Chcete svojho školáka potešiť niečím sladkým? Radi by ste ho pozvali do kuchyne na spoločné pečenie? Alebo máte doma „nejedáka“, a vaším snom je nájsť v jeho školskej taške prázdny desiatový box na konci dňa?
Tak nasledujúce sladké recepty budú pre vás. Sú riešením pre každý vyššie uvedený prípad. Nezabudnite ani na prílohu v podobe zdravého ovocia, ktoré každému dieťaťu bude chutiť, ak motiváciou budú farebné uzatvárateľné krabičky z ramina.sk.
1. Koláč z müsli
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 18 dkg cukru
- 1 dl smotany na šľahanie
- 1 dl slnečnicového oleja
- 18 dkg hladkej múky
- 12 dkg müsli
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- strúhaná kôra 0,5 citróna
- 10 dkg bobuľového ovocia podľa chuti (ideálne egreš)
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička masla (na vymazanie formy)
- 1 lyžica hladkej múky (na vysypanie formy)
Postup
Predhrejeme rúru. Plech (25×30 cm) vymastíme a vysypeme. Pri pečení s deťmi bude ale viac vyhovovať kreatívna forma na pečenie (s priemerom 24 cm) veselého tvaru. Mala by byť, samozrejme, aj ľahká a zároveň kvalitná, aby sa hodila do malých ručičiek. Navštívte stránku Cookito.sk, začnite spoločné vianočné pečenie s nákupom výbavy do kuchyne za rozumné ceny.
3 vajíčka vymiešame s cukrom, šľaháme 5 minút. Pridáme aj smotanu a olej, následne všetko premiešame.
Müsli a citrónovú kôru zmiešame so zmesou múky a prášku do pečiva, a potom pridáme do cesta. Takto získané surové cesto vylejeme do formy na pečenie. Posypeme bobuľovitým ovocím.
Koláč pečieme na 180 °C približne 40 minút. Hotový je vtedy, keď sa už cesto nelepí na vidličku.
Práškový cukor zmiešame s 1 lyžičkou vody alebo citrónovej šťavy. Touto polevou polejeme hotový koláč.
2. Banánovo-čokoládová bábovka
Ingrediencie
- 6 vajec
- 38 dkg múky
- 120 ml oleja
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 veľké (alebo 3 menšie) zrelé a roztlačené banány
- 2 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku
- 1/2 lyžičky škorice
- nastrúhaná kôra a šťava 1/2 citróna
- 38 dkg cukru
- 120 ml mlieka
- 120 ml vody
POLEVA:
- 1 poťahovka na tortu
- Štipka škorice
Postup
Zapneme rúru na 180 C.
Vajíčka rozbijeme, oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme na tvrdú penu.
Do žĺtka vmiešame cukor a vyšľaháme. Potom do tejto zmesi jemne preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou, následne vmiešame kakao, mlieko, olej, vodu, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, roztlačený banán a škoricu.
Do získanej hmoty veľmi opatrne, krúživými pohybmi vmiešame bielky, potom ju vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na bábovku.
Pečieme približne 40 minút.
Hneď po tom, ako bábovku vyberieme z rúry, ju polejeme roztopenou poťahovkou na tortu ochutenou trochou škorice. Necháme ju stvrdnúť.
3. Brownie
Ingrediencie
- 25 dkg čokolády (horkej alebo mliečnej)
- 20 dkg masla
- 15 dkg cukru
- 10 dkg hnedého cukru
- 4 vajcia
- 1 štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
- 8 dkg múky
- 30 g kakaa
Postup
Roztopíme čokoládu spolu s maslom a necháme vychladnúť.
V miske zmixujeme cukor, hnedý cukor, vajcia, vanilkovú arómu a štipku soli. Miešame na najsilnejšom stupni, kým nezískame bielu hmotu.
Do surového brownie-cesta krúživými pohybmi primiešame čokoládovú zmes, potom aj múku a kakao.
Dôkladne vymiesené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, dobre rozotrieme a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na 45 minút.
BONUS RECEPT: Broskyňovo-banánová domáca zmrzlina
Ingrediencie
- 2 šálky zrelých broskýň
- 1 šálka zrelých banánov
- 1 šálka vody
- 1 a 1/2 šálky bieleho jogurtu
- 1-2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
Všetky ingrediencie hodíme do kuchynského robota a zmiešame ich. Zmes vylejeme do papierových pohárov a odložíme do mrazničky. Po polhodine do nanukov vpichneme paličky a vrátime do mrazničky na celú noc.
— PR článok —
Foto: freepik.com