RECEPT na domáce pirohy plnené čerešňami a posypané makom

LinkedIn

Pirohy sa dajú robiť na mnohé spôsoby, nielen na slano s bryndzou. Máme pre vás recept na vynikajúce domáce pirohy zo zemiakov, plnené čerešňami a posypané makom. Mňam. Pripomína nám to víkend u babičky. Pravé domáce pirohy – nekupujte v obchode, hoci tam nájdete rôzne druhy. Tieto nie sú vôbec zložité, stačí vám pár surovín a trošku šikovnosti.

Kde sa vzali pirohy?
Toto múčne jedlo z cesta s plnkou – lekvárom, tvarohom, bryndzou so zemiakmi ap., – je tradičné slovenské jedlo. Pirohy sa väčšinou pripravovali v severných regiónoch Slovenska s pastierskym zázemím. Už samotná receptúra je postavená na jednoduchosti, keďže ľudia vtedy nemali čas vyvárať a vypekať, navyše aj surovín bolo menej. Bolo to viac menej jedlo chudobných, jedávalo sa neraz aj na raňajky.
Napríklad tu môžete vyskúšať recept na bryndzové pirohy ako od babičky z Gemera.  

 

RECEPT na domáce pirohy s čerešňami

recept na domáce pirohy s čerešňami a makomSuroviny na cesto

  • 700 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • pol lyžičky soli

Plnka na domáce pirohy

  • 300 g čerešní
  • 100 g kryštálového cukru
  • lyžica citrónovej šťavy
  • maslo na poliatie

 

POSTUP

recept postupUvarte zemiaky v šupke a keď vychladnú, ošúpte ich a pretlačte. Alebo na jemno nastrúhajte, ako je vám lepšie. Dajte zatiaľ variť veľký hrniec osolenej vody.

recept postupPoďte si pripraviť plnku. Dajte do druhého hrnca vykôstkované čerešne, pridajte cukor, citrónovú šťavu a nechajte zovrieť. Varte asi päť minút. Čerešne sa mierne rozpadnú, zmäknú a vznikne vám čerešňová plnka. Šťavu môžete zliať a neskôr použiť ako sirup.

recept postupZamieste si cesto: na pracovnej doske premiešajte pretlačené zemiaky s múkou vajíčkom a troškou soli. Vypracujte nelepivé cesto, podľa potreby pridajte múku. Môžete si ho rozdeliť a potom rozvaľkajte jednotlivé časti na hrúbku asi 4 mm.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.najlepšia bábovka - recept

recept postupPomocou pohárika vykrajujte v ceste kolieska s priemerom asi 5 až 6 cm. Na každé koliesko dajte lyžičkou čerešňovú plnku a preložte jeden okraj k druhému. Vznikne vám polmesiac, ktorý po zlepenom okraji popritláčate vidličkou. Takto sa pirohy vo vode neotvoria a budú vyzerať pekne.

recept postupKeď už voda v hrnci vrie, vkladajte do nej naplnené pirohy. Nechajte ich vyplávať na povrch, potom ešte pár minút povarte – celkovo asi 8 až 10 minút. Vy tiahnite pomocou sitka.

recept postupPripravte si mak s práškovým cukrom, posypte ním ešte teplé pirohy a polejte roztopeným maslom. Namiesto maku môžete posypať aj orieškami upraženými so strúhankou alebo grankom, či kakaom.

recept na domáce pirohy s čerešňami a makom


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar