Občas sa vám nechce vyvárať a stáť pri sporáku hodinu, či dve. Niekedy máte proste chuť na niečo rýchle, jednoduché a navyše aj zdravé. Ak sa k tomu snažíte obmedziť mäso – nech už je to z akéhokoľvek dôvodu – vyskúšajte tento recept na zeleninové rizoto. Je to nielen rýchle, ale aj ľahké jedlo, ktoré vám dodá množstvo vitamínov. Zeleninu doň môžete použiť podľa svojich chutí a toho, čo máte doma. My sme ho založili na cukete, ktorú milujeme, k tomu mrkva a mrazený hrášok so špenátom. Nič zložité 🙂
Recept na zeleninové rizoto
Príprava tohto obeda, ale pokojne aj ľahkej večere vám zaberie zhruba pol hodinku. Suroviny uvádzame na 4 osoby.
SUROVINY
- 260 g ryže natural alebo basmati
- morská soľ
- 4 mrkvy
- 2 cukety
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kurkumy
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g baby špenátu čerstvého alebo mrazeného
- 1 mozzarella
POSTUP
Ryžu uvarte v jemne osolenej vode. Na hrnček ryže aspoň 3-4 hrnčeky vody.
Pripravte si mrkvu a cuketu: umyte ich, vezmite škrabku na zemiaky a robte z nich tenké plátky. Potom si rozpáľte panvicu s olivovým olejom, opražte cesnak, mrkvu, cuketu, pridajte kurkumu, červenú mletú papriku, soľ a korenie.
Keď je ryža hotová, primiešajte ju k tejto zmesi zeleniny. Ak máte mrazený špenát alebo hrášok, dajte ho ešte predtým k zeleninovej zmesi. Ak máte čerstvý špenát, pridajte ho k zmesi zeleniny a ryže a potom len nechajte, aby sa sparil (pod pokrievkou).
Môžete naložiť na tanier, natrháte na vrch kúsky mozzarelly a servírujete.
Dobrú chuť.
Prečítajte si tiež
Ryža. Naozaj obsahuje arzén? Ako ju správne variť?
Do zeleninovej zmesi môžete využiť čokoľvek, výborná je aj kukurica, šampiňóny, jarná cibuľka, brokolica, kúsky karfiolu ap. Napríklad brokolicu varte osobitne, len pár sekúnd a potom opláchnite studenou vodou, aby sa nerozvarila a zachovala si peknú zelenú sviežu farbu.
Namiesto mozzarelly môžete zeleninové rizoto posypať nastrúhaným syrom, či už gouda, eidam, alebo ešte lepšie parmezán.
Foto: LepšíDeň.sk