Ako rýchlo môžu byť potraviny kontaminované?

LinkedIn

Hygiena je pre nás v dnešnom svete plnom nebezpečných vírusov a baktérií veľmi dôležitá. Dbať preto na čistotu svojho tela je na mieste. Často sa však stáva, že popri prílišnej sústredenosti sa na náš organizmus zabúdame na svoje okolie. A to je chyba.
Už jedna sekunda stačí na to, aby potravina, ktorá nám spadne na podlahu, bola kolonizovaná a kontaminovaná baktériami.

 

Štúdia s rôznym jedlom, povrchom a časom

Myslíte si, že pravidelné používanie moderných Miele vysávačov na čistenie a dezinfekciu podlahy je zbytočné? Omyl a výsledky nasledujúcej štúdie vás o tom presvedčia.

Problematikou kontaminácie jedla baktériami zo zeme sa zaoberala rozsiahla dvojročná štúdia Rutgers Univerzity v USA. Tá dokázala vyvrátiť pravidlo piatich sekúnd. Aby to urobili, vedci Donald Schaffner a Robyn Miranda umiestnili rôzne potraviny na rôzne povrchy bežne používané v domácnosti.

Na tento účel sa v testovacom usporiadaní umiestnil nakrájaný melón, chlieb, maslový chlieb a gumené cukríky na nehrdzavejúcu oceľ, keramické dlaždice, drevo a koberec. Všetky povrchy boli predtým ošetrené baktériou Enterobacter aerogenes, príbuznou salmonely.

môžete zjesť jedlo spadnuté na zem?Prečítajte si tiež
Môžete bez rizika zjesť jedlo, ktoré vám spadlo na zem?

Výskumníci porovnávali rôzne časy kontaktu. Aby to urobili, zbierali jedlo z rôznych povrchov po menej ako sekunde, piatich sekundách, 30 sekundách a 5 minútach. Výsledkom bolo celkovo 128 možných kombinácií meraní. Potom skúmali počet baktérií na jedle. Schaffner a Miranda vykonali 20 opakovaní tohto experimentu, aby získali zmysluplné výsledky. Celkovo výskumníci analyzovali súbory údajov z viac ako 2 000 rôznych meraní pre rozsiahlu štúdiu.

Vyhodnotenie údajov ukázalo, že jedlo, ktoré sa dotklo zeme na menej ako sekundu, bolo tiež kolonizované baktériami. Ku kontaminácii došlo okamžite po kontakte so zemou. U niektorých objektov bola bakteriálna kontaminácia vyššia pri dlhšom kontakte s podlahou. Takže v pravidle piatich sekúnd zrnko pravdy je, no viacerým skúmaným objektom stačilo na kolonizovanie baktériami a vírusom oveľa menej času.

 

Nepreháňajte to

Napriek tomu, že čistá podlaha a kvalitné prechodové lišty zvyšujú vašu bezpečnosť, odolnosť povrchov a ich krásu, nemali by sme to so silnou dezinfekciou preháňať. Akokoľvek paradoxne to znie, určité množstvo nečistôt nám robí dobre, pokiaľ neobsahujú nebezpečné patogény. Mikroorganizmy v našom prostredí sú dôležité pre naše zdravie, pretože trénujú náš imunitný systém už od detstva.

Takzvaná „hypotéza hygieny“ tvrdí, že nadmerná čistota je jednou z príčin častejších alergií. Nájsť si preto „zlatú strednú cestu“ v čistení domácnosti má zmysel a pomôže vám ušetriť nielen peniaze, ale aj rovnako drahocenný čas.

— PR článok —
Foto: fotoliza/Shutterstock.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author