Kedy ste naposledy jedli hnedé ľanové semienka? Pravdepodobne dosť dávno, však? Pritom ide o jednu zo superpotravín, ktorá je lacná a neuveriteľne zdravá.
Ľan patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny sveta. Kedysi sa z ľanových vláken vyrábali textílie. Semienka a z nich získaný olej slúžili už v antickom Grécku na liečenie všetkých ťažkostí. Ľanové semienka sú úžasné pre váš žalúdok, črevo, mozog aj srdce.
Možno vám už babička kedysi vravela, že ľanové semienko je jemné prírodné preháňadlo. V zrnkách je totiž ukrytých nielen veľa balastných látok, ale aj slizovitých látok, ktoré robia črevný obsah mäkkým a klzkým. Okrem toho sú uložené ako ochranný film na žalúdočnej a črevnej sliznici, a preto môžu pomáhať pri chronických zápaloch žalúdka a čriev.
Ale pozor! Ľanové semienka majú ešte jednu úžasnú vlastnosť. Spolu s konopnými a chia semienkami patria k rastlinným topdodávateľom omega-3 mastných kyselín. Takže ideálne podporujú prekrvenie, posilňujú mozog a imunitný systém, zabraňujú zápalom a zlému cholesterolu. Najmä kyselina alfa-linolenová účinne chráni srdce a obehový systém.
Okrem toho sú ľanové semienka najlepším zdrojom lignínu. Tento takzvaný fytohormón pôsobí trochu ako estrogén a pomáha držať v rovnováhe hormonálne hospodárenie – napríklad pri ťažkostiach v klimaktériu.
Ľanové semienka a ich využitie
Malé ľanové semienka kúpite ako celé zrnká alebo zošrotované na prášok. Keďže zošrotované ľanové semienka sa kvôli citlivému ľanovému oleju rýchlo pokazia, radšej si kúpiť celé zrná.
„Tie si môžete doma pomlieť, pretože len vtedy sa môže naše telo otvoriť všetkým hodnotným živinám a spracovať ich,“ radí expertka na zdravé stravovanie Susanna Bingemer, autorka skvelej knihy Superpotraviny.
Môžete si napríklad kúpiť cenovo výhodný malý kávový mlynček alebo stolný mixér. Čiže nič komplikované a drahé. Potom si ráno nameliete čerstvú porciu ľanových semienok, či už do müsli, alebo do kaše ap.
Semienka sa hodia tiež do šalátov, polievok, doma pečeného chleba a chrumkavých vitariánskych krekrov.
Koľko ľanových semienok jesť?
Pokiaľ iba začínate zaraďovať semienka do svojho jedálnička, začnite pomaly, opatrne. Povedzme jednou dvomi lyžičkami denne. Neskôr by ste denne nemali zjesť viac ako 2 lyžice ľanových semien, keďže je v nich ukrytého veľa tuku.
Veľmi dôležité upozornenie – k ľanovým semienkam pite veľa vody. Môžete aj bylinkový čaj, aby ľanové semienko mohlo v črevách pekne prúdiť a vy neriskujete žiadnu zápchu ani nadúvanie.
Ľanový olej na omáčky a dipy
Ľanový olej je veľmi hodnotný, pretože zdravé omega-3 mastné kyseliny sú v ňom ešte koncentrovanejšie ako v semienkach. Uskladňujte za studena vylisovaný olej mimo svetla a vzduchu a rýchlo ho spotrebujte – ako semienka sa rýchlo pokazia. Lyžička ľanového oleja chutí v šalátových omáčkach a dipoch alebo na teplých jedlách. Pozor, nevarte ho!
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú jediné esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vyprodukovať samo. Naša bežná strava väčšinou bohato obsahuje omega-6 mastné kyseliny, zatiaľ čo omega-3 mastné kyseliny sú často v nedostatku. Bežne ich najľahšie z potravy prijímame v rybách.
Jediná naša potravina, ktorá dodáva veľa omega-3 mastnej kyseliny, je ľanové semeno. Rovnako veľmi dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú chia semienka a konopné semená.
V čom nám pomáhajú? Vyvážený pomer oboch mastných kyselín pomáha telu znižovať krvný tlak a posilňovať imunitný systém. Okrem toho chráni pred srdcovými chorobami. Omega-3 mastné kyseliny predchádzajú cukrovke, pôsobia protizápalovo a pomáhajú pri obnoveniach tkanív.
Namiesto vajíčok a ľanový “sliz”
V niektorých nákypoch môžu ľanové semienka nahradiť dokonca vajce: na každé vajce 1 PL mletých semien zmiešaných s 3 PL vody a necháme 2 – 3 minúty napučať. Potom namiesto vajec primiešame do nákypu.
Namiesto vzdušného soufflé tak vznikne skôr krémový nákyp, ktorý trochu pripomína anglický puding – perfektné jedlo na pochmúrny večer.
Okrem toho, že ľanové semienka sa hodia do šalátov, sendvičov, kaší, müsli, jogurtu, polievok, omáčok a pod., využite ich aj pri pečení do cesta. Ambulancia klinickej medicíny Igora Bukovského radí 2 polievkové lyžice mletého ľanu + 15 až 20 ml vody nahradia 1 polievkovú lyžicu margarínu. Určite je to zdravšie.
Tiež si môžete vyrobiť ľanový sliz (nebojte, to len znie hrozivo, ale je to veľmi užitočná, vo vode rozpustná vláknina): 2 polievkové lyžice celého ľanového semena nechajte pár hodín postáť v pohári vlažnej vody a potom počas dňa všetko vypite alebo po častiach pridajte svojho jedla.