Prečo jesť huby? Týchto 5 zdravotných benefitov z nich robí ideálnu potravinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vám sa zbiehajú sliny pri pomyslení na šťavnaté vysmažené bedle alebo omeletu z čerstvo nazbieraných húb? A čo tak dubáková polievka, či hubové rizoto s parmezánom?
Hubárska sezóna štartuje a tí praví hríbari sa už teraz vracajú domov s plnými košíkmi. Dubáky, masliaky, suchohríby, kuriatka… každý hubár má svojho favorita aj spôsob spracovania.
Tušili ste, že takmer všetky jedlé huby sú aj nutrične bohatou potravinou prospešnou pre zdravie?  Neobsahujú tuk ani cholesterol, naopak sú bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny. Hoci je každý druh z hľadiska zloženia špecifický, jedlé huby vo všeobecnosti vynikajú svojimi protizápalovými, antioxidačnými a protirakovinovými účinkami. Ak ste doteraz hubami na tanieri pohŕdali, možno vás presvedčia ich zdravotné benefity.

 

1. Posilňujú imunitný systém 

Všetky jedlé huby sú bohaté na antioxidant selén, ktorý nielen zabezpečuje správne fungovanie imunitného systému, ale zároveň zabraňuje poškodeniu buniek a tkanív. Huby na tanieri práve vďaka antioxidantom chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať rakovinu.
Ich konzumácia zároveň spomaľuje starnutie buniek, keďže antioxidanty chránia telo pred fyziologickým stresom, ktorý spôsobuje tvorbu vrások.

 

2. Udržiavajú zdravé srdce

Jedlé druhy hríbov majú vysoký obsah vitamínov skupiny B, riboflavínu, niacínu a kyseliny pantoténovej. Táto silná trojkombinácia pomáha chrániť zdravie srdca.
Riboflavín posilňuje červené krvinky, niacín zároveň pozitívne vplýva na tráviaci systém a zdravie pokožky. Kyselina pantoténová pomáha udržiavať správnu produkciu hormónov a je prospešná pre nervový systém. Zároveň majú vysoký obsah draslíka, ktorý je mimoriadne dôležitý pre funkciu srdca, svalov a nervov.

5 dôvodov prečo jesť huby

 

3. Zlepšujú cholesterol a udržiavajú hladinu cukru v krvi

Výskumy ukázali, že konzumácia húb by mohla prispieť k zníženiu cholesterolu, najmä u dospelých s nadváhou. Môže za to beta glukán, čo je forma rozpustnej vlákniny, ktorá zlepšuje cholesterol a udržiava hladinu cukru v krvi, čím zároveň znižuje riziko cukrovky 2. typu.
Huby sú vo všeobecnosti nízkotučnou potravinou, ktorá vďaka vysokému obsahu vlákniny zasýti a tak sú vhodné aj pre vegetariánov alebo vegánov.

 

4. Zdravé kosti a nervy

Už jedna šálka húb dodáva telu asi tretinu denného odporúčaného množstva medi. Tento minerál nielen udržiava zdravé kosti a nervy, ale zároveň pomáha telu vytvárať červené krvinky a okysličovať organizmus.
Aj obsiahnutý selén je veľmi dobrý na kosti, zuby, nechty a vlasy.

 

5. Zdroj vitamínu D

Hríby sú jedným z mála neživočíšnych zdrojov vitamínu D, ktorý pozitívne vplýva na centrálny nervový systém. To je jedinečné na hríboch, tento vitamín D v jedlej forme.
Nedostatok vitamínu D spôsobuje depresiu a únavu. Vitamín D je zároveň dôležitý počas tehotenstva, keďže zabezpečuje správny vývoj kostry plodu.
Vitamín D môžete v hríboch uchovať aj na zimu, jednoducho ich dajte vyhrievať na slniečko, aby sa usušili prirodzeným spôsobom.

Sušenie húb
Hríby nakrájajte na plátky a rovnomerne rozložte na plech alebo tácku. Umiestnite na slnečné miesto, ideálne medzi desiatou a štvrtou popoludní.  Večer dajte huby dnu a prikryte nejakým kartónom, aby nenavlhli. Na druhý deň opäť dajte von sušiť. Usušené hríby uschovajte v sklenených pohároch, môžete pridať aj bobkový list.

sušenie hríbov a prečo jesť huby

 

Čo robiť s plnými košmi?

Huby sú jednou z najuniverzálnejších potravín. Existuje pestrá škála možností, ako ich spracovať a ingrediencií, s ktorými ich možno skombinovať. Nakrájať na plátky a hodiť do šalátu, ugrilovať, orestovať alebo opiecť. Vysmažiť, pridať do polievok, či omáčok alebo ich v jeseni usušiť, uskladniť a vychutnať si ich vo vianočnej kapustnici.

Zatiaľ čo surové hríby majú priaznivý účinok na trávenie, niektoré spôsoby tepelného spracovania zvyšujú ich výživovú hodnotu.  Nový výskum, ktorý sa zameral na určité druhy húb a skúmal rozličné druhy varenia, zistil, že keď sú huby vystavené krátkemu času varenia, zachovávajú si viac vitamínov a živín. Mikrovlnná rúra alebo grilovanie húb s malým množstvom oleja výrazne zvýšilo ich antioxidačnú aktivitu.

Ak si ich najradšej chodievate nazbierať sami, dbajte na opatrnosť a zbierajte len huby, ktoré poznáte. Hoci je hubárčenie najmä začiatkom jesene obľúbenou záľubou mnohých Slovákov, každým rokom pribúdajú prípady otráv, ktorých príčinou je často len nepozornosť. Aj na našom webe nájdete užitočné rady a tipy ako sa vyhnúť otrave a predísť žalúdočným ťažkostiam.

ako sa neotráviť hubamiPrečítajte si tiež
Ako sa neotráviť hubami.

 

Pre koho nie sú hríby vhodné?
Určite by ich mali opatrne konzumovať seniori, deti do šiestich rokov a ľudia s tráviacimi problémami. Vysoký podiel vlákniny môže spôsobiť nadúvanie a hnačku. Deťom do troch rokov nemožno dávať hríby vôbec, starším len po správnej a kvalitnej tepelnej úprave.
Tu nájdete aktuálny výskyt húb na Slovensku.

Foto: Pexels.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Mária Miháliková

Kreatívna, zasnívaná, cieľavedomá a neustále túžiaca po nových výzvach. To som ja, študentka žurnalistiky, milovníčka hôr, cestovania a dobrého jedla. Pero, papier a fotoaparát mám vždy po ruke. Nezáleží či som na dovolenke, turistike, skúšam nový recept alebo čítam zaujímavú knihu.

Komentáre sú uzavreté.