Čerstvá domáca knedľa je nebíčko v papuľke. Či už k dobrému šťavnatému mäsu, k sviečkovej, segedínu, králikovi alebo pečenej kačke… Väčšina z nás knedľu kupuje, možno aj od domáceho výrobcu, ale skúste si urobiť pravú domácu. Takú, akú robievali naše babičky. Neraz si myslíme, že to je niečo ťažké, zložité, dlho to trvá, ale omyl. Je to jednoduchšie ako ste si mysleli – prinášame vám 6 receptov na najčastejšie knedle, ku ktorým potrebujete pár surovín a trošku cviku. Potom to už pôjde samé 🙂
Domáca knedľa – 6 receptov
Niekto má rád klasiku v podobe parenej alebo kysnutej knedle. Iný skôr žemľovú alebo zemiakovú. A môžete skúsiť aj viedenskú alebo karlovarskú knedľu.
Ešte na začiatku 19.storočia boli knedle hlavným jedlom a dlho boli súčasťou kuchyne nielen na Slovensku, či v Česku, ale aj v Rakúsku, Bavorsku alebo Tirolsku. Odtiaľ sa tiež rozšírili do celej Európy. Tento zázrak z cesta sa v minulosti cenil natoľko, že sa v rodinách hovorilo, aby sa žena ani nevydávala, kým nebude vedieť pripraviť dokonalú knedľu.
PARENÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 200 – 250 g múky
- 60 g masla
- soľ
- 4 žĺtky
- 200 ml smotany
- na hrot noža muškátového kvetu
- 20 g masla
- 2 rožky
- sneh z 3 bielkov
- 20 g masla
- 30 g strúhanky do formy
- 20 g masla na omastenie
POSTUP
Do masla vymiešaného so soľou a žĺtkami pridajte po lyžiciach smotanu, múku a drvený muškátový kvet. Všetko poriadne premiešajte a zľahka pridajte na kocky nakrájané, na masle opečené rožky a tuhý sneh z bielkov.
Formu alebo vlhký obrúsok vymažte maslom, vysypte strúhankou, nalejte do nej cesto, zatvorte a dajte do hrnca do vriacej vody. Prikryte pokrievkou a hodinu parte v pare.
Potom knedľu opatrne vyklopte, nakrájajte niťou, pokropte maslom a podávajte k mäsu.
KYSNUTÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 450 g hrubej múky
- 15 g droždia
- trochu cukru
- soľ
- 250 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g masla na poliatie
- 20 g strúhanky
POSTUP
Rozdrobené droždie dajte do hrnčeka, pridajte k nemu trošku cukru a premiešajte. Potom pridajte trochu múky a vlažného mlieka, zamiešajte a dajte vykysnúť na teplé miesto. Keď je kvások hotový, nalejte ho do pripravenej osolenej preosiatej múky. Pridajte zvyšné vlažné mlieko, v ktorom rozmiešajte žĺtky, a cesto dôkladne vypracujte.
Vypracované cesto zarovnajte, posypte múkou, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto vykysnúť. Keď cesto zväčší svoj objem o polovicu, lyžicou z neho nakrájajte kúsky, v rukách vytvarujte okrúhle knedle, poukladajte ich na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a znova nechajte chvíľu kysnúť.
Počas kysnutia knedle obráťte, aby boli okrúhle. Po vykysnutí ich vhoďte do vriacej osolenej vody, prikryte pokrievkou, varte 5 – 8 minút podľa veľkosti a počas varenia ich občas obráťte. Uvarené knedle povyberajte na sito, prepichnite vidličkou, dajte na misu a posypte opraženou strúhankou.
ZEMIAKOVÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 800 g zemiakov
- 500 g hrubej múky
- 1 vajce
- 20 g masti
- soľ
POSTUP
Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte ich a pretlačte. Pridajte múku, vajce, soľ a vypracujte cesto. Vyformujte knedľu, vložte do viacej vody a varte asi 25 minút. Uvarenú vyberte z vody a pomastite.
ŽEMĽOVÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 200 g hrubej múky
- 100 g krupice
- 2 žemle
- 1 vajce
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- soľ
- vodu
- 1 lyžicu oleja
POSTUP
Pečivo nakrájajte na kocky a pridajte všetky suroviny. Všetko spolu vymiešajte na hustejšie cesto, nechajte chvíľu odstáť. Potom vlhkými rukami vytvarujte šúľok a vhoďte ho do vriacej vody, varte 20 minút.
VIEDENSKÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 6 žemlí
- lyžicu masla
- petržlenovú vňať
- 200 ml mlieka
- 2 vajcia
- soľ
- 60 g hrubej múky
POSTUP
Žemle pokrájajte na malé kocky, dajte do misky. Na masle upražte nadrobno posekanú petržlenovú vňať a prelejte na žemle. V mlieku rozmiešajte vajcia, soľ, nalejte na pokrájané žemle, premiešajte a nechajte stáť dovtedy, kým mlieko do žemlí nevsiakne.
Potom ich posypte múkou a zľahka premiešajte.
Z pripravenej masy rukami formujte väčšie okrúhle gule, ktoré pomúčenými rukami dobre postláčajte, aby sa pri varení nerozpadli. Vkladajte ich do vriacej osolenej vody a pomaly 10 až 15 minút varte. Počas varenia ich raz obráťte. Uvarené knedle vyberte z vody, popichajte špajdľou a rozkrájajte.
Vyskúšajte náš
Recept na poctivý segedínsky guláš.
KARLOVARSKÁ KNEDĽA
SUROVINY
- 550 g múky
- 200 g žemle
- 70 g masla
- soľ
- 6 žĺtkov
- 500 ml mlieka
- 20 g masla
- sneh zo 6 bielkov
- 20 g masla na obrúsok
- 30 g masla na poliatie
POSTUP
Maslo vymiešajte so soľou do peny, potom pridajte jeden po druhom žĺtky, po lyžiciach mlieko a múku. Do vymiešaného cesta pridajte na masle opečené, na kocky nakrájané žemle a tuhý sneh z bielkov.
Čistý, mokrý, vyžmýkaný obrúsok potrite maslom, nalejte doň cesto, zaviažte dva razy nad sebou a hodinu varte v slanej vode. Uvarenú knedľu nakrájajte niťou a podávajte poliatu maslom k jemnejšiemu mäsu.
Inšpirované vlastnými skúsenosťami
a knihou Babičkina kuchárka nad zlato (Renato Magát)
Foto: LepšiDeň.sk, Pixabay, Unsplash