Prepeličie vajíčka ako superpotravina. Prečo ich konzumovať a ako ich použiť v receptoch

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drobné vajíčka s tmavými škvrnami ste si už možno všimli v regáloch supermarketov, však? Nepatria síce k bežnému tovaru, no dajú sa bez problémov zohnať 🙂 A čo ste možno nevedeli, prepeličie vajíčka sú superpotravina, ktorú sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Aj keď je vajíčko prepeličky oveľa menšie ako to slepačie, je až 2,5 krát zdravšie. Konzumovať ich môžu aj alergici, ktorí majú intoleranciu na slepačie vajcia. Svojimi výživovými hodnotami sú unikátne, obsahujú vysoký podiel bielkovín, vitamínov a minerálov a majú nízky obsah tuku. Nižšie nájdete obsah živín a účinkov na vaše zdravie.

V ponuke sú zväčša balenia, ktoré obsahujú 12 alebo 18 kusov. Ich cena sa pohybuje od 2 do 4 eur. Najlepšie je samozrejme siahnuť po „bio vajíčkach“ priamo od chovateľov, ktorí ponúkajú vajíčka na trhoviskách, či využívajú tzv. „predaj z dvora“.
Pri správnom skladovaní má prepeličie vajíčko trvanlivosť až 8 týždňov. Majú jemnú chuť a sú považované za delikatesu, ktorú sa oplatí vyskúšať.

Prečo konzumovať prepeličie vajíčka

  • nespôsobujú alergie, konzumovať ich môžu aj alergici
  • znižujú obsah cholesterolu v krvi, sú ľahšie stráviteľné ako slepačie vajcia
  • sú vhodné pri nutričných diétach, jedno vajíčko obsahuje 13 kalórií a 1 gram bielkovín, 1 gram tuku a 1 gram sacharidov
  • obsahujú omega – 3 a omega – 6 mastné kyseliny, ktoré pôsobia ako prevencia pred  kardiovaskulárnymi chorobami
  • majú antibakteriálne a antipyretické účinky
  • vitamíny skupiny B stimulujú pamäť, znižujú svalové kŕče a zlepšujú duševné zdravie
  • pomáhajú pri astmatických ochoreniach a fyzickej záťaži
  • zlepšujú krvný obraz u anemických pacientov, obsahujú totiž železo, zinok a fosfor
  • kyselina listová zlepšuje stav pokožky, zubov a vlasov
  • podporuje činnosť pečene a obličiek
  • vďaka vysokému obsahu bielkovín sú vhodné pre pacientov s onkologickými ochoreniami, športovcov, tehotné a dojčiace ženy
  • znižujú stres
  • odstraňujú žlčníkové a obličkové kamene

Ako používať prepeličie vajíčka v kuchyni?

vajicko-prepelica-natvrdoKaždé prepeličie vajíčko je unikát. Aby sa nám dobre počítalo, použijeme rovnicu:
1 slepačie vajíčko (veľkosť M) = 4 prepeličie vajíčka

Vajíčka sa používajú väčšinou v studenej kuchyni. Pripravte si vajíčkový šalát, miešaný zeleninový šalát, alebo nimi ozdobte studenú misu, chlebíčky či jednohubky.
Ak si chcete pripraviť vajíčka „na mäkko“ varte ich 2 až 3 minúty.
Pokiaľ chcete vajíčka „na tvrdo“ – varte ich 4 až 5 minút.

Vajíčkový šalát z prepeličích vajíčok

SUROVINY

  • 12 prepeličích vajíčok
  • 1/2 biela cibuľa
  • 1 KL horčica
  • 2 ks menšia sterilizovaná uhorka
  • 3 PL majonéza (alebo hustý biely jogurt)
  • 1 KL olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

POSTUP

recept postupVajíčka varíme 5 minút, kým nie sú tvrdé. Schladíme a ošúpeme. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, sterilizovanú uhorku na drobné kocky. Do misky dáme nakrájané vajíčka, cibuľu, uhorku a majonézu. Ochutíme olejom, soľou a čiernymi korením. Nakoniec pridáme horčicu a necháme odpočívať aspoň hodinu v chladničke. Podávame s čerstvým pečivom.

prepelicie-vajicka-na-tvrdo

Praženica z prepeličích vajíčok

Z prepeličích vajíčok si môžeme pripraviť chutnú praženicu alebo volské oká. Surové vajíčka sa pomerne ťažko rozbíjajú kvôli ich veľkosti. Zakúpiť sa dajú kliešte, pomocou ktorých jednoducho zrežete vrchnú časť škrupinky.

SUROVINY

  • 12 prepeličích vajíčok
  • ½ PL maslo
  • 2 PL mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať alebo pažítka

POSTUP

recept postupDo misky alebo pohára si naklepeme vajíčka. Na panvici rozpustíme maslo. Pridáme vajíčka a mlieko. Ochutíme soľou a čiernym korením. Na miernom plameni varíme a šľaháme metličkou. Nakoniec pridáme bylinky a podávame:)

o vajíčkachPrečítajte si tiež
Pravda a mýty o vajíčkach. Poznáte ich?

Slepačie vajcia môžete v receptoch nahradiť prepeličími. Sú zdravšou a chutnejšou alternatívou. Zaujímavosťou je, že prepeličie vajíčka netrpia salmonelózou. Konzumácia vajíčok je zdravá, treba ich však konzumovať s mierou. Všeobecne sa denná dávka riadi vekom.

Odporúčaná denná dávka:

  • deti 0 -3 rokov : 1 až 2 kusy
  • deti 3 – 10 rokov : 3 kusy
  • deti 10 – 18 rokov : 4 kusy
  • dospelí 18 -50 rokov : 6 kusov
  • dospelí 50 rokov a viac : 4 kusy

Vajíčka môžete opatrne vyfúknuť a použiť ich ako dekoráciu na Veľkú noc. Škrupinky z varených vajíčok zas využijete v záhrade na ochranu rastlín pred slizniakmi, ale aj na zvýšenie obsahu vápnika v pôde.

Foto: Freepik.com, wikimedia/Pdphoto.org


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.