Káva a čaj patria medzi najpopulárnejšie nápoje na svete. Mnohí z nás si už ani nedokážu predstaviť ráno bez nápoja v obľúbenom hrnčeku. Zo zalievania kávy či čaju sa stal akýsi zvyk, rituál, ktorý nás upokojuje. Mnohí si možno dokonca vybudovali závislosť. Ani sa nenazdáme a pre dosiahnutie rovnakého efektu potrebujeme zrazu kávy omnoho viac ako predtým.
Bez rannej či poobedňajšej kávy sa môžu u niektorých ľudí objaviť abstinenčné príznaky, sme náladoví, podráždení a unavení. Viete však, ako na naše telo a myseľ vplýva kofeín obsiahnutý v káve, v nejednom čaji a v ďalších nápojoch?
Ako najlepšie využiť kofeín vo svoj prospech? A kedy je naň ideálny čas?
Vplyv kofeínu na náš organizmus
Väčšina dospelých si dopraje denne aspoň jednu šálku kávy. Viete však, akým spôsobom na nás vplýva? Samozrejme, záleží od množstva kofeínu, ktorý v priebehu dňa spotrebujeme. Ako vždy, platí pravidlo, že všetkého priveľa škodí. Ak si teda doprajete jednu alebo dve šálky kávy denne, je to v poriadku. Pri štvrtom alebo piatom hrnčeku by sme sa však už mali zamyslieť nad tým, čomu chceme svoje telo a myseľ vystaviť.
Ako totiž informuje portál CNET, kofeín zmierňuje pocity únavy a zlepšuje schopnosť sústrediť sa. Veľké množstvo kávy však vedie k prehnanej stimulácii mozgu a k pocitom zmätenosti a neschopnosti sústrediť sa. Kofeín podporuje aj vyplavovanie adrenalínu do tela, čo spôsobí, že sa nám rozprúdi krvný obeh, zvýši sa srdcový tep a rozšíria sa dýchacie cesty.
Vďaka káve sme šťastní o čosi dlhšie
Okrem toho, kofeín zabraňuje reabsorpcii dopamínu, čo je chemická látka, ktorá prirodzene vzniká v mozgu a navodzuje pocit spokojnosti a šťastia. Vďaka káve sme teda spokojnejší o niečo dlhšie.
Dokazuje to výskum A.Nehliga. Ten hovorí, že šálka kávy každých niekoľko hodín môže zlepšiť náladu, zmierniť príznaky depresie či podporiť pracovnú pamäť. Opäť si však treba dať pozor na množstvo, jej nadbytok môže vyvolať nepokoj, podráždenosť a úzkostné stavy.
Káva v správnej miere vplýva na ľudský mozog blahodarne aj z dlhodobého hľadiska. Napríklad, ako uvádza portál Health Line, ľuďom, ktorí pravidelne konzumujú kávu, hrozí nižšie riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby. Znižuje sa aj riziko srdcovo- cievnych ochorení a Parkinsonovej choroby.
Kofeín je dokonca zložkou mnohých liečiv, ktoré sa dávajú napríklad pacientom s migrénou. Avšak opäť, prehnané množstvo kávy môže bolesť hlavy vyvolať.
Ako využiť kofeín vo svoj prospech?
Ako sme už spomínali, dôležitá je konzumácia správneho množstva kofeínu v tom správnom čase. Len tak môžeme pozitívne účinky kofeínu využiť vo svoj prospech v maximálnej možnej miere. Ako píše neurovedec Steven L. Miller, ideálne je, ak dokážeme konzumáciu kofeínu prispôsobiť vyplavovaniu hormónu kortizolu. V čase, keď telo vyplavuje kortizolu najviac, je totiž pozitívny účinok kofeínu obmedzený. Avšak v čase, keď je hladina kortizolu najnižšia, nám kofeín pomôže najviac.
Ak človek vstáva napríklad o 6:30 ráno, hladina kortizolu dosahuje svoj vrchol medzi 8:00 až 9:00.
Potom vplyvom konzumácie jedla opäť mierne stúpne okolo 13:00 poobede a opäť medzi 17:00 až 18:00 večer. V priebehu dňa však hladina kortizolu postupne klesá, pričom večer je najnižšia.
Aj keď to tak mnohí ľudia robia, zalievať si kávu tesne po prebudení alebo k obedu teda nie je práve najlepší nápad. Okrem toho – vedeli ste, že kofeín sa udrží v tele až po dobu 12 hodín? Aj keď je teda v poobedňajších hodinách hladina kortizolu v našom tele nižšia, káve by sa mali vyhýbať tí ľudia, ktorí mávajú problémy so spánkom.
Poslednú šálku kávy alebo čaju s obsahom kofeínu by ste si mali dopriať najneskôr 6 hodín predtým, ako sa vyberiete do postele.
Kedy je teda najlepší čas na kávu?
Ako píše portál INC, dopriať by ste si ju mali medzi 9:30 až 11:30 v dopoludňajších hodinách. Ak sa zasa chystáte cvičiť, kofeín môže podporiť váš výkon, ak si ho doprajete 30 až 60 minút pred cvičením.
Prečítajte si tiež
Dokonalá káva. Ako si dopriať naozaj kvalitnú kávu?
Zdroj: CNET.com, HealthLine.com, Coffeeandhealth.org,
Neurosciencedc.blogspot.com, INC.com, NCBI.NLM.NIH.gov
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com