Na niektoré jedlá existujú desiatky receptov a v podstate každý je dobrý a chutný. Klasické „suchšie“ rizoto, krémové rizoto, talianske hubové rizoto alebo zapekané rizoto. Čo rodina, to svoj vlastný recept. My máme pre vás krémové rizoto, ktoré netrvá dlho pripraviť, zachutí aj deťom a môžete doň pridať to, na čo máte chuť…alebo čo máte práve doma.
Recept na krémové rizoto
Risotto je typicky taliansky pokrm, ktorý sme si radi upravili aj my na Slovensku. Základom je ryža varená vo vývare, k tomu maslo, biele víno a cibuľa. To je základ krémového rizota, na jeho prípravu používame guľatozrnnú ryžu s vysokým obsahom škrobu. Takáto ryža lepšie absorbuje tekutinu a uvoľneným škrobom je lepkavejšia ako dlhozrnné varianty.
Ak máte radi takéto lepivejšie rizoto, poďme si ho pripraviť.
Základom je ryža, preto vyberajte naozaj kvalitnú ryžu vhodnú na prípravu talianskeho rizota. Je možno drahšia, ale stojí za to. Pri postupnom podlievaní vývarom je dôležité, aby bola ryža vždy vlhká a postupne prijímala tekutinu. Čiže akonáhle ryža pohltí vodu, dolejeme vývarom.
SUROVINY
- 1 hrnček ryže Arborio
- 0,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 dcl bieleho vína
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice oleja
- zelenina podľa chuti: cuketa, hrášok, mrkva, kukurica, prípadne malé krevety, samozrejme mäso ap.
- parmezán
Vyskúšajte aj
Recept na zeleninové rizoto s kúskami mozarelly.
POSTUP
Do hrnca dajte olej a maslo, nechajte zohriať. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a opražte. Nasypte ryžu (predtým nepreplachujte, ako sa to bežne robí pri varenej ryži) a restujte asi 5 minút za stáleho miešania. Pridajte rozpučený cesnak a biele víno, ktoré necháte úplne odpariť.
Do tejto zmesi vlejte naberačku vývaru a miešajte. Voda sa bude pomaly odparovať, my miešame, až kým takmer úplne nezmizne. Potom opäť naberačka vývaru a miešame. Takto opakujeme až do zmäknutia ryže, čo trvá cca do 20 minút.
Pred koncom varenia pridajte prísady. Milujeme cuketu, takže na kúsky nakrájanú cuketu. Napríklad hrášok prelejte horúcou vodou, následne schlaďte ľadovou a vsypte k rizotu pár minút pred dovarením. Pridajte sterilizovanú kukuricu, alebo mrazenú mrkvu – mrazenú zeleninu ideálne tak 10 minút pred dovarením.
Prípadne upečené mäsko alebo krevety. Tie si pripravte vopred na panvici a môžete ich dať na záver do rizota, alebo nimi ozdobiť rizoto už po dovarení.
Napokon pridajte nastrúhaný parmezán a úplne nakoniec 2 lyžice masla, aby bolo rizoto správne krémové a lesklé. Premiešajte, dosoľte a dokoreňte podľa chuti.
Dobrú chuť.
Foto: Pixabay.com