing musí byť vždy trochu prechutený – či už kyslý alebo slaný. V šaláte totiž bude chutiť tak akurát,“ radí R.Paulus.

recept postupNapokon zeleninu zmiešajte s opečeným pečivom a pridajte dresing. Podávajte v hlbokom tanieri. Môžete doplniť nastrúhaným syrom, kúskami olív, prípadne opečte kúsky tofu syra, ako sme to urobili aj my.

 

Zdroj a foto: Český rozhlas, IG/Plantbased.foods, IG/getthelondoncook


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author