Reďkovka je elixír zdravia zo záhradky

LinkedIn

Šťavnatá jarná zelenina, ktorá dozrieva medzi prvými. Už v marci ste ju možno sadili a rýchlo vyšli von prvé listy. Je plná vitamínu C (v 100 gramoch až 22 mg!), prospieva telu aj pleti. Možno ste nevedeli, že reďkovka spomaľuje starnutie. Obsahuje totiž síru, ktorú potrebujeme pre zdravý vzhľad nechtov aj pleti. Reďkovka je tiež dobrým bojovníkom proti únave, pôsobí ako životabudič. Takže stačí si dať niekoľko kúskov zo zväzku a hneď sa budete cítiť lepšie.
Reďkovky môžete použiť v šalátoch, na nátierky, alebo len tak priložiť k maslovému chlebíku. Mimochodom, chutné sú aj lístky mladej reďkovky, ktoré môžete pridávať do šalátov.
Nižšie vám dáme tipy na reďkovkovú šťavu proti kašľu, reďkovkovú pleťovú masku, recept na skvelú reďkovkovú praženicu a tiež poradíme pár tipov záhradkárom, ako si vypestovať chutnú reďkovku.

reďkovka v obchode

Ako si vybrať dobrú reďkovku?
Všímajte si hlavne vňať. Ak je naozaj pekná, zelená a nevädne, ste na dobrej ceste. Ak začína vňať vädnúť, pravdepodobne je reďkovka už staršia.
Samotné reďkovky by mali mať hladký, guľatý alebo vajcovitejší tvar. Povrch nesmie byť porušený, žiadne praskliny.

 

Liečivá reďkovka

Reďkovka je nádherne chrumkavá, nízkokalorická a má vysoký obsah vlákniny. Je aj veľmi sýta, takže zaženie hlad – napríklad medzi jedlami, keď máte chuť na niečo „malé“.
Reďkovka obsahuje okrem vitamínu C aj vitamíny skupiny B a éterické oleje. Nájdeme v nej aj dôležité minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, vápnik a zinok.

Spomínané éterické oleje podporujú tvorbu žlče a povzbudzujú chuť do jedla.
Odborníci radia dať si jednu reďkovku asi pol hodiny pred jedlom a zintenzívnite tak pôžitok z tohto jedla. A nielenže vám bude lepšie chutiť, ale aj tráviť vďaka sírnym siliciam obsiahnutým v reďkovke.

Reďkovka posilňuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a uvoľňuje hlieny. Ničí baktérie a plesne. Pôsobí preventívne pri vzniku žlčových, obličkových a močových kameňov. Tiež pomáha pri inkontinencii.
Podľa bylinkárov si treba dopriať 6 reďkoviek denne, ak máte baktérie v ústnej dutine, nosohltane, v pažeráku alebo v žalúdku. Prospešné látky z reďkovky ich spoľahlivo zničia.

Podľa profesora Ivana Hričovského reďkovka pomáha aj pri rakovinových ochoreniach. „Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plesniam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Tieto antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré vyvoláva horčicový olej.“

čierna reďkovka

Čierna reďkovka
Tá je u nás menej častá, hoci sa aj čierna reďkovka rozširuje a ľudia jej prichádzajú na chuť.  Je ešte zdravšia a ká viac liečivých účinkov. Lieči dýchacie cesty, podporuje činnosť mozgu a urýchľuje nervovo-svalové reakcie. Konzumujte ju, ak máte mastiace sa vlasy, tvorí sa vám priveľa lupín alebo sa vám všeobecne premasťuje pokožka.

 

Prvá pomoc proti kašľu

Ak stále kašlete, trvá to nie dni, ale aj týždne, vyskúšajte prírodný liek z reďkovkovej šťavy. Môžete použiť klasickú reďkovku alebo aj čiernu. Nakrájajte ju na kolieska, potrite medom, poskladajte na seba a zafixujte napríklad gumičkou. Vložte do nádoby, fľaše ap. Keď reďkovky pustia šťavu, ktorú med prirodzene osladí, dávajte si jednu lyžičku po jedle.

reďkovka nátierka

 

Reďkovková pleťová maska

Že ste o nej ešte nikdy nepočuli? Je to jednoduché – zmiešajte lyžicu šťavy z reďkoviek, lyžicu mrkvovej šťavy, lyžicu pšeničnej múky a jeden žĺtok. Premiešajte a zmes naneste na tvár. Nechajte pôsobiť asi 15 minút a potom masku opláchnite vodou.

 

Reďkovka a chudnutie

Ako sme už uviedli vyššie, reďkovka pomáha pri chudnutí. Prečisťuje organizmus, odvodňuje a naštartuje orgány, ktoré pri chudnutí musia fungovať naplno.
Doprajte si ju maximálne 4x týždenne po 3-4 hlavičky. Kombinujte ju s inou zeleninou – na nátierky, do šalátov, k mäsu, do cestovín ap.

„Ak ste sa rozhodli podstúpiť jarnú detoxikáciu, reďkovka podporí detoxikačnú činnosť pečene podobne ako artičoky, cibuľa alebo hrozno,“ radí doktor Igor BukovskýAmbulancie klinickej výživy.

potravinyPrečítajte si tiež
Potraviny, ktoré vám škodia a ktoré pomáhajú.

 

Praženica s reďkovkou

Na oleji opražte nadrobno nakrájanú väčšiu cibuľu a pridajte na kolieska alebo mesiačiky nakrájanú reďkovku (asi 10 až 15 kusov). Posoľte, okoreňte, pridajte rascu a prikryté duste asi 15 minút.
Potom pridajte 4 vajíčka a zľahka miešajte, kým zmes nezhustne. Môžete servírovať s čerstvým chrumkavým pečivom a posypte bylinkami ako pažítka, žerucha ap.

 

Ako vypestovať chutnú reďkovku?

ako pestovať reďkovku?

Vypestovať reďkovku nie je nič zložité, zvládnu to aj začiatočníci, ale existuje niekoľko zásad, ktoré treba dodržať, ak chceme naozaj lahodnú reďkovku.

  • Reďkovka má rada primerane vlhkú, stredne ťažkú až ľahkú pôdu s bohatším obsahom humus.
  • Reďkovku nepestujte na pôdach vyhnojených dusíkatými hnojivami, pretože sa dostávajú do nich veľké množstvá soli a kyseliny dusičnej. Tie sa v našom tele menia na dusičnany a dusitany, ktoré s aminokyselinami bielkovín tvoria jedovaté karcinogénne nitrozamíny.
  • Počas vegetácie opatrne reďkovky okopávajte, aby ste výsadbu neporušili a pravidelne zavlažujte. Najmä ráno a večer. Práve od zalievania závisí, či budú reďkovky sladké alebo skôr štipľavejšie.
  • Niektorí záhradkári odporúčajú neokopávať často a neudržiavať záhon sterilne čistý. Radšej nasypte na záhon vrstvu pokosenej trávy alebo slamu. To zabráni vysychaniu rastliny, ale tiež rastu buriny.

Foto: Pixabay.com

 

 


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar