Kto chodí často na dlhé túry, pravdepodobne vie, že je nevyhnutné si na cestu pripraviť chutnú desiatu. Rôzne bufety a ďalšie reštauračné zariadenia na cestách totiž často pripravujú ťažké a nezdravé pokrmy, ktoré s následným výstupom či inými športovými aktivitami nejdú príliš dohromady. Máme pre vás tipy na zdravé desiate, ktoré zasýtia a dodajú telu aj potrebnú energiu.
Rýchle doplnenie energie v malom balení
Prvým tipom na zdravú desiatu, ktorá je plná vitamínov aj energie, je sušené ovocie. Zatiaľ čo v prípade čerstvého ovocia so sebou „zbytočne“ ťaháte veľa vody, sušené ovocie obsahuje vďaka odpareniu vody koncentrované živiny v objemovo úspornom balení.
Sušené ovocie okrem vitamínov a minerálov obsahuje predovšetkým sacharidy. Ide tak o skvelú voľbu vo chvíli, keď cítite, že už vo svaloch nemáte potrebnú energiu. Najlepším variantom je, ak po ceste plody postupne „uzobávate“ a energiu tak dopĺňate priebežne. Sušené ovocie, to nie sú len známe hrozienka alebo brusnice. Populárne sú aj sušené datle, figy, jablká, jahody alebo broskyne a mango. Zoznam sušeného ovocia dostupného na trhu je ale oveľa dlhší.
Prečítajte si tiež
Sušené ovocie. Koľko, ktoré a na čo si dávať pozor?
Oriešky (aj tie v čokoláde)
Ďalšou skvelou voľbou na desiatu do vrecka, ktorá doslova prekypuje živinami, sú najrôznejšie orechy a oriešky. Orechy patria medzi potraviny vôbec najbohatšie na niektoré minerály a vitamíny. Okrem toho obsahujú zdravé tuky a bielkovinu.
Oriešky sú potravinou, s ktorou rýchlo môžete na dlhšiu dobu zasýtiť žalúdok a vďaka prijatým živinám zaistiť správnu funkčnosť tela aj napriek zvýšenej fyzickej námahe.
Ak chcete, aby ste aj v prípade konzumácie orechov zvládli rýchlo doplniť energiu, môžete staviť napríklad na variantu máčanú v čokoláde.
Sendviče a bagety
Prvé dve spomínané potraviny sú vhodné skôr na rýchle doplnenie energie či núdzové zasýtenie, o plnohodnotné jedlá ale nejde. Na obed si v prípade výletu do prírody môžete zbaliť chutný sendvič či bagetu. Nehovoríme ale o vyprážanom rezni s chlebom, ako si možno pamätáte z výletov s rodičmi.
Pripravte si desiatu plnú čerstvej zeleniny, chybu neurobíte ani s maslom alebo s trvanlivou údeninou či plátkovým syrom. V prípade jednodňových výletov môžete do bagety pridať aj plátky restovaného kuracieho mäsa alebo varené vajíčko. Vyhnúť by ste sa naopak mali surovinám, ktoré rýchle podliehajú skaze – majonéze, šunke či mäkkým syrom. Bagetu neváhajte dochutiť soľou a korením. Pozor iba na to, aby zelenina kvôli soli nepustila vodu a bageta potom nebola rozmočená.
Studené šaláty
Ak preferujete jedálniček bez pečiva, môžete si namiesto bagety pripraviť šalát do krabičky. Jeho zloženie by v podstate malo zodpovedať surovinám, ktoré sme spomenuli ako náplň bagety. Pridať naopak môžete napríklad varené cestoviny alebo kuskus. Šalát si pripravte do krabičky a zjedzte vidličkou, ktorú si tiež nezabudnite pribaliť.
TS, foto: diana-company.sk