7 pravidiel, ako stravou získať dobrú náladu

LinkedIn

Existujú jedlá a potraviny, ktoré zlepšujú náladu.
O niektorých jedlách sa hovorí, že sú dobré na srdce, iné na mozog či na trávenie.
Sú aj také, čo zvyšujú alebo znižujú hladinu stresu.
Jednoducho – ste to, čo jete. A cítime sa tak, ako a čo jeme.
Pod vyváženou stravou odborníci rozumejú príjem primeraného množstva kalórií podľa veku, výšky a pohlavia. A tiež treba zabezpečiť dostatočný prísun bielkovín, vlákniny a vitamínov z ovocia a zeleniny. Vďaka nim máte dobrý základ na celkové zdravie a správne trávenie. Ak plánujete schudnúť a toto dodržiavate, môžete pokojne siahnuť po tabletkách na chudnutie, ktoré vám pomôžu odbúrať tuk, čo je dostatočný dôvod na dobrú náladu.
Možno si však kladiete otázky typu – aké sú však pravidlá? koľko čoho jesť? ako to ustrážiť a kontrolovať?

 

Stravou na dobrú náladu

Vyvážená strava je dobrým základom na boj so stresom a chorobami, a máte najlepšie vyhliadky na dlhodobo dobrý zdravotný stav.
Vedeli ste napríklad, že tvorbu serotonínu môžete podporiť potravinami, ktoré obsahujú aminokyselinu L-tryptofán? Patria sem kuracie mäso, kešu oriešky, mliečne výrobky, banány, zelená zelenina, losos či tuniak. „Serotonín naozaj ovplyvňuje aj náladu a preto nedostatok serotonínu v čreve môže vyvolať nielen zápchu, ale súčasne aj podráždenosť, depresiu a iné poruchy nálady,“ upozorňuje dr. Igor Bukovský.
Produkciu serotonínu podporujú aj vitamíny skupiny B – o tom sa dočítate nižšie.
Tu je 7 najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste mali každý deň dodržiavať a myslieť na ne.

 

1.Stabilizujte hladinu cukru

Pri stabilnej hladine cukru v krvi má telo vyvážené množstvo energie, hormóny sú v poriadku, cítime sa šťastní, máme žiarivú pleť a dokonca aj lepšiu farbu. Prirodzene a bez problémov sa zbavujeme nadbytočných kilogramov.
„Ak vám cukor skáče ako na vlnovke, postupne sa budete cítiť čoraz horšie, až sa časom objavia vážne zdravotné problémy. Jednoduchými, no cielenými zmenami v životnom štýle a strave získate lepšiu kontrolu nad hladinou cukru,“ radí švédske umenie rovnováhy Lagom. Zaujímavo o tom píšu v knihe Jonny Jackson Elias Larsen.

 

2.Nevynechávajte jedlá

Toto pravidlo priamo nadväzuje na prvé – denný kalorický príjem si rozložte rovnomerne, začínajte raňajkami. Priveľké porcie raz alebo dvakrát denne spôsobia veľké výkyvy v hladine cukru. Pravidelným jedením predídete veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Jeho rovnováhu udržiavajú také potraviny ako olivový olej, zelený čaj, škorica, strukoviny, listová zelenina či ovsené vločky.

Snažte sa teda radšej jesť tri zdravšie jedlá denne a doplňte ich ľahkou desiatou a olovrantom, napríklad orieškami či mrkvou namočenou v humuse. Takto si udržíte hladinu cukru pod kontrolou.

 

3.Nízky GI

GI je glykemický index. Toto číslo udáva množstvo energie, ktoré vám jedlo dodá formou cukru. Medzi potraviny s vysokým GI patria napríklad sladkosti a pečivo, zatiaľ čo zelenina a bielkovinové potraviny, napríklad ryby, kuracie bez kože alebo tofu, majú nízky GI.

Diéta zameraná na nízky GI môže mať blahodarné účinky na zdravie vrátane chudnutia a veľmi dobre poslúži v boji proti stresu.
Potraviny s vysokým GI zamávajú s hladinou cukru v krvi, ten vzápätí prudko klesne, takže sa cítite unavení, podráždení a stále hladní. Je to dokonalý návod na opätovný pocit stresu. Na druhej strane, potraviny s nízkym GI udržiavajú hladinu cukru stabilnú, predchádzajú náhlym prepadom cukru a ste pokojnejší.

jedlom na dobrú náladu

 

4.Dosť zdravých tukov

Aj keď sa často hovorí, že nízkotučná diéta je zdravá, na optimálne zdravie sú niektoré tuky vyslovene potrebné. V skutočnosti totiž podporujú správnu funkciu mozgu a imunitného systému. Vďaka ich dostatočnému príjmu v strave môžete zmierniť negatívny vplyv stresu na organizmus, pretože telo sa s ním dokáže ľahšie vyrovnať.

Tuky poznáme mononasýtené, polynasýtené, nasýtené a transtuky. Najdôležitejšie sú prvé dva spomínané, nájdete ich v rybách, orieškoch, semienkach, olivovom oleji a avokáde.
Vďaka tukom dokonca môžete chudnúť, ako to napovedá aj kniha známeho experta MUDr. Marka Hymana. Je zakladateľom tzv. funkčnej medicíny a diétou bohatou na tuky viete dosiahnuť optimálnu kondíciu. Len treba vedieť, z ktorých tukov sa priberá, ktoré sú kontroverzné potraviny a s ktorými tukmi sa dopracujete k štíhlosti.

 

5.Vitamíny ABCDE

Nezabudnite jesť potraviny bohaté na antioxidanty, konkrétne na vitamíny A, C a E. Pomáhajú normalizovať vnútorné prostredie, pôsobia protizápalovo a posilňujú imunitný systém.

Vitamín A vo forme retinolu sa nachádza v oleji z rybej pečene a vo vaječných žĺtkoch. Priveľa retinolu však môže škodiť zdraviu, treba ho preto vybalansovať betakaroténom. Ten sa získava predovšetkým zo žltého a oranžového ovocia a zeleniny, teda mrkvy, maslovej tekvice a marhúľ.
Veľké množstvo vitamínu C obsahujú citrusové plody, brokolica, bobuľové ovocie a rajčiny. Vitamín E je v orieškoch, semienkach, avokáde, olivovom oleji a pšeničných klíčkoch. Pridajte si tieto vitamíny do stravy a budete sa cítiť zdravší a šťastnejší.

prijímate dostatok vitamínov? napríklad v mandarinkách?Prečítajte si tiež
Ako spoľahlivo zistíte, či prijímate dostatok vitamínov?

 

6.Menej soli

Stres v našom organizme vyvoláva vyššiu potrebu soli. Nadobličky sa unavia a nie sú schopné produkovať adrenalín a kortizol, čo vedie k nerovnováhe soli, takže siahame po slaných jedlách, ktoré sú často aj mastné, ale na oko pomáhajú vyrovnať sa so stresom.
Zvýšený príjem soli síce nezhoršuje úroveň stresu, no nasledujúce zdravotné problémy, ako je priberanie a vysoký krvný tlak, organizmu určite neprospievajú. Snažte sa teda vyhýbať nadmernej spotrebe soli. Namiesto toho si dajte radšej ovocie a jedlo pripravujte z čerstvých surovín, pretože polotovary obsahujú naozaj veľa soli.

 

7.Dodajte si béčko

Na udržanie stresu pod kontrolou a správnu životnú rovnováhu sú obzvlášť dôležité vitamíny skupiny B. Okrem iného tieto vitamíny majú na starosti kontrolu tryptofánu, stavebnej zložky sérotonínu. Málo tryptofánu má za následok nízku hladinu sérotonínu, takže máte zlú náladu.

Treba si všímať hlavne vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Všetky nájdete vo vyváženej strave, najmä v špenáte, brokolici, špargli a pečienke. Ak jete priveľa hotovej stravy alebo ste vegán, môžete trpieť na nedostatok niektorých B vitamínov, preto by ste mali do stravy zaradiť adekvátne doplnky.

Potvrdzuje to aj špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková: „K najdôležitejším vitamínom, ktoré prospievajú nášmu mozgu, patrí niacín (vitamín B3), pyridoxín (vitamín B6), kyselina listová a vitamín B12. Sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie dôležitých nervových prenášačov, ako je spomínaný serotonín, adrenalín, dopamín a noradrenalín. Ich nedostatok sa môže prejavovať zvýšenou nervozitou, neposednosťou, sklonom k nadváhe, častými výkyvmi nálad, ale aj neistotou a prehnanými obavami.“


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar