Aj vy patríte k tým ľuďom, ktorí na cestách radi ochutnávajú? Kdekoľvek cestujete, či už na dovolenku, poznávací zájazd alebo hoci na služobku, musíte ochutnať tamojšie jedlá? Aj my patríme medzi nich 🙂 A tak sme v Kambodži ochutnali vyprážané kobylky a mravce, v Thajsku hady, v Egypte sladkú konafu, čo je dezert pripravený z tenučkých chrumkavých rezancov zaliatych rozpusteným maslom a cukrovým sirupom.
Vyberme sa teraz na Kórejský polostrov – máme pre vás 10 obľúbených kórejských jedál, ktoré by ste mali vyskúšať.
Kórejská kuchyňa
Tradične si Kórejčania pochutnávajú na výdatných teplých domácich raňajkách, ktoré pozostávajú z ryže, misky s polievkou a rôznych menších príloh. Podľa možnosti si dajú to isté na obed a, samozrejme, aj na aj večeru – a v mnohých domácnostiach je to stále bežné. Zaužívané je aj dať si po jedle šálku kávy, aj keď nie je večer. Niektoré tradičné reštaurácie ponúkajú kávu zadarmo z malých, no ľahko prístupných samoobslužných kávovarov.
Ak sa raz vyberiete do Južnej Kórey, z ponuky a množstva na výber sa vám budú zbiehať slinky a točiť hlava 🙂 Soo Kim je rodená Kórejčanka, jej úžasné články nájdete hlavne v prestížnom periodiku Newsweek, ale tiež napísala knihu Toto je Kórea. Fantastická cesta, ako spoznať život, myslenie, srdce a dušu Kórejčanov. Soo píše samozrejme aj o jedle a spomína niekoľko najtypickejších kórejských pokrmov. Vybrali sme pre vás 10, ktoré určite zaujmú každého.
10 obľúbených kórejských jedál
Kórejské dejiny aj kuchyňa majú mimochodom spojitosti s Čínou, ktoré sa odvíjajú od juhu Mandžuska. V súčasnej Kórei sa v kórejských reštauráciách podáva niekoľko čínskych jedál a niektoré sa dokonca špecializujú výslovne na typické čínske pokrmy. Napríklad kanpchunggi, čiže veľmi štipľavé kúsky kurčaťa alebo krevety obalené a vyprážané v cestíčku. Či ččadžangmjon – teplý pokrm pozostávajúci z hrubých gumových rezancov zmiešaných s omáčkou z čiernej fazule a dusenej cibule, s kúskami bravčového alebo morských plodov.
1.Kimčchi
Čím iným začať? Jednoznačne kimčchi, čo je najdôležitejšia potravina, ktorú nájdete v každej kórejskej domácnosti. Podávajú ho ako bežnú prílohu takmer s každým pokrmom. Existuje množstvo druhov kimčchi z rôznych typov zeleniny od oikimčchi (z uhorky) a mukimčchi (reďkovkové kimčchi) po pučchukimčchi (z pažítky čínskej).
2.Pulkogi a Kalbi
Asi najznámejšie kórejské jedlá medzi nekórejčanmi: pulkogi (ktoré v kórejčine znamená „ohnivé mäso“) a kalbi (rebierka). Sú to pokrmy pripravené na spôsob kórejského grilovania. Oba typy mäsa sa nechajú na noc v marináde zo sladkého sezamového oleja a sójovej omáčky. Potom sa konzumujú tak, že každý kúsok sa podáva s ryžou zabalenou v sangču (liste šalátu) a s troškou ssamdžangu (štipľavou pastou zo sóje a červenej papriky).
3.Pchadžon
Je to pikantná placka zo zmesi múky s cibuľkou. V ponuke je väčšinou niekoľko typov džon ako kimčchi džon, hämul džon (placka s morskými plodmi a šalotkou) a jačchä džon (zeleninová placka).
4.Pibimbap
Klasické jedlo z ryže (pibim znamená miešať alebo skladať dokopy), ktoré obsahuje niekoľko druhov restovanej zeleniny a restované hovädzie. Môže sa podávať teplé alebo studené v kameninovej miske, navrch sa dá volské oko a premieša sa so štipľavou pastou z červenej papriky (kočchudžang). Toto jedlo sa považuje za hlavné a podáva sa ako individuálna porcia.
5.Jukgädžang
Štipľavá polievka z mletej červenej papriky, sezamového oleja, hovädzieho mäsa, so sklenými rezancami a s rôznymi druhmi zeleniny ako cibuľa, paprika a jarná cibuľka. Podáva sa aj s miskou ryže. Táto polievka sa často používa ako liek na opicu, mnohí si ju vyberú po dlhej noci, aby im prečistila organizmus alebo ich prebrala k životu po noci prílišnej konzumácie alkoholu.
6.Nängmjon
Tento pokrm zo studených rezancov (näng znamená „studený“ a mjon znamená „rezance“) sa robí z tuhých pohánkových rezancov v priehľadnom mäsovom vývare, ochutenom mletými sušenými ančovičkami, trochou octu a navrchu s plátkami vareného hovädzieho mäsa, vareným vajíčkom, ázijskou hruškou a uhorkou. „Navrch sa zvyčajne naukladajú kocky ľadu, aby bolo jedlo naozaj studené. Je to najmä letný pokrm, ale môžete si na ňom pochutnať po celý rok,“ dodáva Soo Kim v knihe Toto je Kórea.
7.Nakči
Tieto živé chobotničky sa podávajú buď celé, alebo nakrájané na kúsky. V oboch prípadoch sa ešte metajú na tanieri, ale aj po ceste do žalúdka, pretože ich treba prehltnúť celé. Podávajú sa ochutené sezamovým olejom, ktorý má zlepšiť chuť, ale aj zabrániť tomu, aby sa prísavky prilepili na hrdlo a ústa.
8.Pondegi
Larvy priadky morušovej sú pouličnou pochúťkou. Podávajú sa uvarené a ochutené v malých pohároch. Bol to obľúbený zdroj bielkovín počas kórejskej vojny, keď boli mnohé rodiny chudobné a nemali dostatok jedla.
9.Čchimäk
Názov tohto jedla pochádza z kombinácie slova kurča a mäkču (pivo). Jedlo pozostáva z vyprážaného kurčaťa, ku ktorému sa pije pivo. Okrem kurčaťa bez príchutí praženého do zlatista si môžete vybrať aj pikantné červené vyprážané kurča (jangnjom tchongtak, čo v kórejčine doslova znamená „ochutené kurča“).
10.Kuunkim
Tieto tenučké plátky sušených morských rias sú potreté sezamovým olejom a soľou. Teraz ich nájdete aj v západných supermarketoch a mnohí ich obľubujú ako pochutinu. Kórejčania ich však väčšinou konzumujú tak, že do nich zabalia kôpky ryže.
Pozrite si viac článkov zo sekcie CESTOVANIE.
Pchodžangmačcha sa prvýkrát objavili v 50. a 60. rokov 20. storočia, keď ľudia začali predávať rýchle občerstvenie z vozíkov, ktoré tlačili po uliciach. Vyskúšajte napríklad kimbap, ktorý sa podobá suši a je to vlastne varená ryža zmiešaná so soľou a sezamovým olejom. Alebo odeng, rybacie koláčiky v tvare podlhovastých plátkov natiahnuté v tvare vlnovky na špajli.
Zdroj a foto: Ikar, Pixabay.com, Unsplash.com