Domáci kváskový chlieb s čučoriedkami

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pečenie s kváskom zažíva v poslednom období svoje znovuzrodenie, pretože ľudia zistili, že kváskový chlieb je vláčnejší a má výraznejšiu chuť. Navyše mnohí objavili, že po kváskovom chlebe nemajú problémy s nafukovaním a cítia sa príjemnejšie ako po „obyčajnom“ chlebe.

Vyskúšať si palacinky, lievance alebo vafle z kváskového cesta sa oplatí z viacerých dôvodov. Nevyžadujú oveľa viac práce ako obyčajné palacinky, len si to treba naplánovať, keďže cestíčko chvíľu stojí a pracuje. Zároveň to však znamená, že chuť sa dobre rozvinie a vďaka hodinám kysnutia sú palacinky alebo vafle ľahko stráviteľné.

To isté platí pre kváskový chlieb, ktorý naozaj zvládne každý, ak dodržiava určité pravidlá. „Bochníky sú vlhké a plné chuti s hutnejšou striedkou viac podobnou mafinom ako chlebu,“ pochvaľuje si Jane Mason, ktorá sa vo svete preslávila kváskovaním. Pečie z kvásku, učí ako piecť, rozpráva o pečení chleba na rôznych akciách. Mala to šťastie piecť so skvelými pekármi od Južnej Afriky po Švédsko. Práve jej vedomosti o chlebe z celého sveta a o jeho úlohe v živote miliárd ľudí ju robia výnimočnou. Skúste napríklad jej knihu Kváskový chlieb.

Ponúkame vám jej chlebík s čučoriedkami a brusnicami, ktorý budete milovať!

 

Domáci pšeničný kvások

Najskôr si pripravte doma vlastný pšeničný kvások.
1.deň dajte do veľkej misy 50 g bielej pšeničnej múky a 50 g vody. Prikryte fóliou alebo tanierom a pri izbovej teplote nechajte stáť 24 hodín.
2.deň to zopakujte – pridajte 50 g bielej pšeničnej múky a 50 g vody. Premiešajte, prikryte a nechajte stáť 24 hodín.
3.deň ten istý postup, pridáte suroviny, premiešate, prikryjete a necháte odstáť.
4.deň poslednýkrát pridáte spomínané množstvá surovín, premiešate a prikryjete. Čakáte do ďalšieho dňa.

5.deň by mal byť kvások (zmes v mise) plná bubliniek – ak je, máte kvások.
Ak nie je, nepridávajte už žiadnu múku ani vodu, iba prikryte a počkajte ďalších 24 hodín.
Ak sa na šiesty deň nič neudeje, kvások sa zrejme nevydaril.
Umyte misu, vysušte a opakujte postup. Veľmi ojedinele môže byť na niektorých miestach vzduch taký znečistený, že neobsahuje prírodné kvasinky. Ďalšia mimoriadna (ale pokojne možná) príčina je, že vaša domácnosť je príliš čistá 🙂

Takýto pšeničný kvások môžete použiť na pečenie čohokoľvek – chleba, lievancov, palaciniek, vaflí. Odložte si ho do chladničky a používajte, keď treba.

pšeničný kvások

Domáci pšeničný kvások.

Brusnicovo-čučoriedkový kváskový chlieb

Brusnice sa stali mimoriadne obľúbenou surovinou pri pečení, a keď sa doplnia čerstvými čučoriedkami, vznikne neodolateľná kombinácia. Vyskúšajte.

Suroviny:

  • 65 g pšeničného kvásku (recept vyššie)
  • 345 g bielej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 65 g vody
  • 100 g roztopeného masla alebo rastlinného oleja plus na vymastenie
  • 100 g cukru
  • 120 g mlieka
  • 1 vajce
  • ¾ lyžičky kypriaceho prášku
  • 75 g brusníc
  • 75 g čučoriedok
  • mandľové lupienky, na posypanie

 

POSTUP:

Prvý deň

  1. Do veľkej misy dáme potrebné množstvo kvásku a zvyšok uložíme do chladničky.
  2. Pridáme 65 g múky a všetku vodu. Pomiešame, prikryjeme fóliou a necháme stáť 8 hodín pri izbovej teplote.

Druhý deň

  1. Vo veľkej mise zmiešame maslo alebo olej, cukor, mlieko a vajce. Pridáme zvyšnú preosiatu múku aj kypriaci prášok a potom pridáme oživený kvások. Miešame, aby sme odstránili hrudky, ale nie zbytočne dlho. Cesto má byť husté, ale ak je príliš husté, môžeme ho rozriediť troškou mlieka.
  2. Opatrne vmiešame ovocie, aby sa rovnomerne rozdelilo.
  3. Cestíčko prelejeme do vymastenej formy s rozmermi 20 x 20 cm. Povrch posypeme hrsťou mandľových lupienkov.
  4. Prikryjeme igelitovou čiapkou a necháme odpočívať 3 hodiny.
  5. Rúru predhrejeme na 200 °C, vložíme formu a pečieme 40 minút. Po 20 minútach skontrolujeme, a ak mandle rýchlo hnednú, prikryjeme povrch alobalom.
  6. Chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

domáci kváskový chliebVyskúšajte aj
Recept na vynikajúci domáci kváskový chlieb.

TIPY pri pečení

Do cestíčkového chleba môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – je to akási variácia koláča. Ponúkame niekoľko možností:

  • 1 jablko, ošúpané a nakrájané na malé kúsky, alebo jedno malé jablkové pyré a 1 lyžička škorice
  • 1 nakrájaný banán
  • hrsť hrozienok, nasekaných sušených marhúľ, datlí alebo kandizovaného zázvoru
  • hrsť malín
  • hrsť nasekaných vlašských alebo pekanových orechov, mandlí alebo lieskovcov
  • hrsť kúskov čokolády

Nezabudnite na mandle (ak nie ste na ne alergickí). Tento bochník v rúre veľmi nezhnedne a vyzerá lákavejšie, keď ho ozdobíte niečím, čo mu dodá farbu.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.